Ίδρυμα Εκτύπωσης Τραπεζογραμματίων και Αξιών: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Egmontbot (συζήτηση | συνεισφορές)
μ Robot-assisted disambiguation: Νόμισμα - Changed link(s) to Νόμισμα (Κέρμα)
μ Γρήγορη προσθήκη κατηγορίας "Ελληνικές επιχειρήσεις|Ι" (HotCat)
Γραμμή 11: Γραμμή 11:


[http://www.bankofgreece.gr/Pages/el/Bank/Organization/buildings/IETA.aspx Τράπεζα της Ελλάδος]
[http://www.bankofgreece.gr/Pages/el/Bank/Organization/buildings/IETA.aspx Τράπεζα της Ελλάδος]

[[Κατηγορία:Ελληνικές επιχειρήσεις|Ι]]

Έκδοση από την 11:06, 17 Ιανουαρίου 2010

Το Ίδρυμα Εκτύπωσης Τραπεζογραμματίων και Αξιών (ΙΕΤΑ) είναι ανεξάρτητη διεύθυνση της Τράπεζας της Ελλάδος. Αποτελεί πρακτικά την τεχνική και παραγωγική μονάδα στη οποίο τυπώνονται νομίσματα (κέρματα), χαρτονομίσματα, αξιόγραφα του δημοσίου, έντυπα που χρησιμοποιούνται από τις υπηρεσίες της τράπεζας, καθώς και εκδόσεις της Τράπεζας της Ελλάδος όπως φυλλάδια βιβλία κτλ. Στεγάζεται στο Χολαργό και είναι πιο γνωστό ως “Νομισματοκοπείο”.

Ιστορικό

Ιδρύθηκε το 7 Ιουνίου 1938 ως «Τυπογραφείον Τραπεζογραμματίων της Τραπέζης» με απόφαση του γενικού συμβουλίου της τράπεζας με αρχικό σκοπό την εκτύπωση χαρτονομισμάτων και τίτλων αξιών του δημοσίου . Παρόλο που η ανέγερση του κτηρίου του Ιδρύματος αποπερατώθηκε το 1941 και το ίδιο έτος εξοπλίσθηκε με τον απαραίτητο εξοπλισμό εκτύπωσης, οι πρώτες εκτυπώσεις χαρτονομισμάτων έγιναν το 1947, δυο χρόνια μετά την λήξη του Β παγκοσμίου πολέμου. Μετά την απόφαση του υπουργείου οικονομικών να αναθέσει την κοπή τον κερμάτων στην Τράπεζα της Ελλάδος, στον ίδιο χώρο εγκαταστάθηκε και το νομισματοκοπείο το οποίο άρχισε να κόβει τα πρώτα κέρματα το 1972.

Παρόλο που η εκτύπωση κερμάτων και χαρτονομισμάτων γίνεται στον ίδιο χώρο εκδότης των χαρτονομισμάτων από το 1928 έως 2002 ήταν η Τράπεζα της Ελλάδος ενώ μετά την έλευση του ευρώ εκδότης των χαρτονομισμάτων είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ενώ για την εκτύπωση κερμάτων εκδότης είναι το υπουργείο οικονομικών.

Πηγές

Τράπεζα της Ελλάδος