Μετέωρο: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ Ρομπότ: Προσθήκη: mr:उल्का
πλήρης αναδιάρθρωση του άρθρου
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
<!-- χρειάζεται αλλαγή παραπομπών interwiki σε μετέωρα και όχι μετεωρίτες ή μετεωροειδείς -->
{{πηγές}}
'''Μετέωρο''' ονομάζεται στην [[αστρονομία]] κάθε [[ουράνιο σώμα]] το οποίο, όταν συναντήσει τη Γη, έλκεται από αυτήν και κινείται προς την επιφάνειά της με ολοένα και μεγαλύτερη ταχύτητα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τον έντονο ιονισμό των μορίων του αέρα και, συνήθως, την συνεπακόλουθη φωτεινή ακτινοβολία.
Με το όνομα '''Μετέωρα''' στην [[Αστρονομία]] χαρακτηρίζονται μικρά [[ουράνιο σώμα|ουράνια σώματα]] συνήθως του μεγέθους μικρών κόκκων άμμου και χαλίκων ή και μεγαλύτερα που βρίσκονται διάσπαρτα στο χώρο του ηλιακού συστήματος.


Τα μετέωρα χωρίζονται σε:
Τα μετέωρα, που προέρχονται κυρίως από τη διάλυση [[κομήτης|κομητών]], κινούνται με μεγάλες ταχύτητες που φθάνουν τα 15 έως 45 km/sec, όση δηλαδή και η ταχύτητα των κομητών, η δε κίνησή τους γίνεται επί ελλειπτικών, παραβολικών και υπερβολικών τροχιών.<br />
*'''[[Διάττοντας αστέρας|Διάττοντες]]''': Κατηγορία μετεώρων πολύ μικρών διαστάσεων (περίπου όσο ένας κόκκος άμμου).Παρατηρούνται συχνότερα από όλα τα μετέωρα.
<small>Σημειώνεται ότι ταχύτητα μέχρι 42 km/sec αντιστοιχεί σε ελλειπτική τροχιά, που είναι μεν ίση με 42 km/sec στη παραβολική, ενώ μεγαλύτερη στη υπερβολική</small>
*'''Βολίδες''': Αρκετά σπάνιες. Διαρκούν περισσότερο, φωτίζουν αρκετά έντονα και συνήθως συνοδεύονται από έκρηξη.
*'''[[Μετεωρίτης|Μετεωρίτες]]''': Μετέωρα με αρκετά μεγάλες διαστάσεις ώστε να μην εξαερωθούν τελείως, κατά τη διαδρομή τους στην ατμόσφαιρα, και μερικά μέρη τους να φτάσουν στην επιφάνεια. Συνήθως αποκαλούμε (εσφαλμένα) μετεωρίτη και το τμήμα του που φτάνει στη Γη.


Εμφανίζονται κυρίως σε ύψος 120km και, τα μικρότερα από αυτά, εξαφανίζονται αφού διανύσουν 60-80km. Κινούνται με ταχύτητες μερικών δεκάδων χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο.
Το σύνολο των μετεώρων αποτελεί την καλούμενη <u>μετεωρική ύλη</u>.
Οι λαμπρότεροι διάττοντες και οι βολίδες συνοδεύονται από μια φωτεινή ουρά η οποία διατηρείται μερικά λεπτά μετά την εξαέρωση του μετεώρου. Οι ουρές αυτές δεν είναι πάντα ευθύγραμμες και συχνά παρουσιάζουν κυματισμούς ή και καμπές.


Αρκετά εκατομμύρια μετεώρων πέφτουν σε όλη τη Γη κάθε εικοσιτετράωρο. Ο αριθμός αυτός δεν είναι σταθερός αλλά σε μερικές περιόδους το φαινόμενο παρουσιάζεται αρκετά έντονο, οπότε λέμε ότι έχουμε [[βροχή διαττόντων]]. Δεν είναι δυνατός ο υπολογισμός της μάζας που προσθέτουν στον πλανήτη μας αλλά γενικά θεωρείται ελάχιστη.
Όταν η Γη, που κινείται γύρω από τον Ήλιο με ταχύτητα 30 km/sec περίπου, συναντήσει μετέωρο τότε, από τη σύνθεση της ταχύτητας Γης - μετεώρου, αυτό υφίσταται τόση [[τριβή]] με τα [[μόριο|μόρια]] της [[ατμόσφαιρα|γηϊνης ατμόσφαιρας]] ώστε στο ύψος των 120 km, λόγω της αναπτυσσόμενης θερμότητας να διαπυρώνεται εξωτερικά. Αν αυτό είναι μικρών διαστάσεων, δηλαδή του μεγέθους του κόκκου άμμου, τότε κατακαίεται και αποτεφρώνεται μέσα στην ατμόσφαιρα σε διάστημα 2-3 δευτερολέπτων.


==Πηγές==
=== Ορισμοί ===
*ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, Δρ. Π. Ε. Ροβίθη, ΩΡΟΡΑ
Για διευκρίνηση των όρων - ονομάτων που λαμβάνουν ανάλογα τα μετέωρα σημειώνονται τα ακόλουθα:<br />
Όταν το μετέωρο εισέλθει στην ατμόσφαιρα της Γης και ανεξάρτητα του πότε γίνεται αντιληπτό χαρακτηρίζεται <u>μετεωρίτης</u>.<br />
Όταν ο μετεωρίτης παρατηρείται ως αστέρας που κινείται ταχύτατα αφήνοντας πίσω του φωτεινή ουρά λέγεται "''διάττων αστήρ''" ή [[Διάττοντας αστέρας]].<br />
Όταν όμως το μετέωρο ή μετεωρίτης έχει μεγαλύτερες διαστάσεις, όπου τότε πυρακτώνεται και εκρήγνυται με συνοδεία κρότου, ονομάζεται <u>βολίδα</u> ή "φαινόμενο βολίδας".<br />
Όταν το μετέωρο είναι μεγαλύτερο από το μέγεθος ενός καρυδιού, τότε δεν προλαβαίνει ν΄ αποτεφρωθεί μέσα στην ατμόσφαιρα και πέφτει καιόμενο στο έδαφος. Επειδή τότε έχει πάψει πλέον να "μετεωρεί" ονομάζεται μετεωρόλιθος ή [[αερόλιθος]]. Συμβαίνει όμως πολλές φορές να χρησιμοποιείται εσφαλμένα ο όρος μετεωρίτης για τους αερόλιθους.


=== Δείτε επίσης ===
*[[Βροχή μετεώρων]]


[[Κατηγορία:Αστρονομία]]
[[Κατηγορία:Αστρονομία]]
[[Κατηγορία:Κοσμογραφία]]
[[Κατηγορία:Κοσμογραφία]]
[[Κατηγορία:Ουράνια σώματα]]
[[Κατηγορία:Ουράνια σώματα]]



[[af:Meteoroïde]]
[[af:Meteoroïde]]
Γραμμή 27: Γραμμή 25:
[[ast:Meteoroide]]
[[ast:Meteoroide]]
[[be-x-old:Мэтэароід]]
[[be-x-old:Мэтэароід]]
[[bg:Метеорно тяло]]
[[bg:Метеор]]
[[bs:Meteoroidi]]
[[bs:Meteoroidi]]
[[ca:Meteoroide]]
[[ca:Meteoroide]]
[[cs:Meteoroid]]
[[cs:Meteor (jev)]]
[[da:Meteoroid]]
[[da:Meteor]]
[[de:Meteoroid]]
[[de:Meteoroid]]
[[en:Meteoroid]]
[[en:Meteoroid#Meteor]]
[[eo:Meteoroido]]
[[eo:Meteoro]]
[[es:Meteoroide]]
[[es:Meteoroide]]
[[et:Meteoorkeha]]
[[et:Meteoorkeha]]
Γραμμή 43: Γραμμή 41:
[[hu:Meteoroid]]
[[hu:Meteoroid]]
[[id:Meteoroid]]
[[id:Meteoroid]]
[[it:Meteoroide]]
[[it:Meteora]]
[[ja:流星物質]]
[[ja:流星物質]]
[[ko:유성체]]
[[ko:유성체]]
[[lb:Meteoroid]]
[[lb:Meteoroid]]
[[li:Meteoroïde]]
[[li:Meteoroïde]]
[[lt:Meteoroidas]]
[[lt:Meteoras]]
[[lv:Meteoroīds]]
[[lv:Meteoroīds]]
[[mk:Метеорид]]
[[mk:Метеорид]]
Γραμμή 56: Γραμμή 54:
[[nn:Meteoroide]]
[[nn:Meteoroide]]
[[no:Meteoroide]]
[[no:Meteoroide]]
[[pl:Meteoroid]]
[[pl:Meteor]]
[[pt:Meteoroide]]
[[pt:Meteoroide]]
[[ru:Метеороид]]
[[ru:Метеороид]]

Έκδοση από την 07:52, 21 Δεκεμβρίου 2009

Μετέωρο ονομάζεται στην αστρονομία κάθε ουράνιο σώμα το οποίο, όταν συναντήσει τη Γη, έλκεται από αυτήν και κινείται προς την επιφάνειά της με ολοένα και μεγαλύτερη ταχύτητα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τον έντονο ιονισμό των μορίων του αέρα και, συνήθως, την συνεπακόλουθη φωτεινή ακτινοβολία.

Τα μετέωρα χωρίζονται σε:

  • Διάττοντες: Κατηγορία μετεώρων πολύ μικρών διαστάσεων (περίπου όσο ένας κόκκος άμμου).Παρατηρούνται συχνότερα από όλα τα μετέωρα.
  • Βολίδες: Αρκετά σπάνιες. Διαρκούν περισσότερο, φωτίζουν αρκετά έντονα και συνήθως συνοδεύονται από έκρηξη.
  • Μετεωρίτες: Μετέωρα με αρκετά μεγάλες διαστάσεις ώστε να μην εξαερωθούν τελείως, κατά τη διαδρομή τους στην ατμόσφαιρα, και μερικά μέρη τους να φτάσουν στην επιφάνεια. Συνήθως αποκαλούμε (εσφαλμένα) μετεωρίτη και το τμήμα του που φτάνει στη Γη.

Εμφανίζονται κυρίως σε ύψος 120km και, τα μικρότερα από αυτά, εξαφανίζονται αφού διανύσουν 60-80km. Κινούνται με ταχύτητες μερικών δεκάδων χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο. Οι λαμπρότεροι διάττοντες και οι βολίδες συνοδεύονται από μια φωτεινή ουρά η οποία διατηρείται μερικά λεπτά μετά την εξαέρωση του μετεώρου. Οι ουρές αυτές δεν είναι πάντα ευθύγραμμες και συχνά παρουσιάζουν κυματισμούς ή και καμπές.

Αρκετά εκατομμύρια μετεώρων πέφτουν σε όλη τη Γη κάθε εικοσιτετράωρο. Ο αριθμός αυτός δεν είναι σταθερός αλλά σε μερικές περιόδους το φαινόμενο παρουσιάζεται αρκετά έντονο, οπότε λέμε ότι έχουμε βροχή διαττόντων. Δεν είναι δυνατός ο υπολογισμός της μάζας που προσθέτουν στον πλανήτη μας αλλά γενικά θεωρείται ελάχιστη.

Πηγές

  • ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, Δρ. Π. Ε. Ροβίθη, ΩΡΟΡΑ