Υδρόφωνο: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
[[Image:Underwater-microphone hg.jpg|thumb|upright|Ένα υδρόφωνο]]
[[Image:Underwater-microphone hg.jpg|thumb|upright|Ένα υδρόφωνο]]
Το '''υδρόφωνο''' ''(hydrophone)'' είναι ένας [[ηλεκτροακουστικοί μορφοτροπείς|ηλεκτροακουστικός μορφοτροπέας]] ''(electroacoustic transducer)'', ο οποίος χρησιμοποιείται για τη λήψη ηχητικών κυμάτων (πίεσης) μέσα στο νερό. Τα υδρόφωνα αποτελούν το συνηθέστερο τύπο αισθητήρα που χρησιμοποιείται σε υποβρύχιες εφαρμογές.
Το '''υδρόφωνο''' ''(hydrophone)'' είναι ένας [[ηλεκτροακουστικοί μορφοτροπείς|ηλεκτροακουστικός μορφοτροπέας]] ''(electroacoustic transducer)'', ο οποίος χρησιμοποιείται για τη λήψη ηχητικών κυμάτων (πίεσης) μέσα στο νερό. Τα υδρόφωνα αποτελούν το συνηθέστερο τύπο αισθητήρα που χρησιμοποιείται σε υποβρύχιες εφαρμογές. Η λειτουργία τους βασίζεται στο [[πιεζοηλεκτρικό φαινόμενο]].


==Ιστορία==
Τα υδρόφωνα χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια του α΄ παγκοσμίου πολέμου, από τα συνοδά πλοία των νηοπομπών. Ο σκοπός ήταν ο έγκαιρος εντοπισμός των γερμανικών υποβρυχίων.

==Κατευθυντικά υδρόφωνα==
Η κατευθυντικότητα μπορεί να επιτευχθεί με μία από τις ακόλουθες τεχνικές:

===Εστιασμένοι μορφοτροπείς===
Ο εστιασμένος μορφοτροπέας διαθέτει κάποιο δισκοειδή ή κωνικό ανακλαστήρα για την εστίαση των λαμβανόμενων ηχητικών κυμάτων.

===Συστοιχίες υδροφώνων===
Τοποθετώντας πολλά υδρόφωνα σε κατάλληλη διάταξη προκύπτουν συστοιχίες υδροφώνων με τα επιθυμητά χαρακτηριστικά κατευθυντικότητας. Ο κύριος λοβός μίας συστοιχίας υδροφώνων μπορεί να στρέφεται κάθε φορά προς την επιθυμητή κατεύθυνση, με ηλεκτρονικό τρόπο. Μία συνήθης διάταξη υδροφώνων είναι η γραμμική (line array){{Citation needed|date=October 2007}}, αλλά υπάρχουν επίσης συστοιχίες δύο και τριών διαστάσεων.

Οι συστοιχίες υδροφώνων του αμερικανικού συστήματος [[SOSUS]] χρησιμοποιήθηκαν από τη δεκαετία του 1950 και καθόλη τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου, για τον εντοπισμό και την παρακολούθηση των κινήσεων των Σοβιετικών υποβρυχίων, κατά μήκος της γραμμής Γροιλανδίας-Ισλανδίας-Μ. Βρετανίας (GIUK).<ref>Mackay, D.G. "[http://theses.gla.ac.uk/347/01/2008mackayMPhil.pdf Scotland the Brave? US Strategic Policy in Scotland 1953-1974]." ''Glasgow University, Masters Thesis (research).'' 2008. Accessed 12 October 2009.</ref>


==Notes==
{{refs}}

==Αναφορές==
* Pike, John (1999). [[SOSUS]] Retrieved Jan. 28, 2005.
* Watlington, Frank (1979). ''How to build & use low-cost hydrophones.'' (ISBN 0830610790)
* Unknown. [http://www.ob-ultrasound.net/hydrophone.html hydrophone] Retrieved Jan. 28, 2005.
* Unknown. (2005) [http://www.glossary.oilfield.slb.com/Display.cfm?Term=hydrophone Schlumberger Oilfield Glossary: Term 'hydrophone'] Retrieved Jan. 28, 2005.

==Εξωτερικοί δεσμοί==
{{Commons category|Hydrophones|Hydrophone}}
* [http://dosits.org/science/measurng/1.htm DOSITS ] Hydrophone introduction at Discovery of Sound in the Sea
* [http://orcasound.net?07enohpordyhikiw10 orcasound.net ] Live hydrophone streams from killer whale habitat
* [http://www.reson.com/sw3154.asp RESON Hydrophones] High Quality Hydrophones
* [http://pamguard.org Passive Acoustic Monitoring ] Using hydrophones to monitor underwater sounds
* [http://sonar-fs.lboro.ac.uk/uag/products/products_hydrophone.html Build your own hydrophone ] (free instructions)
* [http://freesound.iua.upf.edu/forum/viewtopic.php?p=13253 Build your own hydrophone #2] Online tutorial at the freesound project.
* [http://freesound.iua.upf.edu/packsViewSingle.php?id=2885 Hydrophone recordings] at the freesound project.
* [http://acoustics.co.uk/ Precision Acoustics] useful resource on hydrophones
* [http://www.dpamicrophones.com/en/products.aspx?c=Item&category=137&item=24086 DPA Hydrophone] State of the art Microphones



[[Κατηγορία:Ακουστική]]
[[Κατηγορία:Ακουστική]]
[[Κατηγορία:Σόναρ]]
{{επέκταση}}
{{επέκταση}}



Έκδοση από την 11:41, 31 Δεκεμβρίου 2009

Ένα υδρόφωνο

Το υδρόφωνο (hydrophone) είναι ένας ηλεκτροακουστικός μορφοτροπέας (electroacoustic transducer), ο οποίος χρησιμοποιείται για τη λήψη ηχητικών κυμάτων (πίεσης) μέσα στο νερό. Τα υδρόφωνα αποτελούν το συνηθέστερο τύπο αισθητήρα που χρησιμοποιείται σε υποβρύχιες εφαρμογές. Η λειτουργία τους βασίζεται στο πιεζοηλεκτρικό φαινόμενο.


Ιστορία

Τα υδρόφωνα χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια του α΄ παγκοσμίου πολέμου, από τα συνοδά πλοία των νηοπομπών. Ο σκοπός ήταν ο έγκαιρος εντοπισμός των γερμανικών υποβρυχίων.

Κατευθυντικά υδρόφωνα

Η κατευθυντικότητα μπορεί να επιτευχθεί με μία από τις ακόλουθες τεχνικές:

Εστιασμένοι μορφοτροπείς

Ο εστιασμένος μορφοτροπέας διαθέτει κάποιο δισκοειδή ή κωνικό ανακλαστήρα για την εστίαση των λαμβανόμενων ηχητικών κυμάτων.

Συστοιχίες υδροφώνων

Τοποθετώντας πολλά υδρόφωνα σε κατάλληλη διάταξη προκύπτουν συστοιχίες υδροφώνων με τα επιθυμητά χαρακτηριστικά κατευθυντικότητας. Ο κύριος λοβός μίας συστοιχίας υδροφώνων μπορεί να στρέφεται κάθε φορά προς την επιθυμητή κατεύθυνση, με ηλεκτρονικό τρόπο. Μία συνήθης διάταξη υδροφώνων είναι η γραμμική (line array)[εκκρεμεί παραπομπή], αλλά υπάρχουν επίσης συστοιχίες δύο και τριών διαστάσεων.

Οι συστοιχίες υδροφώνων του αμερικανικού συστήματος SOSUS χρησιμοποιήθηκαν από τη δεκαετία του 1950 και καθόλη τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου, για τον εντοπισμό και την παρακολούθηση των κινήσεων των Σοβιετικών υποβρυχίων, κατά μήκος της γραμμής Γροιλανδίας-Ισλανδίας-Μ. Βρετανίας (GIUK).[1]


Notes

Πρότυπο:Refs

Αναφορές

Εξωτερικοί δεσμοί

  1. Mackay, D.G. "Scotland the Brave? US Strategic Policy in Scotland 1953-1974." Glasgow University, Masters Thesis (research). 2008. Accessed 12 October 2009.