Δεβόνια περίοδος: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Darkicebot (συζήτηση | συνεισφορές)
μ Ρομπότ: Προσθήκη: simple:Devonian
Egmontbot (συζήτηση | συνεισφορές)
μ αντικατάσταση {{επέκταση}}-->{{γεωλογία-επέκταση}}
Γραμμή 13: Γραμμή 13:




{{γεωλογία-επέκταση}}
{{stub}}


[[Κατηγορία:Παλαιοζωική εποχή]]
[[Κατηγορία:Παλαιοζωική εποχή]]

Έκδοση από την 19:27, 13 Ιανουαρίου 2010

Με τον όρο Δεβόνια περίοδος, εννοείται εκείνη η γεωλογική περίοδος της παλαιοζωικής εποχής, η οποία έχει ως σημείο έναρξης τα 397.5 ± 2.7 εκατομμύρια έτη π.π. και ολοκληρώνεται στα 359,2 ± 2,5 εκατομμύρια έτη π.π. όταν ξεκινά η Λιθανθρακοφόρος περίοδος (ICS, 2004)[1]. Σημαντικό σημείο της συγκεκριμένης περιόδου είναι η εμφάνιση των πρώτων αμφίβιων που σηματοδοτούν τη δυνατότητα μετάβασης της ζωής από το υδρόβιο στο αερόβιο περιβάλλον.

Γεωλογικές και βιολογικές μεταβολές

Παλαιογεωγραφικά το γήινο περιβάλλον κυριαρχείται από την υπερήπειρο της Γκοντβάνα νότια, την ήπειρο της Σιβηρίας βόρεια και τον πρώιμο σχηματισμό της υπηρηπείρου της Ευραμερικής ενδιάμεσα.

Οι καρχαρίες και πολλά άλλα είδη αφθονούν στις θάλασσες. Τα πρώτα έντομα και αμφίβια, όπως ο Ιχθυόστεγος, κάνουν την εμφάνισή τους. Σχηματίζονται τα πρώτα δάση από σποριόφυτα, όπως οι γιγαντιαίες φτέρες και τα βρύα. Σχηματίζονται οι πρώτοι ψαμμίτες.

Σημειώσεις παραπομπές

  1. Gradstein, Felix M.· Ogg, J. G.· Smith, A. G. (2004). A Geologic Time Scale 2004. Cambridge: Cambridge University Press. ISBN 0521786738.