Αραμαίοι: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ Ρομπότ: Προσθήκη: sh:Aramejci
Templar52 (συζήτηση | συνεισφορές)
μ +
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Οι '''Αραμαίοι''' ήταν αρχαίος [[Βίβλος|Βιβλικός]] λαός με [[σημιτική γλώσσα]] και πολύ συγγενικός με τους [[Εβραίοι|Εβραίους]], τους αρχαίους Ισραηλίτες*, που απλώνονταν μέσα σε ολόκληρη τη [[Μεσοποταμία]] και την [[Συρία]] κατά το τλευταίο μέρος της 2ης χιλιετίας π.Χ.. Έτσι στην αρχή της 1ης χιλιετηρίδας οι Αραμαίοι βρέθηκαν να κατέχουν πολλές συριακές περιοχές και πόλεις όπως η [[Δαμασκός]] και η [[Αιμάθ]].
Οι '''Αραμαίοι''' ήταν αρχαίος νομαδικός [[Βίβλος|Βιβλικός]] λαός με [[σημιτική γλώσσα]] και πολύ συγγενικός με τους [[Εβραίοι|Εβραίους]], τους αρχαίους Ισραηλίτες*, που απλώνονταν μέσα σε ολόκληρη τη [[Μεσοποταμία]] και την [[Συρία]] κατά το τελευταίο μέρος της 2ης χιλιετίας π.Χ..<br>
Έτσι στην αρχή της 1ης χιλιετηρίδας οι Αραμαίοι βρέθηκαν να κατέχουν πολλές συριακές περιοχές και πόλεις όπως η [[Δαμασκός]] και η [[Αιμάθ]]. Πρόκειται γα τους "''Αριμού''" των σφηνοειδών επιγραφών και τους "''Αρλαμί''" των πινακίδων της Αμάρνας.


Γενάρχης του λαού αυτού φέρεται ο "περιπτότοκος" γιος του [[Σημ]], ο Αράμ.
*Το εβραϊκό όνομα "''Αράμ''", σήμερα επίσης και μουσουλμανικό, μεταφράζεται ως "Συρία", πλην όμως η ονομασία Συρία είναι ελληνική που εμφανίζεται και στη [[Καινή Διαθήκη]].


*Το εβραϊκό όνομα "''Αράμ''" (= υψηλός και υψηλή χώρα, οροπέδιο), που σήμερα φέρεται επίσης και ως μουσουλμανικό, μεταφράζεται ως "Συρία", πλην όμως η ονομασία Συρία είναι ελληνική που εμφανίζεται και στη [[Καινή Διαθήκη]]. Το όνομα Αράμ, ως γεωγραφικός όρος, αντιδιαστέλλεται με το όνομα [[Χαναάν]] (= χαμηλή χώρα, βαθύπεδο)
(*) ''Δευτερονόμιο 26:5''.

(*) ''[[Δευτερονόμιο]] 26:5''.


===Δείτε επίσης===
===Δείτε επίσης===

Έκδοση από την 05:38, 23 Σεπτεμβρίου 2009

Οι Αραμαίοι ήταν αρχαίος νομαδικός Βιβλικός λαός με σημιτική γλώσσα και πολύ συγγενικός με τους Εβραίους, τους αρχαίους Ισραηλίτες*, που απλώνονταν μέσα σε ολόκληρη τη Μεσοποταμία και την Συρία κατά το τελευταίο μέρος της 2ης χιλιετίας π.Χ..
Έτσι στην αρχή της 1ης χιλιετηρίδας οι Αραμαίοι βρέθηκαν να κατέχουν πολλές συριακές περιοχές και πόλεις όπως η Δαμασκός και η Αιμάθ. Πρόκειται γα τους "Αριμού" των σφηνοειδών επιγραφών και τους "Αρλαμί" των πινακίδων της Αμάρνας.

Γενάρχης του λαού αυτού φέρεται ο "περιπτότοκος" γιος του Σημ, ο Αράμ.

  • Το εβραϊκό όνομα "Αράμ" (= υψηλός και υψηλή χώρα, οροπέδιο), που σήμερα φέρεται επίσης και ως μουσουλμανικό, μεταφράζεται ως "Συρία", πλην όμως η ονομασία Συρία είναι ελληνική που εμφανίζεται και στη Καινή Διαθήκη. Το όνομα Αράμ, ως γεωγραφικός όρος, αντιδιαστέλλεται με το όνομα Χαναάν (= χαμηλή χώρα, βαθύπεδο)

(*) Δευτερονόμιο 26:5.

Δείτε επίσης