Ίδρυμα Εκτύπωσης Τραπεζογραμματίων και Αξιών: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
μ
μδιορθ
μ (Γρήγορη προσθήκη κατηγορίας "Ελληνικές επιχειρήσεις|Ι" (HotCat))
μ (μδιορθ)
Το Ίδρυμα Εκτύπωσης Τραπεζογραμματίων και Αξιών (ΙΕΤΑ) είναι ανεξάρτητη διεύθυνση της [[Τράπεζα της Ελλάδος| Τράπεζας της Ελλάδος]]. Αποτελεί πρακτικά την τεχνική και παραγωγική μονάδα στη οποίο τυπώνονται κατασκευάζονται [[Νόμισμα (Κέρμα)| νομίσματακέρματα]], (κέρματα),τυπώνονται [[χαρτονόμισμα| χαρτονομίσματα]], αξιόγραφα του δημοσίουΔημοσίου, έντυπα που χρησιμοποιούνται από τις υπηρεσίες της τράπεζαςΤράπεζας, καθώς και εκδόσεις της Τράπεζας της Ελλάδος όπως φυλλάδια βιβλία κτλ. Στεγάζεται στο [[Χολαργός| Χολαργό]] και είναι πιο γνωστό ως “[[Νομισματοκοπείο]]”.
 
==Ιστορικό==
 
Ιδρύθηκε το [[7 Ιουνίου]] [[1938]] ως «Τυπογραφείον Τραπεζογραμματίων της Τραπέζης» με απόφαση του γενικού συμβουλίου της τράπεζας με αρχικό σκοπό την εκτύπωση χαρτονομισμάτων και [[τίτλοι αξιών| τίτλων αξιών]] του δημοσίου .
Παρόλο που η ανέγερση του κτηρίου του Ιδρύματος αποπερατώθηκε το [[1941]] και το ίδιο έτος εξοπλίσθηκε με τον απαραίτητο εξοπλισμό εκτύπωσης, οι πρώτες εκτυπώσεις χαρτονομισμάτων έγιναν το [[1947]], δυο χρόνια μετά την λήξη του [[Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος| Β παγκοσμίου πολέμου]]. Μετά την απόφαση του υπουργείου οικονομικών να αναθέσει την κοπή τον κερμάτων στην Τράπεζα της Ελλάδος, στον ίδιο χώρο εγκαταστάθηκε και το νομισματοκοπείο το οποίο άρχισε να κόβει τα πρώτα κέρματα το [[1972]].
 
Παρόλο που η ανέγερση του κτηρίου του Ιδρύματος αποπερατώθηκε το [[1941]] και το ίδιο έτος εξοπλίσθηκε με τον απαραίτητο εξοπλισμό εκτύπωσης, οι πρώτες εκτυπώσεις χαρτονομισμάτων έγιναν το [[1947]], δυο χρόνια μετά την λήξη του [[Β΄Β' Παγκόσμιος Πόλεμος| Β' παγκοσμίου πολέμου]]. Μετά την απόφαση του υπουργείου οικονομικών να αναθέσει την κοπή τον κερμάτων στην Τράπεζα της Ελλάδος, στον ίδιο χώρο εγκαταστάθηκε και το νομισματοκοπείο το οποίο άρχισε να κόβει τα πρώτα κέρματα το [[1972]].
Παρόλο που η εκτύπωση κερμάτων και χαρτονομισμάτων γίνεται στον ίδιο χώρο εκδότης των χαρτονομισμάτων από το [[1928]] έως [[2002]] ήταν η Τράπεζα της Ελλάδος ενώ μετά την έλευση του [[ευρώ]] εκδότης των χαρτονομισμάτων είναι η [[Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα]]. Ενώ για την εκτύπωση κερμάτων εκδότης είναι το υπουργείο οικονομικών.
 
Παρόλο που η εκτύπωση κερμάτων και χαρτονομισμάτων γίνεται στον ίδιο χώρο, εκδότης των χαρτονομισμάτων από το [[1928]] έως [[2002]] ήταν η Τράπεζα της Ελλάδος ενώ μετά την έλευση του [[ευρώ]] εκδότης των χαρτονομισμάτων είναι η [[Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα]]. Ενώ για την εκτύπωσηκατασκευή κερμάτων εκδότης είναι το υπουργείοΥπουργείο οικονομικώνΟικονομικών.
 
==Πηγές==

Μενού πλοήγησης