Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Ρευστό»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
19 bytes προστέθηκαν ,  πριν από 11 έτη
μ
Ρομπότ: Προσθήκη: lmo:Flüid; διακοσμητικές αλλαγές
μ (Ρομπότ: Προσθήκη: lmo:Flüid; διακοσμητικές αλλαγές)
Με τον όρο '''ρευστό''' χαρακτηρίζεται μια οποιαδήποτε ουσία που παρουσιάζει [[ροή]]. Τέτοιες ουσίες είναι τα [[υγρό|υγρά]] και τα [[αέριο|αέρια]] ή και [[στερεό|στερεά]] που βρίσκονται (τα τελευταία) σε φάση ροής. Συνεπώς ο όρος ρευστό χαρακτηρίζει συνοπτικά τα υγρά και τα αέρια σώματα των οποιων οι δυνάμεις συνοχής είναι χαλαρές με συνέπεια η [[μάζα]] τους να ολισθαίνει ελεύθερα (περίπτωση υγρών) ή να μετατοπίζεται ανεξάρτητα (περίπτωση αερίων) έτσι ώστε να λαμβάνει κάθε φορά το σχήμα του χώρου που καταλαμβάνουν ή του μέσου δια του οποίου κινούνται αυτά.
* Σημειώνεται ότι το φαινόμενο της ροής που χαρακτηρίζει γενικά τα ρευστά είναι ακριβώς τούτο: ότι σ΄ αυτά δεν παρατηρείται κατάτμηση της μάζας τους όταν ασκούνται σ΄ αυτήν εξωγενείς δυνάμεις αλλά αντίθετα αυτή αντιδρά ολισθαίνοντας συνεχώς ή μετατοπίζεται εξ ολοκλήρου ανεξάρτητα και συνεχώς. Φαινόμενο που δεν συμβαίνει στη μάζα των στερεών, υποκείμενη σε κατάτμηση, κάμψη, στρέψη ή άλλη παραμόρφωση ή ακόμα και επαναφορά στην αρχική κατάσταση, εκτός και αν βρεθεί σε "φάση ροής" οπότε και έχει πάψει τότε να θεωρείται στερεό.
* Τα ρευστά παρουσιάζουν μόνο μία δύναμη που ασκούν προς τα έξω την [[υδροστατική πίεση]] και η οποία εφαρμόζεται πάντα κάθετα προς οποιοδήποτε σημείο των τοιχωμάτων του χώρου που βρίσκονται.
 
=== Διάκριση ρευστών ===
Τα ρευστά διακρίνονται στις τρεις ακόλουθες κατηγορίες:
# <u>Ιδανικά ρευστά</u> ή <u>τέλεια ρευστά</u> ή και ακόμα ''ιδεώδη'' ή ''ιδεατά'': Χαρακτηρίζονται υποθετικά ρευστά (συνήθως υγρά) τα οποία είναι τελείως ασυμπίεστα και καμία εσωτερική τριβή των μορίων τους δεν αναπτύσσεται κατά τη ροή τους. Όπως επίσης και καμία δύναμη συνάφειας μεταξύ αυτών και των τοιχωμάτων των δοχείων ή αγωγών που περιέχονται. Είναι προφανές ότι αυτά αποτελούν υποθετική θεωρητική κατάσταση και μόνο, που λαμβάνεται υπόψη στις έρευνες και μελέτες των Νόμων των ρευστών διευκολύνοντας έτσι κατά πολύ την εξαγωγή συμπερασμάτων με αντίστοιχους υπολογισμούς. Παρά ταύτα ορισμένα φυσικά ρευστά με πολύ χαμηλό ιξώδες και μικρή θερμική αγωγιμότητα είναι δυνατόν ν΄ αντιμετωπιστούν, βέβαια κατά προσέγγιση, ως ιδανικά ρευστά.
# <u>Φυσικά ρευστά</u> καλούμενα και <u>Νευτώνεια ρευστά</u>: Χαρακτηρίζονται όσα εμφανίζουν τις αποτρεπτικές ιδιότητες των προηγουμένων π.χ. το [[νερό]], υδατικά [[διάλυμα|διαλύματα]], ορισμένοι υδατικοί [[διαλύτης|διαλύτες]], τα αραιά [[αιώρημα|αιωρήματα]] και [[γαλάκτωμα|γαλακτώματα]], καθώς και όλα τα [[αέριο|αέρια]].
# <u>Θιξότροπα ρευστά</u> ή <u>Mη νευτώνεια ρευστά</u>: Τέτοια χαρακτηρίζονται συνήθως υγρά που παρουσιάζουν μικρότερης κλίμακας ιδιότητες των φυσικών ρευστών, δηλαδή χαμηλό [[ιξώδες]] ιδιαίτερα όταν υποβάλλονται σε ανάδευση και γίνονται περισσότερο λεπτόρρευστα, όπως, για παράδειγμα, το τυπογραφικό μελάνι, οι διάφορες βαφές (ελαιοχρώματα κ.λπ.). Επίσης σ΄ αυτή τη κατηγορία υπάγονται τα πυκνά αιωρήματα καθώς και τα διάφορα πυκνά γαλακτώματα.
 
* Κύρια στοιχεία της διαφορετικότητας των παραπάνω διακρίσεων των ρευστών είναι οι τρεις χαρακτηριστικές ιδιότητές τους: του [[συμπιεστόν|συμπιεστού]], της [[συνοχή|συνοχής]] μεταξύ των μορίων τους που ανθίσταται στη διάσπασή τους κατά τη ροή και που εκδηλώνεται ως εσωτερική [[τριβή]] καλούμενη ''συντελεστής τριβής'' ή ''συντελεστής ιξώδους'' ή πιό απλά [[ιξώδες]], και τέλος από τη [[συνάφεια]] των υγρών που παρατηρείται μεταξύ αυτών και των τοιχωμάτων των δοχείων ή αγωγών που μεταφέρονται.
* Η παραπάνω διάκριση των ρευστών προτάθηκε στα τέλη του [[18ος αιώνας|18ου αιώνα]] και ακολουθείται μέχρι σήμερα.
 
=== Δυνάμεις ρευστών ===
Οι [[Δύναμη|Δυνάμεις]] που ενεργούν επί των ρευστών διακρίνονται σε εξωτερικές και εσωτερικές.
:<u>Εξωτερικές δυνάμεις</u> είναι: η [[Βαρύτητα]], η [[φυγόκεντρος δύναμη]], η [[ατμοσφαιρική πίεση]] κ.λπ.
:<u>Εσωτερικές δυνάμεις</u> είναι: οι [[πίεση|πιέσεις]] όπως η [[υδροστατική πίεση]].
 
=== Υπαγωγή μελέτης ===
Γενικά τα ρευστά αποτελούν [[κατάσταση της ύλης]] και εξετάζονται κατ΄ αυτήν, ενώ ως μέσα (ως προς τη συμπεριφορά των κινήσεών τους και των αντιδράσεών τους σε διάφορες δυνάμεις), εξετάζονται από τη [[Μηχανική των ρευστών]], όπου τα μεν υγρά, από την επιμέρους [[υδροστατική]], όταν ακινητούν, ή την [[υδροδυναμική]], όταν αυτά κινούνται, τα δε αέρια από την επιμέρους [[αεροδυναμική]].
 
=== Δείτε επίσης ===
* [[Ροή των ρευστών]]
* [[Ρευστονική]]
 
[[Κατηγορία: ΥδραυλικήΧημεία]]
 
[[Κατηγορία:Κατάσταση της ύλης]]
 
[[Κατηγορία:Μηχανική Χημείαρευστών]]
[[Κατηγορία: Κατάσταση της ύληςΥδροστατική]]
[[Κατηγορία: Μηχανική ρευστώνΥδροδυναμική]]
[[Κατηγορία: ΥδροστατικήΑεροδυναμική]]
[[Κατηγορία: ΥδροδυναμικήΥδραυλική]]
[[Κατηγορία: Αεροδυναμική]]
[[Κατηγορία: Υδραυλική]]
 
[[ar:مائع]]
[[ku:Şileme]]
[[la:Fluidum]]
[[lmo:Flüid]]
[[mk:Флуид]]
[[nds:Fluid]]
81.167

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης