Φρύνη: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
28 bytes προστέθηκαν ,  πριν από 12 έτη
μ
Robot-assisted disambiguation: Άρειος Πάγος - Changed link(s) to Άρειος Πάγος (αττικό δίκαιο)
μ (Αθηναίος ---->Αθήναιος)
μ (Robot-assisted disambiguation: Άρειος Πάγος - Changed link(s) to Άρειος Πάγος (αττικό δίκαιο))
Σε κάποιους εορτασμούς προς τιμήν του [[Ποσειδώνας (μυθολογία)|Ποσειδώνα]] στην [[Ελευσίνα]], αφαίρεσε τα ρούχα της, έλυσε τα μαλλιά της και προχώρησε γυμνή προς τη θάλασσα, μπροστά στα μάτια του κόσμου. Ο ζωγράφος [[Απελλής]], λέγεται, πως εμπνεύστηκε από το γεγονός αυτό για να φιλότεχνήσει το περίφημο έργο ''«Αφροδίτη Αναδυόμενη»'', για το οποίο η ίδια η Φρύνη πόζαρε ως μοντέλο. Ο [[Αθήναιος]] <ref name=auto1>[[Αθήναιος]], ''Δειπνοσοφισταί'', XIII, 59.</ref> και ο [[Πλίνιος ο Πρεσβύτερος]] <ref>[[Πλίνιος ο Πρεσβύτερος]], ''Naturalis Historia'' XXXIV, 21.</ref> αναφέρουν πως αποτελεί επίσης το μοντέλο για το διάσημο άγαλμα, γνωστό ως ''«Αφροδίτη της Κνίδου»'', έργο του Πραξιτέλη.
 
Οργανώνοντας μια θρησκευτική τελετή προς τιμήν ενός [[Θράκη|θρακικού]] θεού, κατηγορήθηκε από έναν παλαιό εραστή της ότι προσπαθούσε να εισάγει στην Αθήνα μια ξένη θεότητα και μέσω αυτής να διαφθείρει τις νεαρές Αθηναίες. Στο δικαστήριο ανέλαβε την υπεράσπισή της ο [[Ρητορική|ρήτορας]] [[Υπερείδης]], ο οποίος επίσης διατηρούσε σχέσεις μαζί της. Σύμφωνα με την αφήγηση του Αθηναίου,<ref>[[Αθήναιος]], ''Δειπνοσοφισταί'' XIII, 59.</ref> όταν πια η υπόθεση φαινόταν χαμένη για τη Φρύνη, ο Υπερείδης τραβηξε με ορμή τα ενδύματα της κοπέλας, αποκαλύπτοντας το γυμνό της σώμα στο δικαστικό σώμα. Τα μέλη του εντυπωσιάστηκαν τόσο – σύμφωνα με μια εκδοχή η φυσική ομορφιά θεωρούταν σημάδι της εύνοιας των θεών την εποχή εκείνη – που την αθώωσαν πανηγυρικά. Ωστόσο ο ρήτορας εκδιώχτηκε από τον [[Άρειος Πάγος (αττικό δίκαιο)|Άρειο Πάγο]].
 
Ο [[Κλαύδιος Αιλιανός]] <ref>[[Κλαύδιος Αιλιανός]], ''Ποικιλη Ιστορια'', IX, 32.</ref> στο έργο του αναφέρει πως οι Αθηναίοι αφιέρωσαν στους [[Δελφοί|Δελφούς]] ένα άγαλμα της Φρύνης από [[Χρυσάφι|χρυσάφι]]. Ο Αθήναιος συμπληρώνει <ref name=auto1 /> πως ήταν έργο του Πραξιτέλη και έφερε την υπογραφή ''«Φρύνη, κόρη του Επικλή από τις Θεσπιές»''.
24.279

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης