Πολυκατοικία: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Sz-iwbot (συζήτηση | συνεισφορές)
μ Ρομπότ: Προσθήκη: zh:分契式公寓
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 14: Γραμμή 14:
Εικόνα:Looshaus Vienna June 2006 546.jpg|Η πολυκατοικία [[Λως Χάους]] κτισμένη το 1909 στην [[Βιέννη]].
Εικόνα:Looshaus Vienna June 2006 546.jpg|Η πολυκατοικία [[Λως Χάους]] κτισμένη το 1909 στην [[Βιέννη]].
</gallery>
</gallery>




[[Κατηγορία:Κτίρια]]
[[Κατηγορία:Κτίρια]]
[[Κατηγορία:Πολυκατοικία|*]]


[[da:Andelsbolig]]
[[da:Andelsbolig]]

Έκδοση από την 09:38, 4 Φεβρουαρίου 2010

Εσωτ. Κανονισμός πολυκατοικίας του 1930

Η πολυκατοικία είναι κτίριο με πάνω από 2-3 ορόφους το οποίο χρησιμεύει για κατοικία περισσοτέρων από μια οικογενειών (πολύ-κατοικία). Στην Ελλάδα, οι πολυκατοικίες έγιναν ιδιαίτερα δημοφιλείς μετά την δεκαετία του 1960, παρέχοντας στους οικοπεδούχους καλή εκμετάλλευση του οικοπέδου τους (σύστημα αντιπαροχής), στους εργολάβους / κατασκευαστές σημαντικά κέρδη και στους κατοίκους μια σχετικά οικονομική λύση για κατοικίες σε αστικά κέντρα, με σύστημα κεντρικής θέρμανσης.

Μειονεκτήματα των πολυκατοικιών είναι η έλλειψη ιδιωτικής ζωής λόγω προβλημάτων ηχομόνωσης, δυσκολία στην συντήρηση οικιακών ζώων και γενικά έλλειψη αυτονομίας ιδίως στα θέματα των κοινοχρήστων.

Σημαντικά μέρη των πολυκατοικιών εκτός των διαμερισμάτων είναι οι κοινόχρηστοι χώροι, οι θέσεις στάθμευσης, οι αποθήκες, το υπόγειο, η πιλοτή, το ρετιρέ, το δώμα, ο ανελκυστήρας και το σύστημα κεντρικής θέρμανσης.

Η διαχείριση των κοινοχρήστων των πολυκατοικιών γίνεται είτε από έμμισθο - υπάλληλο ή εταιρεία είτε, συνηθέστερα, από εκλεγμένο διαχειριστή, με θητεία ενός ή περισσοτέρων ετών. Η Γενική Συνέλευση Ιδιοκτητών είναι το όργανο που παίρνει σημαντικές αποφάσεις για τη διαχείριση της κάθε πολυκατοικίας.