Μάικλ Δουκάκης: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Interwikis
Matesi1976 (συζήτηση | συνεισφορές)
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 2: Γραμμή 2:




[[File:Dukakis1988rally.jpg|thumb|right|250px|Ο Μαικλ Δουκάκης, κυβερνήτης [[Μασαχουσέτη|Μασαχουσέτης]]]]Ο '''Μάικλ Δουκάκης''' είναι πρώην κυβερνήτης της [[Μασαχουσέτη|Μασσαχουσέτης]] καθώς και υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ στις εκλογές του [[1988]].
[[File:Dukakis1988rally.jpg|thumb|right|250px|Ο Μάικλ Δουκάκης, κυβερνήτης της [[Μασαχουσέτη|Μασαχουσέτης]]]]Ο '''Μάικλ Στάνλεϋ Δουκάκης''' ([[Αγγλική γλώσσα|αγγλικά]]: Michael Stanley Dukakis) είναι πρώην κυβερνήτης της [[Μασαχουσέτη|Μασσαχουσέτης]] καθώς και υποψήφιος πρόεδρος των [[Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής|ΗΠΑ]] στις εκλογές του [[1988]].


Γεννήθηκε στη Μασαχουσέτη στις [[3 Νοεμβρίου]] [[1933]] και είναι γιος του Πάνου Δουκάκη και της Ευτέρπης Μπούκη. Σπούδασε νομικά και ιδιώτευσε ως δικηγόρος. Το [[1962]] εξελέγη μέλος της βουλής της Μασσαχουσέτης, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το [[1970]]. Το [[1974]] έθεσε υποψηφιότητα για την θέση του κυβερνήτη της πολιτείας καταφέροντας να εκλεγεί. Στις επόμενες όμως εκλογές δεν κατάφερε να επιλεγεί ως υποψήφιος των Δημοκρατικών με αποτέλεσμα να μην διεκδικήσει την επανεκλογή του. Το [[1982]] όμως επελέγη τελικά πάλι ως υποψήφιος των Δημοκρατικών και κέρδισε τις εκλογές. Στις εκλογές του [[1986]] συγκέντρωσε σχεδόν το 70% των ψήφων. Η θητεία του έληξε στις [[3 Ιανουαρίου]] [[1991]] και δεν διεκδίκησε τέταρτη.
Γεννήθηκε στη Μασαχουσέτη στις [[3 Νοεμβρίου]] [[1933]] και είναι γιος του Πάνου Δουκάκη και της Ευτέρπης Μπούκη. Σπούδασε [[Νομική επιστήμη|νομικά]] και ιδιώτευσε ως δικηγόρος. Το [[1962]] εξελέγη μέλος της βουλής της Μασσαχουσέτης, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το [[1970]]. Το [[1974]] έθεσε υποψηφιότητα για την θέση του κυβερνήτη της πολιτείας καταφέροντας να εκλεγεί. Στις επόμενες όμως εκλογές δεν κατάφερε να επιλεγεί ως υποψήφιος του [[Δημοκρατικό Κόμμα (ΗΠΑ)|Δημοκρατικού Κόμματος]], με αποτέλεσμα να μην διεκδικήσει την επανεκλογή του. Το [[1982]] όμως επελέγη τελικά πάλι ως υποψήφιος των Δημοκρατικών και κέρδισε τις εκλογές. Στις εκλογές του [[1986]] συγκέντρωσε σχεδόν το 70% των ψήφων. Η θητεία του έληξε στις [[3 Ιανουαρίου]] [[1991]] και δεν διεκδίκησε τέταρτη.


Το [[1988]] ανακοίνωσε την πρόθεση του να διεκδικήσει το χρίσμα των δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές. Στις εσωκομματικές εκλογές υπερίσχυσε και επελέγη ως υποψήφιος πρόεδρος των [[ΗΠΑ]]. Στις προεδρικές εκλογές όμως έχασε από τον [[Τζωρτζ Χέρμπερτ Ουώκερ Μπους]] συγκεντρώνοντας το 45.6% των ψήφων και συγκεντρώνοντας μόλις 111 εκλέκτορες. Μετά τον θάνατο του [[Τεντ Κέννεντυ]], ο Δουκάκης έχει παρουσιαστεί από πολλά ΜΜΕ ως πιθανός διάδοχός του στη γερουσία.
Το [[1988]] ανακοίνωσε την πρόθεση του να διεκδικήσει το χρίσμα των δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές. Στις εσωκομματικές εκλογές υπερίσχυσε και επελέγη ως υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ. Στις προεδρικές εκλογές όμως έχασε από τον [[Τζωρτζ Χέρμπερτ Ουώκερ Μπους]] συγκεντρώνοντας το 45,6% των ψήφων και συγκεντρώνοντας μόλις 111 εκλέκτορες. Μετά τον θάνατο του [[Τεντ Κέννεντυ]], ο Δουκάκης έχει παρουσιαστεί από πολλά ΜΜΕ ως πιθανός διάδοχός του στη [[Γερουσία (ΗΠΑ)|Γερουσία]].


Είναι παντρεμένος και έχει τρία παιδιά. Ξαδέρφη του είναι η ηθοποιός [[Ολυμπία Δουκάκη]]. Τα τελευταία χρόνια διδάσκει στο πανεπιστήμιο του [[Λος Άντζελες]].
Είναι παντρεμένος και έχει τρία παιδιά. Ξαδέρφη του είναι η ηθοποιός [[Ολυμπία Δουκάκη]]. Τα τελευταία χρόνια διδάσκει στο πανεπιστήμιο του [[Λος Άντζελες]].

Έκδοση από την 06:05, 1 Σεπτεμβρίου 2009


Ο Μάικλ Δουκάκης, κυβερνήτης της Μασαχουσέτης

Ο Μάικλ Στάνλεϋ Δουκάκης (αγγλικά: Michael Stanley Dukakis) είναι πρώην κυβερνήτης της Μασσαχουσέτης καθώς και υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ στις εκλογές του 1988.

Γεννήθηκε στη Μασαχουσέτη στις 3 Νοεμβρίου 1933 και είναι γιος του Πάνου Δουκάκη και της Ευτέρπης Μπούκη. Σπούδασε νομικά και ιδιώτευσε ως δικηγόρος. Το 1962 εξελέγη μέλος της βουλής της Μασσαχουσέτης, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το 1970. Το 1974 έθεσε υποψηφιότητα για την θέση του κυβερνήτη της πολιτείας καταφέροντας να εκλεγεί. Στις επόμενες όμως εκλογές δεν κατάφερε να επιλεγεί ως υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος, με αποτέλεσμα να μην διεκδικήσει την επανεκλογή του. Το 1982 όμως επελέγη τελικά πάλι ως υποψήφιος των Δημοκρατικών και κέρδισε τις εκλογές. Στις εκλογές του 1986 συγκέντρωσε σχεδόν το 70% των ψήφων. Η θητεία του έληξε στις 3 Ιανουαρίου 1991 και δεν διεκδίκησε τέταρτη.

Το 1988 ανακοίνωσε την πρόθεση του να διεκδικήσει το χρίσμα των δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές. Στις εσωκομματικές εκλογές υπερίσχυσε και επελέγη ως υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ. Στις προεδρικές εκλογές όμως έχασε από τον Τζωρτζ Χέρμπερτ Ουώκερ Μπους συγκεντρώνοντας το 45,6% των ψήφων και συγκεντρώνοντας μόλις 111 εκλέκτορες. Μετά τον θάνατο του Τεντ Κέννεντυ, ο Δουκάκης έχει παρουσιαστεί από πολλά ΜΜΕ ως πιθανός διάδοχός του στη Γερουσία.

Είναι παντρεμένος και έχει τρία παιδιά. Ξαδέρφη του είναι η ηθοποιός Ολυμπία Δουκάκη. Τα τελευταία χρόνια διδάσκει στο πανεπιστήμιο του Λος Άντζελες.