Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Γερμανικό μάρκο»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
μ
→‎Ιστορία: τυπογραφικά, συντακτικά, υπερβολική χρήση κομμάτων, έτος αντικατάστασης μάρκου: 2002 - 1999: λογιστική εισαγωγή ευρώ
μ (Ρομπότ: Τροποποίηση: da:D-mark)
μ (→‎Ιστορία: τυπογραφικά, συντακτικά, υπερβολική χρήση κομμάτων, έτος αντικατάστασης μάρκου: 2002 - 1999: λογιστική εισαγωγή ευρώ)
 
==Ιστορία==
Το μάρκο ήταν νόμισμα της Γερμανίας από την ενοποίησή της, το [[1871]]. Πιο πριν, κάθε γερμανικό κρατίδιο εξέδιδε δικό του νόμισμα, με αναφορά στον άργυρο. Παρόλο που το μάρκο, κατά την εισαγωγή του, ήταν χρυσό, εντούτοις χρησιμοποιήθηκε η αναλογία 3:1 για τη μετατροπή των παλαιών νομισμάτων.
 
[[Εικόνα:100 Millionen Mark.jpg|thumb|left|160px|Papiermark, χαρτονόμισμα εκατό εκατομμυρίων μάρκων, 1923]]Το πρώτο (χρυσό) μάρκο κυκλοφόρησε το [[1873]]. Με το ξέσπασμα του [[Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος|Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου]], το μάρκο αποσυδέθηκεαποσυνδέθηκε από τον χρυσό και έγινε γνωστό ως PapermarkPapiermark (χάρτινο μάρκο), καθώς ο υπερπληθωρισμός οδήγησε στην έκδοση τραπεζογραμματίων τεραστίων ποσών. Για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, το [[1923]] εισήχθη το Rentenmark και το [[1924]] το Reichsmark.
 
Το '''γερμανικό μάρκο''' ([[Γερμανική γλώσσα|γερμ.]] Deutsche Mark) εισήχθη στις [[21 Ιουνίου]] του [[1948]] από τους Δυτικούς Συμμάχους ([[ΗΠΑ]], [[Ηνωμένο Βασίλειο]] και [[Γαλλία]]). Τα παλιά Reichsmark και Rentenmark ανταλλάχθηκαν με αναλογία 1 Deutsche Mark = 10 Reichsmark, με ανώτατο όριο τα 40 μάρκα ανά άτομο. Η κίνηση αποσκοπούσε να ελέγξει τον υπερπληθωρισμό και τη μαύρη αγορά, πλην όμως εξαγρίωσε τη Σοβιετική Διοίκηση του Ανατολικού Βερολίνου, η οποία το θεώρησε απειλή και απέκοψε τις συγκοινωνίες μεταξύ Δυτικής Γερμανίας και Δυτικού Βερολίνου. Λίγες μόλις μέρες αργότερα, ξεκίνησαν οι διαδικασίες που κατέληξαν στην έκδοση, τον Ιούλιο του [[1948]], του Ανατολικογερμανικού μάρκου.
 
Το γερμανικό μάρκο, βασισμένο στη σφικτή νομισματική πολιτική της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας (Deutsche Bundesbank), η οποία το εξέδιδε, απέκτησε γρήγορα τη φήμη σταθερού νομίσματος και απολάμβανε μεγάλης εμπιστοσύνης από τιςστις αγορές χρήματος. Έγινε σύντομα σημείο αναφοράς για νομίσματα χωρών που προσπαθούσαν να αποφύγουν τον πληθωρισμό, αλλά και αντικείμενο υπερηφάνειας για το γερμανικό λαό.
 
Κατά τη διαδικασία της επανένωσης της Γερμανίας ([[1990]]), το γερμανικό μάρκο αντικατέστησε το ανατολικογερμανικό τον Ιούλιο του [[1990]]. Η απόφαση να αντικατασταθούν οι πρώτες χιλιάδες ανατολικογερμανικών μάρκων με το γερμανικό μάρκο σε αναλογία 1:1 υπέστη κριτική από πολλούς οικονομολόγους, οι οποίοι θεώρησαν πολύτην γεναιόδωρηαναλογία τηνπολύ αναλογίαγενναιόδωρη, αλλά και την πηγή των πρώτων οικονομικών προβλημάτων που παρουσιάστηκαν στα νέα γερμανικά κρατίδια.
 
Το γερμανικό μάρκο αντικαταστάθηκε στις νομισματικές συναλλαγές (Bargeld) από το [[ευρώ]] το [[19992002]], ως επίσημο νόμισμα της [[Γερμανία|Γερμανίας]], αφού από το [[1999]] το τελευταίο είχε εισαχθεί ως λογιστικό μέγεθος (Buchgeld). Η Κεντρική Τράπεζα της χώρας δέχεται την ανταλλαγή μάρκων σε ευρώ χωρίς ημερομηνίακαταληκτική λήξηςπροθεσμία.
 
== Δείτε επίσης ==
9.247

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης