Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Παφλαγονία»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ο Όμηρος μνημονεύει τις εξής πόλεις: : ''[[Κύτωρος]]'' (ο ή η), ''[[Κρώμνη]]'', ''[[Σήσαμος]]'', ''[[Αιγιαλός]]'', ''[[Εριθύνους]]'' και ''[[Ενετούς]]'' από τις οποίες η τελευταία εξαφανίστηκε νωρίς. Αργότερα η Μιλήσιοι ίδρυσαν τη [[Σινώπη]]. Άλλες πόλεις ήταν οι: ''[[Άμαστρις]]'', ''[[Τιμολάϊον]]'', ''[[Αβώνου τείχος]]'' (η μεταγενέστερη Ιωνόπολις), πατρίδα του ψευδομάντη Αλέξανδρου του Παφλαγόνα, ''[[Κίνωλις]]'', ''[[Αντικίνωλις]]'', ''[[Στεφάνη]]'', ''[[Αρμώνη]]'', ''[[Ζαγορά]]'', όλες στα παράλια του Ευξείνου.
 
Στο εσωτερικό της χώρας, υπήρχε το φρούριο της Γάγγρας[[Γάγγρα]]ς (μετέπειτα ''Γερμανικούπολη''), η ''[[Κιμίατα]]'', οχυρό όπου και τα ιερά καθιδρύματα των Παφλαγόνων, οι ''[[Πιμώλισοι]]'', ''[[Ανδραπία]]'' ή ''[[Νεοκλαυδιούπολη]]'', ''[[Πομπηϊούπολη]]'' και η ''Σεβαστή'' (άγνωστη η θέση της). Κατά τους Βυζαντινούς γίνεται λόγος και για τη ''[[Δοκέα]]'' και ''[[Κασταμονή]]'' πατρίδα της βυζαντινής αυτοκρατορικής οικογένειας των [[Δυναστεία Κομνηνών|Κομνηνών]].
 
Στις περισσότερες από τις παραπάνω θέσεις έχουν βρεθεί νομίσματα με ελληνικές επιγραφές με σημαντικότερη εκείνα με την επιγραφή «ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΠΥΛΑΙΜΕΝΟΥ ΕΥΕΡΓΕΤΟΥ», αποδιδόμενα στο γιο του Βασιλέως της [[Βιθυνία|Βιθυνίας]] Νικομήδους Β' τον Φιλήμονα.
31.559

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης