Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
καμία σύνοψη επεξεργασίας
 
Τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου είναι ένα σύνολο νησιών που απαρτίζουν την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Συνολικά είναι 8 νησιά[[νησιά]]. Η [[Ικαρία]], η [[Σάμος]], οι [[Φούρνοι]], η [[Χίος]], τα [[Ψαρά]], η [[Λέσβος]], η [[Λήμνος]] και ο [[Άγιος Ευστράτιος]]. Από αυτά, η Λέσβος, η Χίος και Σάμος είναι νομαρχίες. Η Σάμος, η Ικαρία και οι Φούρνοι υπάγονται στη νομαρχία Σάμου, η Χίος και τα Ψαρά στη νομαρχία Χίου και η Λέσβος, η Λήμνος και ο Αγ. Ευστράτιος στη νομαρχία Λέσβου.
 
 
== Γεωγραφία-Γεωμορφολογία ==
Τα νησιά του ΒΑ Αιγαίου συνορεύουν με τις [[Κυκλάδες]] και τα [[Δωδεκάνησα]]στα νοτια, με τη [[Χαλκιδική]] στα βόρεια. Ανατολικά συνορεύουν με την [[Τουρκία]] και συγκεκριμένα με την ιστορική περιοχή της [[Μικρά Ασία|Μικράς Ασίας]]. Ιδιαίτερα, η Λέσβος συνορεύει με το [[Αϊβαλί]], η Χίος με το [[Τσεσμέ]] και κατ'επέκτασην με τη [[Σμύρνη]], η Σάμος με το [[Κουσάντασι]] και η Λήμνος με την τουρκική νήσο [[Ίμβρος|Ίμβρο]].
Σχεδόν όλα τα νησιά έχουν πλούσια [[χλωρίδα]], εν αντιθέσει με τις γειτονικές [[Κυκλάδες]], όπου επικρατεί η ξηρασία. Τα περισσότερα απο αυτά τα νησιά είναι μεγάλα σε έκταση, επίσης. Ιδιαίτερα, η Λέσβος είναι το τρίτο μεγαλύτερο νησί του [[Αιγαίο Πέλαγος|Αιγαίου]].
 
 
 
== Συγκοινωνίες ==
 
Τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου έχουν συχνή ακτοπλοϊκή συγκοινωνία με συμβατικά πλοία με διάρκεια ταξιδιού από 8 έως 13 ώρες ή ταχύπλοα με διάρκεια ταξιδιού από 5 έως 9 ώρες. Για τα νησιά αυτά, λιμάνι αναχώρησης είναι κυρίως ο [[Πειραιάς]], αλλά και ορισμένες φορές η [[Ραφήνα]], απ' όπου και μειώνεται θεαματικά ο χρόνος του ταξιδιού. Ακόμη, υπάρχει τακτή αεροπορική σύνδεση για τα 5 μεγαλύτερα νησιά (Λήμνος, Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ικαρία).
Ανώνυμος χρήστης

Μενού πλοήγησης