Συζήτηση:Αγνωστικισμός: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Joseph S. (συζήτηση | συνεισφορές)
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Joseph S. (συζήτηση | συνεισφορές)
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 15: Γραμμή 15:


δεσ αν μπορεί να βοηθήσει αυτό το υλικό πιστεύω ότι ο δαρβίνος είναι υλιστής και όχι αγνωστικιστής--[[Χρήστης:Joseph S.|Joseph V.S. Προλεταριοι ολου του κοσμου ενωθείτε]] 23:12, 4 Ιουλίου 2006 (UTC)
δεσ αν μπορεί να βοηθήσει αυτό το υλικό πιστεύω ότι ο δαρβίνος είναι υλιστής και όχι αγνωστικιστής--[[Χρήστης:Joseph S.|Joseph V.S. Προλεταριοι ολου του κοσμου ενωθείτε]] 23:12, 4 Ιουλίου 2006 (UTC)
Γιατί δεν αναφέρεις τον Μαχ και γιατί το κοιτάσ μόνο θεολογικά??? --[[Χρήστης:Joseph S.|Joseph V.S. Προλεταριοι ολου του κοσμου ενωθείτε]] 23:17, 4 Ιουλίου 2006 (UTC)

Έκδοση από την 23:17, 4 Ιουλίου 2006

beautiful!--Kalogeropoulos 09:04, 1 Ιουλ. 2005 (UTC)

Δεν το προχώρησα πολύ ακόμη. Υπάρχει μια δήλωση του Πρωταγόρα σχετικά με τους θεούς που εκφράζει ουσιασικά την άποψη του ισχυρού αγνωστικισμού. Αν μπορείς να βρεις το πρωτότυπο ή έστω μια μετάφραση, θα ήταν καλό να την παραθέσουμε εδώ. --Diderot 11:04, 1 Ιουλ. 2005 (UTC)

Αν εννοείς το Πάντων μέτρον άνθρωπος είναι Diels Kanz 80 B1

Υπάρχει και το περίφημο "Για τους θεούς δεν μπορώ να γνωρίζω τίποτα: ούτε ότι υπάρχουν, ούτε ότι δεν υπάρχουν, ούτε τι λογής μορφή έχουν. Γιατί είναι πολλά τα όσα εμποδίζουν να γνωρίζουμε. Από τη μία το άδηλο του ζητήματος και από την άλλη η συντομία της ανθρώπινης ζωής", επίσης (Diels Kanz 80 Β4). Για αυτή του τη δήλωση ο Πρωταγόρας εξορίστηκε και τα βιβλία του ρίχτηκαν στην πυρά.--Kalogeropoulos 11:31, 1 Ιουλ. 2005 (UTC)

Αυτό εννοούσα, ευχαριστώ :-) --Diderot 11:45, 1 Ιουλ. 2005 (UTC)

Αγνωστικισμός ιδεαλιστική φιλοσοφική θεωρία που ισχυρίζεται ότι ο κόσμος είναι άγνωστος και η ανθρώπινη λογική περιορισμένη και ανίκανη να γνωρίσει κάτι πιο πέρα από τα αισθήματα.

Αναπτύχθηκε τον 18 αιώνα με κύριους εκφραστές τον Χιουμ και τον Καντ και έφτασε σε πλήρη ανάπτυξη τοω 19 αιώνα με το πέρασμα στον ιμπεριαλισμό σε κοινωνικό επίπεδο με το Μαχ ως κύριο εκφραστή του.
Ο αγνωστικισμός εκδηλώνεται σε διάφορες μορφές και παρά την κοινή αρχή ότι δεν μπορούμε να γνωρίσουμε την ουσία των πραγμάτων ο Καντ αναγνωρίζει την αντικειμενική τους ύπαρξη κάτι που οι υπόλοιποι αρνιούνται. Ο αγνωστικιστής είναι μία μορφή σκεπτικιστή που βάζει σε αμφιβολία τη δυνατότητα να γνωρίσουμε τα παράγματα αυτά καθ'εαυτά τον αντικειμενικό, δηλαδή, χαρακτήρα της γνώσης, την ύπαρξη εξωτερικού κόσμου. Ο αγνωστικισμός είναι πλατιά διαδεδομένος στην σύγχρονη αστική φιλοσοφία και εκφράζεται με απόλυτη άρνηση προς την επιστημονική γνώση, τη λογική σκέψη και διδάσκει το μυστικισμό και το παραλογισμό.
Η επιστημονική γνώση παρ'όλα αυτά βαθαίνοντας και πέρνωντας πρακτική υπόσταση στην καθημερινή ζωή αναιρεί τον αγνωστικισμό. Αποδεικνύει μέρα με την μέρα ότι δεν υπάρχουν όρια στην γνώση ούτε άγνωστες πτυχές της φύσης. Το μόνο που υπάρχει είναι η διαφορά σε αυτό που είναι γνωστο και αυτό που θα γίνει γνωστό με την βοήθεια της επιστήμης και της πρακτικής.

δεσ αν μπορεί να βοηθήσει αυτό το υλικό πιστεύω ότι ο δαρβίνος είναι υλιστής και όχι αγνωστικιστής--Joseph V.S. Προλεταριοι ολου του κοσμου ενωθείτε 23:12, 4 Ιουλίου 2006 (UTC) Γιατί δεν αναφέρεις τον Μαχ και γιατί το κοιτάσ μόνο θεολογικά??? --Joseph V.S. Προλεταριοι ολου του κοσμου ενωθείτε 23:17, 4 Ιουλίου 2006 (UTC)[απάντηση]