Κάρλοβο: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Γραμμή 47: Γραμμή 47:
* [http://www.karlovo.bg/ Επίσημος ιστότοπος πόλης]
* [http://www.karlovo.bg/ Επίσημος ιστότοπος πόλης]
* [http://www.karlovobg.eu/ Σχετικά με τη περιοχή του Κάρλοβο] (Βουλγαρικά και Αγγλικά)
* [http://www.karlovobg.eu/ Σχετικά με τη περιοχή του Κάρλοβο] (Βουλγαρικά και Αγγλικά)

[[Κατηγορία:Πόλεις της Βουλγαρίας]]


[[bg:Карлово]]
[[bg:Карлово]]
Γραμμή 65: Γραμμή 67:
[[fi:Karlovo]]
[[fi:Karlovo]]
[[tr:Karlovo]]
[[tr:Karlovo]]

[[Κατηγορία:Πόλεις της Βουλγαρίας]]

Έκδοση από την 23:15, 7 Νοεμβρίου 2009

Το Κάρλοβο (βουλγαρικά: Карлово) είναι μία γραφική και ιστορικά σημαντική πόλη στην κεντρική Βουλγαρία, βρίσκεται σε μια εύφορη κοιλάδα κατά μήκος του ποταμού Stryama στους νότιους πρόποδες της οροσειράς των Βαλκανίων (Ροδόπη). Ανήκει διοικητικά στην επαρχία της Φιλιππούπολης και έχει πληθυσμό περίπου 28.321 (σύμφωνα με την απογραφή του 2005), ο δήμαρχος είναι Nayden Naydenov.

Το Κάρλοβο είναι διάσημο για το γνωστό σε όλο τον κόσμο ροδέλαιο, από τα τριαντάφυλλα τα οποία καλλιεργούνται εκεί και χρησιμοποιούνται για την παραγωγή αρωμάτων. Εκτός από αυτό, το Κάρλοβο είναι η γενέτειρα του Βασιλ Λέφσκι, από τους πιο διακεκριμένους Βούλγαρους για την προετοιμασία της εθνικής απελευθέρωσης από την οθωμανική κυριαρχία στα τέλη του 19ου αιώνα. Υπάρχει ένα μεγάλο μουσείο και ένα μνημείο είναι αφιερωμένο σε αυτόν. Το Κάρλοβο είναι επίσης μια δημοφιλής προορισμός για τον τουρισμό της περιοχής.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2000, βούλγαροι αρχαιολόγοι έκαναν ανακαλύψεις στην κεντρική Βουλγαρία οι οποίες συνοψίζονται ως «Η Κοιλάδα των Θρακών Βασιλέων". Στις 19 Αυγούστου 2005, ορισμένοι αρχαιολόγοι ανακοίνωσαν ότι βρήκαν την πρώτη θρακική πρωτεύουσα, η οποία βρισκόταν κοντά στο Κάρλοβο της Βουλγαρίας. Πολλά από στιλβωμένα κεραμικά χειροποίητα αντικείμενα (κομμάτια της οροφής, κεραμίδια και ελληνικής τέχνης αγγεία) ανακαλύφθηκαν αποκαλύπτοντας την ιστορικότητα της πόλης. Το βουλγαρικό Υπουργείο Πολιτισμού υποστήριξε τις ανασκαφές.

Ιστορια

Το Κάρλοβο είναι συνέχεια του μεσαιωνικού φρουρίου της Κόψης (Kopsis), μια φεουδαρχική κτήση του Smilets της Βουλγαρίας κατά τον 13ο – 14ο αιώνα, και πιθανή πρωτεύουσα του βραχύβιου βασίλειου του αδελφού του Δέσποτη Voysil. Η σύγχρονη πόλη έχει το ξεκίνημα της το 1483 στο χώρο του χωριού Sushitsa (ακόμη και σήμερα Sushitsa είναι μία από τις συνοικίες του Κάρλοβου), αλλά απέκτησε μεγάλη σημασία τον 19ο αιώνα ως κέντρο της βουλγαρικής κουλτούρας και επαναστατικής δραστηριότητας. Από το 1953 μέχρι το 1962, η πόλη ονομαζόταν Λέφσκιγραντ (Levskigrad).

Γεωγραφία

Το Κάρλοβο βρίσκεται στις 42 ° 38'N 24 ° 48'E / 42,633 ° Β 24,8 ° E / 42,633? 24,8, και 386 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Βρίσκεται στην κοιλάδα των Ρόδων, διάσημη για τη μεγάλη κλίμακας παραγωγή τριαντάφυλλων. Φθάνοντας στην πόλη, αμέσως ξαφνιάζεσται από την απέριττη ομορφιά του βουνού Stara Planina, που κρέμεται σχεδόν πάνω από την πόλη. Η ψηλότερη κορυφή του διάσημου οροσειράς - Botev, 2376m - είναι πραγματικά πολύ κοντά στο Karlovo. Η πόλη βρίσκεται 140 χιλιόμετρα ανατολικά από τη βουλγαρική πρωτεύουσα - Σόφια, και 60 χιλιόμετρα βόρεια από την Φιλιππούπολη (Plovdiv), τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Βουλγαρίας και πρωτεύουσα της επαρχίας Πλόβντιβ (Plovdiv).

Κλίμα

Το κλίμα της περιοχής είναι εύκρατο ηπειρωτικό, με ήπια και ζεστά καλοκαίρια, που αναζωογονείται με τον άνεμο που κατεβαίνει τα βουνά της βαλκανικής, και χιονισμένους χειμώνες. Η μέση θερμοκρασία του Ιανουαρίου είναι 0,1 ° C (με απόλυτη ελάχιστη τιμή -25,8 ° C). Η μέση θερμοκρασία του Ιουλίου είναι 22,9 ° C (με ένα απόλυτο ανώτατο όριο των 39,6 ° C).

Μέση συνολική ετήσια βροχόπτωση είναι 694 χιλιοστά, είναι υψηλότερη κατά τη θερινή περίοδο (221 χιλιοστά) και χαμηλότερη το χειμώνα (169 χιλιοστά).

Υποδομές και μεταφορές

Το Κάρλοβο βρίσκεται στον κεντρικό δρόμο Ε 78, έναν από τους δύο δρόμους που συνδέουν την πρωτεύουσα Σόφια με το νότιο τμήμα της Μαύρης Θάλασσας. Η πόλη είναι ένα σημαντικό κόμβος για τη σιδηροδρομική γραμμή μεταξύ της Σόφιας και του σημαντικού εμπορικού λιμανιού της Μαύρης Θάλασσας Μπουργκάς. Υπάρχουν συχνά τρένα για το δεύτερο μεγαλύτερο σιδηροδρομικό σταθμό της χώρας – Φιλιππούπολη (Plovdiv). Το συνολικό μήκος των δρόμων στην περιφέρεια του δήμου του Κάρλοβου είναι 301,4 χιλιόμετρα. Το Κάρλοβο απέχει μόλις 50 χιλιόμετρα μακριά από το πιο σημαντικό δρόμο στη Βουλγαρία – αυτοκινητόδρομος Θράκης, που είναι στην πραγματικότητα ο κύριος δρόμος μεταξύ Σόφιας και της Κωνσταντινούπολης. Ο διεθνής δρόμος προς Βουκουρέστι είναι επίσης μόλις 50 χιλιόμετρα μακριά.

Δήμος

Το Κάρλοβο είναι η έδρα του δήμου Κάρλοβου (τμήμα της επαρχίας Φιλιππούπολη - Plovdiv ). Ο πληθυσμός του δήμου Κάρλοβου είναι περίπου 73.000 άτομα. Περιλαμβάνει 27 πόλεις και χωριά (κύριεςπόλεις Μπάνυα, Καλοφέρ, Κλεισούρα).

Αξιόλογοι άνθρωποι

  • Botyo Petkov (1815-1869), δάσκαλος και πατέρας του Hristo Botev
  • Evlogi Georgiev (1819-1897), έμπορος, τραπεζίτης και επιχειρηματίας
  • Ιβάν Bogorov (c. 1820-1892), εγκυκλοπαιδιστής
  • Vasil Levski (1837-1873), επαναστάτης και εθνικός ήρωας της Βουλγαρίας
  • Χρίστο Prodanov (1943-1984), πρώτος βούλγαρος πού κατάκτησε το Έβερεστ

Αξιόλογες εκδηλώσεις

  • Η Ημέρα των ρόδων κατά τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου
  • Επέτειος του θανάτου του Vasil Levski

Τιμητικά

Karlovo εχει αδελφοποιηθει με το νησί Livingston στο Νότιο Shetland, της Ανταρκτικής και πήρε το όνομά του από το Κάρλοβο.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι