Εμπειρία: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
1.056 bytes προστέθηκαν ,  πριν από 13 έτη
καμία σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Η Εμπειρία είναι απαραίτητη για τη ζωή, γιατί μ' αυτήν ο άνθρωπος αποκτά δεξιότητες, τις όποιες δε θα μπορούσε να αποκτήσει διαφορετικά. Οι τεχνίτες π.χ. μαθαίνουν τη δουλειά τους, βλέποντας, αρχικά, άλλους που είναι εξειδικευμένοι, ενώ μετά δοκιμάζοντας μόνοι τους. Έτσι με τον καιρό γίνονται όλο και καλύτεροι, μαθαίνουν συνεχώς καινούρια πράγματα και διδάσκονται πολλές φορές από τα λάθη τους. Αλλά και για κάθε άνθρωπο, η εμπειρία είναι πηγή γνώσεων. Ακόμα και οι επιστήμονες τη χρειάζονται. Οι ακαδημαϊκές γνώσεις, επίσης, από το σχολείο ή το πανεπιστήμιο, είναι απαραίτητες για εκείνους. όμως, για να μπορέσουν να τις εφαρμόσουν και στη ζωή, πρέπει πρώτα να αποκτήσουν εμπειρία. Οι νέοι γιατροί, για παράδειγμα, πρέπει οπωσδήποτε να να εξασκηθούν πρώτα σε νοσοκομείο, υπό την επίβλεψη άλλων έμπειρων γιατρών και έπειτα να ξεκινήσουν να ασκούν ελεύθερα το επάγγελμά τους.
 
Όλα αυτά τα παραδείγματα δείχνουν φανερά το πόσο χρήσιμη είναι στον άνθρωπο η εμπειρία. Όμως, μήπως και η καθημερινή ζωή δεν είναι μια ζωντανή απόδειξη αυτού του γεγονότος; Πόσες φορές η συμπεριφορά μας δε στηρίζεται σε αυτήν; Ένας άνθρωπος που βρίσκεται στην κοινωνία χωρίς καθόλου εμπειρία, είναι, θα λέγαμε, σαν πλοίο στο πέλαγος χωρίς πυξίδα. Διότι δεν ξέρει ούτε τι πρέπει να κάνει, ούτε πώς πρέπει να ενεργήσει στην κάθε περίπτωση. Αντίθετα, η εμπειρία τον καθοδηγεί, υποδεικνύοντάς του, κάθε φορά, πώς να φερθεί και τι να αποφύγει.
 
Όμως δεν αρκει μονον η εμπειρια για ένα καλύτερο παρών. Μεγαλύτερη σημασία εχει η αξιοποιηση της εμπειρίας που αν εχει γίνει αυτό δεν χρειάζεται να διατυμπανίζουμε και να επαινούμε τους εαυτους μας γιατι αυτό απο μόνο του ακτινοβολεί και εκπέμπεται σαν φως στο σκοτάδι. Επιπλέον προτιμάται εκείνος ο οποιος έζησε μονον μία εμπειρία και την εχει αξιοποιήσει απο τον άλλον που έζησε αμέτρητες καταστασεις χωρις να εκτιμήσει να συλλογιστεί και να αξιοποιήσει καμία. Στην ουσία με τον όρο αξιοποίηση εμπειριών εννοείται η κατανόηση του εαυτού μας μέσα απο τα διάφορα συμβάντα.
 
== Στη Φιλοσοφία ==
Ανώνυμος χρήστης

Μενού πλοήγησης