Μεγαλόπολη: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Joelkal (συζήτηση | συνεισφορές)
Γραμμή 15: Γραμμή 15:
== Εξωτερικοί σύνδεσμοι ==
== Εξωτερικοί σύνδεσμοι ==
*[http://www.megalopoli.gr Επίσημη ιστοσελίδα του δήμου Μεγαλόπολης]
*[http://www.megalopoli.gr Επίσημη ιστοσελίδα του δήμου Μεγαλόπολης]
*[http://www.messiniaweb.gr Ενημερωτική κοινότητα για τη Μεσσηνία]


== Πηγές ==
== Πηγές ==

Έκδοση από την 21:34, 8 Φεβρουαρίου 2010

Συντεταγμένες: 37°24′02″N 22°08′17″E / 37.4006°N 22.1381°E / 37.4006; 22.1381

Άποψη της Μεγαλόπολης.

Πόλη της Αρκαδίας, πρωτεύουσα της επαρχίας Μεγαλόπολης. Στην περιοχή βρίσκονται μεγάλα αποθέματα λιγνίτη, τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα μετά της Πτολεμαΐδας.

Ιστορία

Χτίστηκε με προτροπή του Επαμεινώνδα[1] το 370 π.Χ. με σκοπό να αποτελέσει ένα κέντρο για όλους τους Αρκάδες και έναν αντίπαλο πόλο δύναμης στη γειτονική της Σπάρτη. Για να κατοικηθεί η πόλη μετακινήθηκαν κάτοικοι από 40 αρκαδικά χωριά και αρκετοί είλωτες που είχαν δραπετεύσει,έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι ποτέ αυτή η πόλη δε θα φερόταν φιλικά στη Σπάρτη. Μετά το 337 π.Χ. η πόλη συντάχθηκε με τους Μακεδόνες. Το 331 π.Χ. πολιορκήθηκε χωρίς επιτυχία από τους Σπαρτιάτες και τους συμμάχους τους. Εκεί,τον ίδιο χρόνο, συγκρούστηκαν οι Σπαρτιάτες και οι συμμαχοί τους με τους Μακεδόνες και τους δικούς τους συμμάχους, που είχαν φτάσει για να βοηθήσουν την Μεγαλόπολη. Οι Μακεδόνες κατάφεραν να νικήσουν, σβήνοντας έτσι κάθε ελπίδα των Σπαρτιατών για ανασύσταση της ηγεμονίας τους. Στη μάχη σκοτώθηκε ο βασιλιάς της Σπάρτης, Άγις. Τους Μακεδόνες διοικούσε ο Αντίπατρος.
Το 223 π.Χ. ο Σπαρτιάτης βασιλιάς Κλεομένης την κατέλαβε και την έκαψε, αλλά οι κάτοικοί της σώθηκαν ακολουθώντας το Φιλοποίμενα στην Μεσσηνία. Το 208 π.Χ., ο Φιλοποίμην ως στρατηγός της Αχαϊκής Συμπολιτείας την ανοικοδόμησε. Αργότερα, η πόλη καταστράφηκε οριστικά. Στην τουρκοκρατία εκατοικείτο από Τούρκους και ονομαζόταν Σινάνο, το οποίο ήταν και το Βυζαντινό της όνομα.
Η σημερινή Μεγαλόπολη, κοντά στη θέση της αρχαίας πόλης, είναι πλέον μία σύγχρονη πόλη με 5.114 κατοίκους (απογραφή 2001).

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Πηγές