Σβάντε Αρρένιους: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ μικρό ορθογραφικό
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 3: Γραμμή 3:
Ο '''Σβάντε Άουγκουστ Αρρένιους''' (Svante August Arrhenius) ήταν [[Σουηδία|Σουηδός]] [[φυσική|φυσικός]] και [[χημεία|χημικός]].
Ο '''Σβάντε Άουγκουστ Αρρένιους''' (Svante August Arrhenius) ήταν [[Σουηδία|Σουηδός]] [[φυσική|φυσικός]] και [[χημεία|χημικός]].


Γεννήθηκε στο Βικ (Vik) κοντά στην [[Ουψάλα]] στις [[19 Φεβρουαρίου]] [[1859]] και ήταν γιος του Σβάντε Γκούσταφ Αρρένιους και της Καρολίνα Κρισίνα Τούνμπεργκ. Οι πρόγονοί του ήταν γεωργοί. Ο θείος του έγινε καθηγητής βοτανικής και πρύτανης του Γεωπονικού Κολλεγίου ''Ultuna'' κοντά στην Ουψάλα και αργότερα γραμματέας της Σουηδικής Γεωργικής Ακαδημίας. Ο πατέρας του ήταν τοπογράφος και εργάζονταν στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα. Η οικογένεια μετακόμισε στην Ουψάλα το [[1860]].
Γεννήθηκε στο Βικ (Vik) κοντά στην [[Ουψάλα]] στις [[19 Φεβρουαρίου]] [[1859]] και ήταν γιος του Σβάντε Γκούσταφ Αρρένιους και της Καρολίνα Κρισίνα Τούνμπεργκ. Οι πρόγονοί του ήταν γεωργοί. Ο θείος του έγινε καθηγητής βοτανικής και πρύτανης του Γεωπονικού Κολλεγίου ''Ultuna'' κοντά στην Ουψάλα και αργότερα γραμματέας της Σουηδικής Γεωργικής Ακαδημίας. Ο πατέρας του ήταν διοικητικός υπάλληλος στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα. Η οικογένεια μετακόμισε στην Ουψάλα το [[1860]].


Ο μικρός Σβάντε φοίτησε στο καθεδρικό σχολείο του οποίου ο πρύτανης ήταν πολύ καλός δάσκαλος της φυσικής. Από μικρή ηλικία έδειξε άνεση στους αριθμητικούς υπολογισμούς και στο σχολείο ήταν πολύ ενδιαφέρθηκε έντονα για τα μαθηματικά και τη φυσική. Το [[1876]] μπήκε στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα, όπου σπούδασε μαθηματικά, χημεία και φυσική. Όμως, η πρακτική εκπαίδευση στη Φυσική δεν ήταν από τις καλύτερες και το [[1881]] πήγε στη [[Στοκχόλμη]] για να εργαστεί υπό την επίβλεψη του Καθηγητή Ε. Edlund, της Ακαδημίας Επιστημών.
Ο μικρός Σβάντε φοίτησε στο καθεδρικό σχολείο του οποίου ο πρύτανης ήταν πολύ καλός δάσκαλος της φυσικής. Άρχισε να διαβάζει από ηλικία 3 ετών και έδειξε πολύ νωρίς ασυνήθιστη ευχέρεια στους αριθμητικούς υπολογισμούς. Στο σχολείο ενδιαφέρθηκε έντονα για τα μαθηματικά και τη φυσική. Το [[1876]] μπήκε στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα, όπου σπούδασε μαθηματικά, χημεία και φυσική. Όμως, η πρακτική - εργαστηριακή εκπαίδευση στη Φυσική δεν ήταν από τις καλύτερες και το [[1881]] πήγε στη [[Στοκχόλμη]] για να εργαστεί υπό την επίβλεψη του Καθηγητή Ε. Edlund, της Ακαδημίας Επιστημών.


Βραβεύθηκε με [[Βραβείο Νόμπελ Χημείας|Νόμπελ χημείας]] το [[1903]] για την ηλεκτρολυτική θεωρία της διάστασης. Απεβίωσε στις [[2 Οκτωβρίου]] [[1927]].
Βραβεύθηκε με [[Βραβείο Νόμπελ Χημείας|Νόμπελ χημείας]] το [[1903]] για την ηλεκτρολυτική θεωρία της διάστασης. Απεβίωσε στις [[2 Οκτωβρίου]] [[1927]].

Έκδοση από την 19:35, 9 Ιουνίου 2009

Σβάντε Αρρένιους

Ο Σβάντε Άουγκουστ Αρρένιους (Svante August Arrhenius) ήταν Σουηδός φυσικός και χημικός.

Γεννήθηκε στο Βικ (Vik) κοντά στην Ουψάλα στις 19 Φεβρουαρίου 1859 και ήταν γιος του Σβάντε Γκούσταφ Αρρένιους και της Καρολίνα Κρισίνα Τούνμπεργκ. Οι πρόγονοί του ήταν γεωργοί. Ο θείος του έγινε καθηγητής βοτανικής και πρύτανης του Γεωπονικού Κολλεγίου Ultuna κοντά στην Ουψάλα και αργότερα γραμματέας της Σουηδικής Γεωργικής Ακαδημίας. Ο πατέρας του ήταν διοικητικός υπάλληλος στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα. Η οικογένεια μετακόμισε στην Ουψάλα το 1860.

Ο μικρός Σβάντε φοίτησε στο καθεδρικό σχολείο του οποίου ο πρύτανης ήταν πολύ καλός δάσκαλος της φυσικής. Άρχισε να διαβάζει από ηλικία 3 ετών και έδειξε πολύ νωρίς ασυνήθιστη ευχέρεια στους αριθμητικούς υπολογισμούς. Στο σχολείο ενδιαφέρθηκε έντονα για τα μαθηματικά και τη φυσική. Το 1876 μπήκε στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα, όπου σπούδασε μαθηματικά, χημεία και φυσική. Όμως, η πρακτική - εργαστηριακή εκπαίδευση στη Φυσική δεν ήταν από τις καλύτερες και το 1881 πήγε στη Στοκχόλμη για να εργαστεί υπό την επίβλεψη του Καθηγητή Ε. Edlund, της Ακαδημίας Επιστημών.

Βραβεύθηκε με Νόμπελ χημείας το 1903 για την ηλεκτρολυτική θεωρία της διάστασης. Απεβίωσε στις 2 Οκτωβρίου 1927.