Αδέλα της Καμπανίας: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
μ Ρομπότ: Προσθήκη: cs:Adéla ze Champagne
Γραμμή 14: Γραμμή 14:


[[ca:Adela de Xampanya]]
[[ca:Adela de Xampanya]]
[[cs:Adéla ze Champagne]]
[[de:Adela von Champagne]]
[[de:Adela von Champagne]]
[[en:Adèle of Champagne]]
[[en:Adèle of Champagne]]

Έκδοση από την 17:53, 17 Ιουλίου 2009

Αδέλα της Καμπανίας

Η Αδέλα της Καμπανίας (1140 - 1206) ήταν κόρη του κόμη της Καμπανίας Θεοβάλδου Β' και της Ματθίλδης της Καρινθίας. Τρίτη σύζυγος του βασιλιά της Γαλλίας Λουδοβίκου 7ου με την οποία έκανε τον πολυπόθητο διάδοχο Φίλιππο.

Έπαιξε ενεργό ρόλο στην πολιτική ζωή του βασιλείου με τους αδελφούς της Ερρίκο 1ο της Καμπανίας, Θεοβάλδο 5ο του Μπλουά και Γουλιέλμο αρχιεπίσκοπο Ρεμς.

Τα αδέλφια της Ερρίκος και Θεοβάλδος παντρεύτηκαν κόρες του Λουδοβίκου του 6ου της Γαλλίας από την πρώτη σύζυγο του Ελεονώρα της Ακουιτανίας. Αυτή και οι αδελφοί της απειλήθηκαν να χάσουν την θέση τους από την διάδοχο του Αρτουά, Ισαβέλλα του Αινώ, που παντρεύτηκε τον γιο της Αδέλας, Φίλιππο. Η Αδέλα σχημάτισε συμμαχία με τον Ούγο Γ' της Βουργουνδίας και τον Φίλιππο της Φλάνδρας, προσπαθώντας να προκαλέσουν το ενδιαφέρον του Φρειδερίκου Βαρβαρόσσα. Οι σχέσεις της Ισαβέλλας με τον Φίλιππο ήταν τόσο κακές που απειλούνταν με χωρισμό.

Η δύναμη της μειώθηκε με την άνοδο του Φιλίππου στον θρόνο (1180) και διετέλεσε αντιβασίλισσα (1190) με την απουσία του Φιλίππου στην Γ' Σταυροφορία. Με την επιστροφή του μπήκε ξανά υπό την σκιά του και συμμετείχε στην ίδρυση πολλών μοναστηριών.

Πηγές

  • Η αγγλόφωνη Wikipedia