Νευρολογία: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ Ρομπότ: Τροποποίηση: ar:طب الجهاز العصبي
μ Ρομπότ: Προσθήκη: tl:Neurolohiya
Γραμμή 51: Γραμμή 51:
[[sv:Neurologi]]
[[sv:Neurologi]]
[[th:ประสาทวิทยา]]
[[th:ประสาทวิทยา]]
[[tl:Neurolohiya]]
[[tr:Nöroloji]]
[[tr:Nöroloji]]
[[ur:اعصابیات]]
[[ur:اعصابیات]]

Έκδοση από την 15:41, 22 Φεβρουαρίου 2010

Ο κλάδος της Ιατρικής που ασχολείται με τις λεγόμενες "σωματικές" παθήσεις,ασθένειες και σύνδρομα του νευρικού συστήματος,του μυϊκού συστήματος και των νευρομυϊκών συνάψεων. Ο ορισμός είναι τεχνητός, αφού ετυμολογικά η λέξη σημαίνει την επιστήμη που ασχολείται με τα νεύρα, ενώ παράλληλα προϋποθέτει την ύπαρξη θεμελιωδών διαφορών μεταξύ νευρολογικών (με σωματικό υπόβαθρο δημιουργίας) και ψυχιατρικών διαταραχών(με ψυχικό υπόβαθρο δημιουργίας), ενώ και οι δύο είναι διαταραχές του νευρικού συστήματος. Πολλές νευρολογικές διαταραχές συνοδεύονται από "ψυχιατρικά" συμπτώματα και αντιστρόφως.

Η ανακρίβεια του ορισμού αντικατοπτρίζεται και από το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι συγχέουν την νευρολογία με την ψυχιατρική.

Ο όρος πρωτοχρησιμοποιήθηκε από τον Thomas Willis.

Σε πολλές χώρες ο νευρολόγος είναι ταυτόχρονα ψυχίατρος. Συνήθως όμως,το φάσμα των διαταραχών που αντιμετωπίζει ο πρώτος (π.χ. επιληψία, σκλήρυνση κατά πλάκας, νόσος του Πάρκινσον) διαφέρει αισθητά από το φάσμα των διαταραχών που αντιμετωπίζει ο δεύτερος (π.χ. σχιζοφρένεια, κατάθλιψη, διαταραχές προσωπικότητας).