Το κορίτσι που άφησα πίσω: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ Ρομπότ: Τροποποίηση: he:נערה בהפרעה (סרט); διακοσμητικές αλλαγές
Γραμμή 73: Γραμμή 73:


[[bg:Луди години]]
[[bg:Луди години]]
[[bn:গার্ল, ইন্টারাপ্টেড (চলচ্চিত্র)]]
[[cy:Girl, Interrupted (ffilm)]]
[[cy:Girl, Interrupted (ffilm)]]
[[da:Girl, Interrupted]]
[[da:Girl, Interrupted]]

Έκδοση από την 23:51, 29 Οκτωβρίου 2009

Το Κορίτσι που άφησα πίσω
ΣκηνοθεσίαΤζέιμς Μάνγκολντ
ΠαραγωγήΚάρολ Μπόντι
Γουϊνόνα Ράιντερ
ΣενάριοΣουζάννα Κέισεν (βιβλίο)
Τζέιμς Μάνγκολντ
Λίζα Λούμερ
Άννα Χάμιλτον Φέλαν
Βασισμένο σεGirl, Interrupted
ΠρωταγωνιστέςΓουϊνόνα Ράιντερ
Αντζελίνα Τζολί
Κλέα Ντουβάλ
Μπρίτανι Μέρφι
Γούπι Γκόλντμπεργκ
Βανέσα Ρέντγκρεϊβ
ΜουσικήΜίκαελ Ντάνα
ΦωτογραφίαΤζακ Ν. Γκριν
ΜοντάζΚέβιν Τεντ
ΕνδυματολόγοςArianne Phillips
Εταιρεία παραγωγήςColumbia Pictures
ΔιανομήColumbia Pictures και Netflix
Πρώτη προβολήCountry flag 14 Ιανουαρίου 2000,
Country flag 14 Απριλίου 2000
Διάρκεια127 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλική

Το Κορίτσι που άφησα πίσω ( Girl, Interrupted ) είναι το όνομα μιας δραματικής αμερικάνικης ταινίας, που κυκλοφόρησε στις ελληνικές αίθουσες στις 14 Απριλίου 2000. Πρωταγωνιστούν οι Γουϊνόνα Ράιντερ και Αντζελίνα Τζολί, ενώ συμμετέχουν πολλοί ακόμη διάσημοι ηθοποιοί όπως η Βανέσα Ρέντγκρεϊβ και Γούπι Γκόλντμπεργκ. Η σκηνοθεσία ανήκει στον Τζέιμς Μάνγκολντ, ενώ το σενάριο βασίστηκε στην αυτοβιογραφία της Σουζάννα Κέισεν.


Πλοκή

Η δεκαοχτάχρονη Σουζάννα Κέισεν, τον Απρίλιο του 1967, δίνει τη συγκατάθεση της προκειμένου να εγκλειστεί προσωρινά σε ψυχιατρική κλινική μετά από την απόπειρά της να αυτοκτονήσει. Δυσκολεύεται ιδιαίτερα να προσαρμοστεί κατά την παραμονή της εκεί, καθώς θεωρεί τον εαυτό της απόλυτα υγιή για να περνά χρόνο με ψυχοπαθείς. Κηρύττει μια πεισματική επανάσταση στους κανόνες του ιδρύματος με μηδαμινό όμως αποτέλεσμα.

Στο ίδρυμα γνωρίζεται με άλλες ασθενείς, που συνθέτουν μια μικρή ομάδα γυναικών, με ποικίλα προβλήματα η καθεμία. Η Σουζάννα γοητεύεται ιδιαίτερα από την προσωπικότητα της ανεξέλεγκτης Λίζα, η οποία την ενθαρρύνει να αμελήσει τη θεραπευτική της αγωγή και γενικά να αντισταθεί στις επιρροές της θεραπείας. Η Λίζα με τη σειρά της περνά τον καιρό της σπέρνοντας το χάος στην κλινική κάνοντας του κεφαλιού της και προσβάλλοντας τους άλλους ανάλογα με τις διαθέσεις της. Παράλληλα η Σουζάννα έρχεται σε επαφή με μια ομάδα γιατρών και νοσοκόμων που προσπαθούν να την πείσουν να αντικρίσει κατάματα το πρόβλημά της και να πάρει τη ζωή στα χέρια της.

Όλες αυτές τις εμπειρίες, κατά τη διάρκεια της ταραγμένης δεκαετίας του ‘60, η Σουζάννα τις καταγράφει στο ημερολόγιο της, έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού της να ακολουθήσει το επάγγελμα της συγγραφέως.


Πληροφορίες για την Ταινία

Το σενάριο της ταινίας βασίζεται στα απομνημονεύματα της Σουζάννα Κέισεν που νοσηλεύτηκε πράγματι στο Νοσοκομείο McLean, όνομα που άλλαξε σε Claymoore για τις ανάγκες τις ταινίας. Ωστόσο έγιναν και κάποιες προσθήκες που δεν περιλαμβάνονταν στο βιβλίο. Τα γυρίσματα έγιναν στο Μεκάνινσμπουργκ και στο Χάρισμπουρκ της Πενσυλβανίας.

Για την ερμηνεία της στο ρόλο της Λίζα, η Αντζελίνα Τζολί, έλαβε μια σειρά βραβείων Β' γυναικείου ρόλου, ανάμεσα στα οποία το Όσκαρ, τη Χρυσή Σφαίρα και το Βραβείο Guild.

Ο αγγλικός τίτλος του βιβλίου και της ταινίας “Girl, Interrupted”, προέρχονται από τον πίνακα του Φλαμανδού ζωγράφου Γιοχάνες Βερμέερ, "Girl Interrupted at her Music" [1].


Διανομή

Χαρακτήρας Ηθοποιός
Σουζάννα Γουϊνόνα Ράιντερ
Λίζα Αντζελίνα Τζολί
Βάλερι Όουενς Γούπι Γκόλντμπεργκ
Δρ. Γουΐκ Βανέσα Ρέντγκρεϊβ
Τζορτζίνα Κλέα Ντουβάλ
Νταίζυ Μπρίτανι Μέρφι
Τόμπι Τζάρεντ Λίτο
Δρ. Μέλβιν Τζέφρι Τάμπορ
Πόλλυ Ελίζαμπεθ Μος

Εξωτερικοί σύνδεσμοι