Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Τέταρτη εξουσία»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
καμία σύνοψη επεξεργασίας
*Τα ΜΜΕ δεν είναι ουδέτερα εφόσον είναι μεγάλες επιχειρήσεις, υπόκεινται σε κάποιο ιδιοκτησιακό καθεστώς και μάλιστα πολλές φορές ολιγοπωλιακό, ακόμη και μονωπολιακό. Αυτό εξ' ορισμού, τα κάνει φορείς ιδιωτικών κυρίως συμφερόντων και αλλοιώνει το ρόλο του "φύλακα" αφού είναι μέρος αυτού που ελέγχουν.(π.χ. η General Electric, η Toshiba και η Fiat είναι μερικές από τις επιχειρήσεις που έχουν εξαγοράσει ΜΜΕ)
*Τα ΜΜΕ, οι ιδιοκτήτες τους και οι δημοσιογράφοι που εργάζονται σε αυτά είναι μέρος του κατεστημένου. Δεν μπορούμε να ξεχνάμε τις πολιτικές τους δεσμεύσεις, τη δύναμη που τους ασκείται από ηγετικές ομάδες, τη σχέση που επιδιώκουν να έχουν με την κυβέρνηση και τη νομοθεσία στην οποία υπόκεινται. Όλα αυτα περιορίζουν την ανεξάρτητη δημοσιογραφία στα όρια του επιτρεπτού και του δυνατού έτσι όπως καθορίζεται από το καπιταλιστικό σύστημα.
*Η λογοκρισία μπορεί να μην πραγματοποιείται πια από το κράτος αλλά είναι πιοεξίσου σκληρή. Αυτή τη φορά έρχεται από το σύστημα της ελεύθερης αγοράς και είναι με τη μορφή της εξάρτησης από τη διαφήμιση, του υψηλού κόστους εισαγωγής στην αγορά των περισσότερων ΜΜΕ, της συνεχούς αύξησης των ολιγοπωλίων. Έτσι δεν ακούγονται όλες οι φωνές ίσα, αλλά αυτές που διαθέτουν το κεφάλαιο.
Αυτά είναι κάποια απ' τα σημεία της κριτικής από τη ριζοσπαστική θεώρηση που δείχνουν οτι τα ΜΜΕ μάλλον χειραγωγούν και παράγουν την πραγματικότητα μέσω της κυριαρχίας σε αυτά μιας άρχουσας ελίτ, παρά είναι ο καθρέφτης της. Ετσί, μάλλον δεν είναι η εξουσία του λαού μέσω των μέσων όπως υποστηρίζει η φιλελεύθερη θεώρηση αλλά η εξουσία των μέσων, σύμφψνα με αυτούς που τα ελέγχουν πάνω στο λαό.
== Πηγές ==
214

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης