Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Web 2.0»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
2.236 bytes προστέθηκαν ,  πριν από 11 έτη
καμία σύνοψη επεξεργασίας
[[Αρχείο:Web 2.0 Map.svg|thumb|]]
'''''Web 2.0''''' (''Ιστός [έκδοση] 2,0''), είναι μια φράση που εφευρέθηκε από την [[O'Reilly Media]] το έτος [[2004]], και αναφέρεται σε μια υποτιθέμενη ή προτεινόμενη δεύτερη [[γενιά]] υπηρεσιών βασισμένων στο [[Διαδίκτυο]] — όπως οι [[ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης|ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης]] (social networking sites), τα [[wiki]], τα εργαλεία επικοινωνίας, και οι [[Folksonomy|folksonomies]]—που δίνουν έμφαση στην ηλεκτρονική συνέργεια και ανταλλαγή μεταξύ των χρηστών.
Ο όρος Web 2.0 (Ιστός [έκδοση] 2,0), χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη νεα γενιά του Παγκόσμιου Ιστού η οποία βασίζεται στην όλο και μεγαλύτερη δυνατότητα των χρηστών του διαδικτύου να μοιράζονται πληροφορίες και να συνεργάζονται online. Μιλάμε για μία δυναμική διαδικτυακή πλατφόρμα στην οποία μπορούν να αλληλεπιδρούν χρήστες χωρίς εξειδικευμένες γνώσεις σε θέματα υπολογιστών και δικτύων.
 
Η O'Reilly Media, σε συνεργασία με την MediaLive International, χρησιμοποίησαν αυτή την φράση σαν τίτλο για μια σειρά από συνέδρια, και από το 2004 και μετά τεχνικοί και διαφημιστές έχουν υιοθετήσει αυτή την φράση κλειδί. Το ακριβές νόημά της παραμένει ανοιχτό προς αντιπαράθεση, και μερικοί ειδικοί, συμπεριλαμβανομένου και του [[Tim Berners Lee]], έχουν αμφισβητήσει εάν ο όρος έχει κάποιο πραγματικό νόημα. Ο τελευταίος, συμπικνωμένος ορισμός του Web 2.0, σύμφωνα με τον [[Tim O'Reilly]] είναι αυτός:
{{απόσπασμα|Το ''Web 2.0'' είναι η εταιρική επανάσταση στην βιομηχανία των υπολογιστών που προκαλείται από την μετακίνηση στο διαδίκτυο σαν πλατφόρμα, και στην απόπειρα να καταλάβουμε τους κανόνες της επιτυχίας σε αυτή τη νέα πλατφόρμα. Βασικός κανόνας ανάμεσα σε αυτούς είναι ο εξής: Χτίσιμο εφαρμογών που καρπώνονται τις επιδράσεις των δικτύων και καλυτερεύουν όσο περισσότερο τις χρησιμοποιούν οι άνθρωποι. (Αυτό είναι που αλλού έχω αποκαλέσει 'εκμετάλλευση της συλλογικής νοημοσύνης.')|Tim O'Reilly|Web 2.0 Compact Definition: Trying Again <ref>{{cite web
|url=http://radar.oreilly.com/archives/2006/12/web_20_compact.html
|title=Web 2.0 Compact Definition: Trying Again
|author=Tim O'Reilly
|date=2006-12-10
|accessdate=
}}</ref>}}
 
== Ιστορία του Web 2.0 ==
'''H ελληνική διάσταση του Web 2.0 και των Digital Media'''
 
Η φράση Web 2.0 προτοειπώθηκε κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου μεταξύ της O'Reilly Media και της MediaLive International όπου προτείνονταν ιδέες το έτος 2004. Ο Dale Dougherty, web pioneer και O'Reilly VP, παρατήρησε ότι το διαδίκτυο είχε αρχίσει να γίνεται πολύ δημοφιλές και σημαντικό μέρος της καθημερινότητας όλο και μεγαλύτερου ποσοστού ανθρώπων. Συνεχώς έβγαιναν νέες εφαρμογές και ιστοσελίδες οι οποίες αναγνωρίζονταν από το ευρύ κοινό σε σύντομο χρονικό διάστημα. Επιπλέον οι περισσότερες εταιρείες άρχισαν να στρέφουν την επιχειρηματική τους δράση στο διαδίκτυο και να προσπαθούν να φέρουν τους καταναλωτές τους προς αυτό το κανάλι.
Όσοι ανήκουν στο χώρο του [[Interactive Marketing]] κάνουν συχνά λόγο για την ψηφιακή επανάσταση που έχει επιφέρει το '''Web 2.0''' - η δεύτερη γενιά του [[Internet]] που χαρακτηρίζεται από το [[social networking sites]] και τη δυνατότητα των χρηστών για '''online collaboration.'''
Η επικοινωνιακή αυτή επανάσταση έχει καταστήσει τον καταναλωτή κυρίαρχο των media και συνεπώς των διαφημιστικών μηνυμάτων που «καταναλώνει».
 
Έχοντας όλα αυτά ως δεδομένα εξέτασαν το Web 2.0 ως μια δεύτερη γενιά υπηρεσιών βασισμένες στο Διαδίκτυο. Χρησιμοποίησαν αυτή την φράση σαν τίτλο για μια σειρά από συνέδρια. Τα συνέδρια αυτά συνεχίζονται και μέχρι σήμερα για να αποσαφινιστεί ο όρος και να προωθηθεί η ιδέα σε όλες τα ενδιαφερόμενα μέρη ([http://www.web2summit.com].
 
Το ερώτημα που γεννιέται ειναι, αν αυτή η επανάσταση η οποία έχει αρχισει να εισχωρεί και στην Ελλάδα, έχει γίνει αντιληπτή από τον '''Έλληνα marketer''', τις διαφημιστικές εταιρίες, και τη συνολική Ελληνική αγορά.
 
== Χαρακτηριστικά του Web 2.0 ==
 
Όπως έχει αναφερθεί το Web 2.0 ξεπερνά τα όρια της περιορισμένης πλατφόρμας ενός υπολογιστή. Ο χρήστης θα μπορεί να δρα στον [[Παγκόσμιο Ιστό]] όπως δρούσε μέχρι τώρα στον υπολογιστή του. Οι πιό ειδικοί μιλούν για έναν νέο τρόπο σχεδίασης των ιστοσελίδων ο οποίος θα βασίζεται στην διάδραση του χρήστη. Θα επιτρέπει στον χρήστη να αλλάξει τόσο το περιβάλλον της σελίδας όσο και να παρέμβει στο περιεχόμενό της. Χαρακτηριστικές εφαρμογές του Web 2.0 είναι τα [[κοινωνικά μέσα]] (social media), τα [[wiki]] και τα [[blog]]. Πολλές από τις εντολές διάδρασης που χαρακτηρίζουν την λειτουργία του Web 2.0 μας είναι ήδη γνωστές από διάφορες ιστοσελίδες social media όπως το [[facebook]] ή το [[youtube]] για παράδειγμα. Τέτοιες εκφράσεις είναι η '''αναζήτηση''' (search), το '''tag''', η παράθεση '''links''' ή το '''authoring''' όπως λειτουργεί σε πολλά [[wiki]] όπου οι χρήστες μπορούν να δημιουργήσουν άρθρα αλλά και να ανανεώσουν ή να διαγράψουν ήδη υπάρχοντα.
Για παράδειγμαι σε '''“broadcast yourself websites”''' όπως το [[Youtube.com]], υπάρχουν '''250.000''' Έλληνες επισκέπτες που παρακολουθούν, «ανεβάζουν» και σχολιάζουν εκατοντάδες videos καθημερινά. Πολλά από αυτά είναι καθημερινά γεγονότα, σημαντικά και ασήμαντα, και θα τα ζήλευαν ακόμα και οι πιο επιτυχημένοι ρεπόρτερ.
 
 
== Κριτικές για το Web 2.0 ==
Αξιοσημειώτο είναι το γεγονός ότι στο [[Google]] υπάρχουν περισσότεροι από '''10.000''' Έλληνες ανά εβδομάδα (πιθανά ελληνίδες μητέρες) που πραγματοποιούν αναζήτηση με τη φράση «παιδικά παιχνίδια», σύμφωνα με τα στατιστικά μιας καμπάνιας search engine marketing για λογαριασμό της '''Fisher Price.'''
 
Το ακριβές νόημά του όρου παραμένει ανοιχτό προς αντιπαράθεση, και μερικοί ειδικοί, συμπεριλαμβανομένου και του Tim Berners Lee, έχουν αμφισβητήσει εάν ο όρος έχει κάποιο πραγματικό νόημα.
Ανάμεσα σ'άλλα έχει κατηγορηθεί ότι αποτελεί εφεύρεση του μάρκετινγκ. Αναφέρεται σαν επιχείρημα πως οι τεχνολογίες που είναι σε χρήση στο ίντερνετ αναβαθμίζονται συνεχώς και η προηγούμενη μέρα πριν το web 2.0 δεν απείχε πολύ. Επίσης με την ίδια λογική, μερικοί μήνες μετά την χρήση ενός υποτιθέμενου Web 2.0, το Web 2.1 θα εμφανιζόταν. Είναι όμως αδύνατο να εκφραστεί η τεχνολογική ιδιότητα του ίντερνετ ακριβώς με έναν αριθμό μιας και το αμάλγαμα τεχνολογιών που είναι αυτή τη στιγμή σε χρήση στο ίντερνετ είναι αχανώς πολυσύνθετο. Επιπροσθέτως, λειτουργίες όπως επικοινωνία με τον χρήστη υπήρχαν πριν πολλά χρόνια, όπως η χρήση σελίδων χρήστη (home pages), τα φόρα, τα chat (IRC) και πολλά άλλα. Αυτό που μπορεί να ειπωθεί ότι άλλαξε είναι η ευκολία χρήσης, κάτι αναμενόμενο.
 
Με το λανσάρισμα του Auris στην Ελλάδα, του νέου μοντέλου αυτοκινήτου της Toyota, έχουν γίνει σε διάστημα 1,5 μήνα περίπου '''80.000''' αναζητήσεις με τις λέξεις «[[Toyota]]» και «Auris», ενώ η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα παγκοσμίως (!) σε αναζητήσεις στο Google με τις παραπάνω .
 
== Ιδιωτικότητα στο Web 2.0 ==
 
Ίσως το σημαντικότερο πράγμα που πρέπει να γνωρίζουμε ως χρήστες του διαδικτύου είναι πως οτιδήποτε γράφετε στο web θα μείνει για πάντα εκεί. Εργοδότες, εταιρείες η ακόμα και η κυβέρνηση μπορεί να σε εντοπίσουν καθώς περιηγήσε στο διαδίκτυο και να συλλέξουν πληροφορίες για σένα. Το γεγονός αυτό γίνεται ιδιαίτερα έντονο όσον αφορά στη στοχευμένη διαφήμιση. Αξιοσημείωτο είναι το παράδειγμα των στοχευμένων διαφημίσεων Phorm από την British Telecom την περίοδο 2006-2007 που είχε ως αποτέλεσμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δεχτεί χιλιάδες καταγγελίες από τους χρήστες της εταιρείας οι οποίοι δήλωναν ότι η καταγραφή των online δραστηριοτήτων τους για διαφημιστικούς σκοπούς έγινε εν αγνοία τους. Ως αποτέλεσμα, η Κομισιόν κάλεσε τη Μεγάλη Βρετανία να συμμορφωθεί με την κοινοτική οδηγία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες και να αναθεωρήσει την εθνική νομοθεσία της σε αυτή την κατεύθυνση, απειλώντας τη χώρα ακόμη και με προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Ωστόσο παρόμοια υπηρεσία στοχευμένης διαφήμισης έθεσε σε λειτουργία και η Google. Βέβαια, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι η online παρακολούθηση δεν θα αφορά ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα που αφορούν θρησκευτικές πεποιθήσεις, σεξουαλικό προσανατολισμό, θέματα υγείας, κ.λπ. Επιπλέον, η πρόσφατη δημιουργία της μηχανής αναζήτησης pipl.com φαίνεται να περιορίζει και ίσως να θέτει σε κίνδυνο τα επίπεδα της ιδιωτικότητας. Αρκεί να αναφέρουμε ότι η pipl αποτελεί μηχανή αναζήτησης μόνο για ανθρώπους.
Στο [[pathfinder.gr]] υπάρχουν '''9.000 κοινότητες/ “clubs” με 170.000 μέλη''' που ανταλλάσσουν απόψεις για μια πλειάδα θεμάτων: από τoν αθλητισμό και την μόδα μέχρι την πολιτική και τη μουσική. Στο [[zoo.gr]] υπάρχουν '''190.000''' άτομα που κάνουν networking, ενώ στο [[MSN Live Messenger]] '''542.000''' Έλληνες κάνουν chat και άλλοι '''320.000''' στο Yahoo! Messenger. Στο [[MSN Live Spaces]] '''285.000''' επισκέπτες διαβάζουν τις προσωπικές σελίδες φίλων τους, δημιουργούν photo albums, γράφουν, ανεβάζουν videos.
Αξίζει να σημειω8εί ότι σύμφωνα με κοινοτική οδηγία της E.E όλοι οι πάροχοι ηλεκτρονικών υπηρεσιών είναι υποχρεωμένοι να κρατούν αρχεία με τα e-mail και τα site που επισκέπτονται οι συνδρομητές τους για ένα χρόνο για λόγους ασφαλείας.
Στο σημείο αυτό, ας ορίσουμε ποια στοιχεία νοούνται ως προσωπικά δεδομένα: Ως προσωπικό δεδομένο χαρακτηρίζεται οποιαδήποτε αντικειμενική ή υποκειμενική πληροφορία αφορά ένα άτομο. Αναλυτικότερα, το όνομα, η διεύθυνση, προσωπικοί αριθμοί , το γένος, η ομάδα αίματος ,εισόδημα, τραπεζικοί αριθμοί, σεξουαλικές προτιμήσεις, πολιτικές πεποιθήσεις, θρησκευτικά πιστεύω είναι μερικά παραδείγματα ιδιωτικών στοιχείων.
 
Παρακάτω αναφέρουμε ,εν συντομία, τα δικαιώματα που έχουν οι χρήστες σύμφωνα με το μανιφέστο για την ιδιωτικότητα στο web 2.0:
 
1.Κάθε χρήστης έχει το δικαίωμα να γνωρίζει εάν οι ιδιωτικές πληροφορίες συλλέγονται και σε τι βαθμό.
Επίσης, σε άλλα community και networking sites όπως στο [[hi5.com]], στο [[myspace.com]], στο joy.gr, και στο '''asmallworld.net''' χιλιάδες Έλληνες καθημερινά ασχολούνται με το δίκτυο φίλων που έχουν σχηματίσει, δημιουργούν περιεχόμενο, ανταλλάσσουν μηνύματα και έρχονται σε επαφή μεταξύ τους με τρόπο διαδραστικό.
 
2.Κάθε χρήστης έχει το δικαίωμα να γνωρίζει το σκοπό για τον οποίο συλλέγονται οι πληροφορίες. Ο σκοπός πρέπει να γίνεται ξεκάθαρος από την αρχή και να μην συμπεραίνεται από το περιεχόμενο του site.
 
3.Καθένας έχει την κυριότητα των προσωπικών του δεδομένων. Αυτό συνεπάγεται ότι οι οργανισμοί δεν μπορούν να πουλήσουν τα στοιχεία αυτά χωρίς τη συγκατάθεση του χρήστη. Επιπλέον ο χρήστης έχει το δικαίωμα να αλλάξει τα στοιχεία αυτά.
Υπάρχουν '''70.000.000 Blogs''' παγκοσμίως , δημιουργούνται '''120.000 νέα blogs''' και γράφονται '''1.500.000 άρθρα''' καθημερινά. Παράλληλα, υπάρχουν blogs τα οποία δέχονται χιλιάδες επισκέψεις, ενώ εκατοντάδες είναι τα comments που ανταλλάσσουν οι χρήστες.
 
== Εξωτερικά links ==
 
- What Is Web 2.0 [http://www.oreillynet.com/pub/a/oreilly/tim/news/2005/09/30/what-is-web-20.html?page=1]
Καταλήγουμε λοιπόν στο συμπέρασμα ότι οι συνήθειες των Ελλήνων καταναλωτών, σε σχέση με την καθημερινή έκθεσή τους στα '''media''', έχουν αλλάξει σημαντικά.Η τεχνολογία επηρεάζει όλο και περισσότερο την ρουτίνα κατανάλωσης media που έχει καθένας από εμάς . Κι αυτό γιατί η τεχνολογία είναι που μας δίνει την ευκαιρία να μην είμαστε πλέον απλά παθητικοί αποδέκτες μηνυμάτων, αλλά να επιλέγουμε και να διαμορφώνουμε το περιεχόμενο και την πληροφορία που επιθυμούμε.
 
- Not 2.0?[http://radar.oreilly.com/2005/08/not-20.html]
 
- Web 2.0 Compact Definition: Trying Again[http://radar.oreilly.com/archives/2006/12/web-20-compact.html]
 
 
 
===Sites από τα οποία αντλήθηκαν πληροφορίες===
 
http://www.bing.gr
 
http://www.wiggler.gr/2007/02/04/what-is-web-2/
 
http://www.alexa.com
 
http://skull.gr/blog/web-20
 
 
 
 
 
 
 
 
 
==Παραπομπές και σημειώσεις==
<references />
 
[[Κατηγορία:Διαδίκτυο]]
 
[[ar:وب 2.0]]
[[bg:Web 2.0]]
[[bn:ওয়েব ২.০]]
[[ca:Web 2.0]]
[[cs:Web 2.0]]
[[da:Web 2.0]]
[[de:Web 2.0]]
[[en:Web 2.0]]
[[es:Web 2.0]]
[[eu:Web 2.0]]
[[fa:وب ۲٫۰]]
[[fi:Web 2.0]]
[[fr:Web 2.0]]
[[gl:Web 2.0]]
[[he:וב 2.0]]
[[hr:Web 2.0]]
[[hu:Web 2.0]]
[[hy:Web 2.0]]
[[id:Web 2.0]]
[[it:Web 2.0]]
[[ja:Web 2.0]]
[[ko:웹 2.0]]
[[ku:Web 2.0]]
[[lt:Antrosios kartos žiniatinklis]]
[[mk:Веб 2.0]]
[[nl:Web 2.0]]
[[no:Web 2.0]]
[[pl:Web 2.0]]
[[pt:Web 2.0]]
[[ro:Web 2.0]]
[[ru:Веб 2.0]]
[[sh:Veb 2.0]]
[[simple:Web 2.0]]
[[sr:Veb 2.0]]
[[sv:Web 2.0]]
[[ta:வலை 2.0]]
[[tg:Web 2.0]]
[[th:เว็บ 2.0]]
[[tr:Web 2.0]]
[[uk:Веб 2.0]]
[[vi:Web 2.0]]
[[wuu:Web 2.0]]
[[yi:וועב 2.0]]
[[zh:Web 2.0]]
[[zh-min-nan:Web 2.0]]
[[zh-yue:Web 2.0]]
214

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης