Θέμα (σκάκι): Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
μ
σύνδ
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
μ (σύνδ)
 
Δεν έχουν όλα τα θέματα παρόμοιο αντικείμενο:
* υπάρχουν θέματα που σχετίζονται με κινήσεις πριν από το [[Κλειδί (σκάκι)|κλειδί]], (στο έτοιμο παιγνίδι),
* υπάρχουν θέματα που σχετίζονται με το κλειδί,
* υπάρχουν θέματα που παρουσιάζονται στην φάση μετά το κλειδί, και είναι κλεισίματα γραμμών, ανοίγματα γραμμών, ειδικές παρατάξεις πεσσών, ειδικά τετράγωνα (οι ''διατομές'') όπου τέμνονται οι γραμμές επίδρασης των κομματιών και δημιουργούνται παρεμβολές, κλπ.,
*'''Εξέλσιορ''' (''Excelsior'') - Όποιο πρόβλημα παρουσιάζει στην λύση του ένα πιόνι που κινείται από το αρχικό του τετράγωνο μέχρι να προαχθεί, περιέχει το θέμα ''[[Εξέλσιορ (σκακιστικό πρόβλημα)|Εξέλσιορ]]''.
*'''Επιστροφή''' (''Switchback'') - ένα κομμάτι φεύγει από ένα τετράγωνο και αργότερα στην λύση επιστρέφει σ’ αυτό και όλη η διαδρομή γίνεται σε μια γραμμή (π.χ. ένας πύργος ακολουθεί την πορεία ε3-ε5-ε3). Συγκρίνετε αυτό με το ''Ταξίδι μετ’ επιστροφής'', όπου η διαδρομή είναι πολυγωνική.
*'''[[Κυριαρχία (σκάκι)|Κυριαρχία]]''' (''Domination'') - στις [[Σπουδή (σκάκι)|σπουδές]], μια κατάσταση όπου ένα κομμάτι έχει σχετικά μεγάλη ελευθερία κινήσεων αλλά είναι καταδικασμένο να χαθεί. Τον όρο εισήγαγε ο συνθέτης [[Ανρί Ρινκ]] (Henri Rinck). Το θέμα μελέτησε διεξοδικά ο [[ΓκένρικΓκένριχ Κασπαριάν]] (Genrikh M. Kasparyan).
*'''[[Λάσνι (σκάκι)|Λάσνι]]''' (''Lacny'') - ένα θέμα στο οποίο οι άμυνες a, b και c αντιμετωπίζονται με τα ματ A, B και C αντίστοιχα σε μια ''φάση παιγνιδιού'' και με τα ματ B, C και A αντίστοιχα σε άλλη φάση παιγνιδιού.
*'''[[Μαντράζι (σκάκι)|Μαντράζι]]''' (''Madrasi'') - παραλύσεις κομματιών.
771

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης