Αλκοολούχο ποτό: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
JAnDbot (συζήτηση | συνεισφορές)
μ Ρομπότ: Αφαίρεση: hy:Ալկոհոլային խմիչքներ
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 75: Γραμμή 75:
[[zh-min-nan:Chiú]]
[[zh-min-nan:Chiú]]
[[zh-yue:酒]]
[[zh-yue:酒]]

Ποτοποιία Κούτσικος
Το 1889 ο μακρινιτσιώτης από εύπορη οικογένεια, Γεώργιος Α. Κούτσικος επιστρέφει στο Βόλο ύστερα από σύντομη απουσία του στην Κωνσταντινούπολη και ιδρύει συνεταιρικά με τον Γ. Τραχανά την ποτοποιία «Η ?μπελος». Σύντομα όμως ο Γ. Τραχανάς αποσύρεται και έτσι η εταιρεία παίρνει το όνομα του μοναδικού της ιδιοκτήτη. Η προσωπικότητα του Γ. Κούτσικου ήταν ξεχωριστή και έντιμη. Υπήρξε πρόεδρος της Φιλόπτωχου Αδελφότητας για πολλά χρόνια και συνεισέσφερε οικονομικά στην ανέγερση και λειτουργία του Πτωχοκομείου και του Ορφανοτροφείου, καθώς και του παρακείμενου Ναού του Αγ. Παντελεήμονος. Για την κοινωνική του δράση παρασημοφορήθηκε από το Βασιλιά Κωνσταντίνο το 1914. Στο κατάστημα που διατηρούσε στην Ερμού και Κοραή, διάλεγε με προσοχή και γνώση τα υλικά του, δοκίμαζε με τόλμη και τελειοποιούσε τις συνταγές των ποτών του, που τον καθιέρωσαν στην πόλη του αλλά και σ? όλη την Ελλάδα. Το 1928, μετά το θάνατο του Γ. Κούτσικου, την ποτοποιία ανέλαβαν δύο από τα οχτώ παιδιά του, οι οποίοι συνέχισαν την παράδοση και τις «μυστικές συνταγές του πατέρα τους. Τα ποτά της ποτοποιίας Κούτσικος γίνονται γνωστά σε όλη την Ευρώπη (μπράντι V.O. και V.S.O.P., το Cherry Brandy, το Triple-Sec, το Coutsicos Liqueuer du Couvent και το ούζο) και κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής οι Γερμανοί τα εκτίμησαν ιδιαίτερα και επιχείρησαν, πολλές φορές ασκώντας πιέσεις, να αποσπάσουν το μυστικό της παρασκευής τους. Το 1981 η επιχείρηση πέρασε στα χέρια του Ηλία Μεταξά. «Κούτσικος Ε.Π.Ε» είναι η νέα επωνυμία της εταιρείας που οι εγκαταστάσεις της βρίσκονται στη βιοτεχνική περιοχή του Βόλου και οι οποίες αντικατέστησαν τις παλιές που βρίσκονταν στο κέντρο της πόλης. Το 1986 έγινε η αλλαγή της επωνυμίας σε «Κούτσικος Α.Β.Ε» ή «Coutsicos Distilleries S.A.» και η μεταφορά των αποστακτηρίων στο νέο ιδιόκτητο χώρο στην Α΄ Βιομηχανική περιοχή Βόλου. Ο Ηλίας Μεταξάς όχι μόνο διατήρησε τα παλιά καταξιωμένα προϊόντα εξασφαλίζοντας τον ανέκαθεν τοπικό τους χαρακτήρα, αλλά πρόσθεσε και νέα προϊόντα, όπως τα νέα Μπράντι Melia, Iliad, Three Generations, που υπογράφονται από τον ίδιο, με χειροποίητη εμφιάλωση σε αριθμημένες φιάλες.

Έκδοση από την 15:06, 29 Νοεμβρίου 2009

Αλκοολούχο γενικά ονομάζεται οποιοδήποτε υγρό που περιέχει αλκοόλη. Συνηθέστερα όμως με τον προσδιορισμό αυτόν ονομάζεται το ποτό του οποίου συστατικό είναι η αιθυλική αλκοόλη (οινόπνευμα, CH3-CH2-OH). Τα αλκοολούχα ποτά ονομάζονται, επίσης, και οινοπνευματώδη και, λαϊκότερα, σπίρτα (από παραφθορά της λατινικής λέξεως spirit=οινόπνευμα).

Τύποι αλκοολούχων ποτών

Τα αλκοολούχα ποτά, ανάλογα με τον τρόπο παρασκευής τους, διακρίνονται σε τρεις μεγάλες κατηγορίες:

Ζυμούμενα

Παρασκευάζονται με αλκοολική ζύμωση αμυλούχου ή σακχαρούχου πρώτης ύλης. Τυπικοί εκπρόσωποι αυτού του τύπου ποτών είναι το κρασί και ο ζύθος (μπίρα). Ως συνέπεια του τρόπου παρασκευής τους, δεν έχουν την δυνατότητα να ανέβουν σε περιεκτικότητα άνω των 18 αλκοολικών βαθμών (σε υψηλότερες περιεκτικότητες αναστέλλεται η δράση των μυκήτων που προκαλούν την ζύμωση).

Αποσταζόμενα

Σε αυτό τον τύπο ποτών η αλκοολική ζύμωση της πρώτης ύλης ακολουθείται από απόσταξη σε ειδική συσκευή, τον αποστακτήρα (κοινώς αποκαλούμενη "καζάνι"). Χαρακτηριστικοί εκπρόσωποι τέτοιων ποτών είναι το τσίπουρο, το ούζο, η βότκα, το ουίσκι κ.ά.

Ηδύποτα

Τα ποτά αυτού του τύπου είναι εξ ολοκλήρου τεχνητής παρασκευής: Αναμιγνύονται προϋπολογισμένες ποσότητες αιθυλικής αλκοόλης, νερού, αρωματικών και χρωστικών υλών (τις περισσότερες φορές μη φυσικής προέλευσης) και γλυκαντικών ουσιών. Χαρακτηριστικός εκπρόσωπος αυτού του τύπου ποτών είναι τα διαφόρων τύπων λικέρ.


Ποτοποιία Κούτσικος Το 1889 ο μακρινιτσιώτης από εύπορη οικογένεια, Γεώργιος Α. Κούτσικος επιστρέφει στο Βόλο ύστερα από σύντομη απουσία του στην Κωνσταντινούπολη και ιδρύει συνεταιρικά με τον Γ. Τραχανά την ποτοποιία «Η ?μπελος». Σύντομα όμως ο Γ. Τραχανάς αποσύρεται και έτσι η εταιρεία παίρνει το όνομα του μοναδικού της ιδιοκτήτη. Η προσωπικότητα του Γ. Κούτσικου ήταν ξεχωριστή και έντιμη. Υπήρξε πρόεδρος της Φιλόπτωχου Αδελφότητας για πολλά χρόνια και συνεισέσφερε οικονομικά στην ανέγερση και λειτουργία του Πτωχοκομείου και του Ορφανοτροφείου, καθώς και του παρακείμενου Ναού του Αγ. Παντελεήμονος. Για την κοινωνική του δράση παρασημοφορήθηκε από το Βασιλιά Κωνσταντίνο το 1914. Στο κατάστημα που διατηρούσε στην Ερμού και Κοραή, διάλεγε με προσοχή και γνώση τα υλικά του, δοκίμαζε με τόλμη και τελειοποιούσε τις συνταγές των ποτών του, που τον καθιέρωσαν στην πόλη του αλλά και σ? όλη την Ελλάδα. Το 1928, μετά το θάνατο του Γ. Κούτσικου, την ποτοποιία ανέλαβαν δύο από τα οχτώ παιδιά του, οι οποίοι συνέχισαν την παράδοση και τις «μυστικές συνταγές του πατέρα τους. Τα ποτά της ποτοποιίας Κούτσικος γίνονται γνωστά σε όλη την Ευρώπη (μπράντι V.O. και V.S.O.P., το Cherry Brandy, το Triple-Sec, το Coutsicos Liqueuer du Couvent και το ούζο) και κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής οι Γερμανοί τα εκτίμησαν ιδιαίτερα και επιχείρησαν, πολλές φορές ασκώντας πιέσεις, να αποσπάσουν το μυστικό της παρασκευής τους. Το 1981 η επιχείρηση πέρασε στα χέρια του Ηλία Μεταξά. «Κούτσικος Ε.Π.Ε» είναι η νέα επωνυμία της εταιρείας που οι εγκαταστάσεις της βρίσκονται στη βιοτεχνική περιοχή του Βόλου και οι οποίες αντικατέστησαν τις παλιές που βρίσκονταν στο κέντρο της πόλης. Το 1986 έγινε η αλλαγή της επωνυμίας σε «Κούτσικος Α.Β.Ε» ή «Coutsicos Distilleries S.A.» και η μεταφορά των αποστακτηρίων στο νέο ιδιόκτητο χώρο στην Α΄ Βιομηχανική περιοχή Βόλου. Ο Ηλίας Μεταξάς όχι μόνο διατήρησε τα παλιά καταξιωμένα προϊόντα εξασφαλίζοντας τον ανέκαθεν τοπικό τους χαρακτήρα, αλλά πρόσθεσε και νέα προϊόντα, όπως τα νέα Μπράντι Melia, Iliad, Three Generations, που υπογράφονται από τον ίδιο, με χειροποίητη εμφιάλωση σε αριθμημένες φιάλες.