Θέμα (σκάκι): Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
330 bytes προστέθηκαν ,  πριν από 16 έτη
μ
προσθήκες
μ (λεκτικά)
μ (προσθήκες)
*'''[[Μαντράζι (σκάκι)|Μαντράζι]]''' (''Madrasi'') - παραλύσεις κομματιών.
*'''[[Μαξιμούμερ (σκάκι)|Μαξιμούμερ]]''' (''Maximummer'') - τα μαύρα κάνουν την μακρύτερη κίνηση.
*Ματ μορφή - η εμφάνιση του ματ είναι ειδικό χαρακτηριστικό των προβλημάτων της ''[[Σχολή της Βοημίας (σκάκι)|Σχολής της Βοημίας]]'' (''Bohemian School'').
*Ματ μορφή
** '''Ιδεώδες ματ''' (''Ideal mate'') - ένα ''καθαρό ματ'' στο οποίο όλοι οι πεσσοί και των δυό χρωμάτων συμμετέχουν για να επιτευχθεί.
** '''[[Καθαρό ματ (σκάκι)|Καθαρό ματ]]''' (''Pure mate'') - είναι η θέση ματ όπου το τετράγωνο του βασιλιά που γίνεται ματ και όλα τα γειτονικά του τετράγωνα, ή απειλούνται το καθένα από μια δύναμη, ή είναι μπλοκαρισμένα από φιλικούς του πεσσούς, (όχι απειλή και μπλοκ ταυτόχρονα). (Εξαιρείται το καρφωμένο φιλικό κομμάτι που εμποδίζεται να κινηθεί για να καλύψει το σαχ).
** '''[[Ματ μοντέλο (σκάκι)|Ματ Μοντέλο]]''' (''Model mate'') - ένα ''καθαρό ματ'' στο οποίο συμμετέχουν όλα τα λευκά κομμάτια, (αλλά μπορούν να εξαιρούνται ο βασιλιάς και τα πιόνια). Είναι ειδικό χαρακτηριστικό των προβλημάτων της ''[[Σχολή της Βοημίας (σκάκι)|Σχολής της Βοημίας]]'' (''Bohemian School'').
** '''Ματ καθρέφτης''' - είναι το ματ όπου όλα τα τετράγωνα γύρω από τον μαύρο βασιλιά είναι κενά.
** '''Τέλειο ματ''' - είναι ένα ιδεώδες ματ καθρέφτης.
*'''Μπαταρία''' (''Battery'') - έχουμε στη σειρά ένα λευκό κομμάτι που μπορεί να απειλήσει τον μαύρο βασιλιά, ένα λευκό κομμάτι που δεν τον απειλεί και τον μαύρο βασιλιά. Αν απομακρυνθεί το ενδιάμεσο λευκό κομμάτι ενεργοποιείται η μπαταρία και δίνει σαχ από αποκάλυψη. Για παράδειγμα, αν ένας λευκός ίππος βρίσκεται ανάμεσα σε ένα λευκό πύργο και τον μαύρο βασιλιά, η μετακίνηση του ίππου αποκαλύπτει σαχ από τον πύργο. Δες και ''Βασιλική Μπαταρία''.
*'''Μπλοκ''' (''Block'') ή αποκλεισμός - το πρόβλημα στο οποίο το ''κλειδί'' δεν εισάγει ''απειλή'', αλλά βάζει τα μαύρα σε κατάσταση ''Τσούκτσβανγκ'', όπου κάθε κίνηση οδηγεί σε ματ. Στο ''Τέλειο μπλοκ'', όλες οι κινήσεις των μαύρων αντιμετωπίζονται με ματ στο ''έτοιμο παιγνίδι'' και το κλειδί είναι απλά μια κίνηση αναμονής. Στο ''Ατελές μπλοκ'', δεν υπάρχουν έτοιμα ματ για όλες τις κινήσεις των μαύρων στο έτοιμο παιγνίδι, οπότε το κλειδί παρέχει τις αναγκαίες απαντήσεις ματ. Σε πρόβλημα ''Αλλαγμένων ματ'' κάποια από τα ματ που προβλέπονται στο έτοιμο παιγνίδι αλλάζουν μετά το κλειδί.
*'''Ντουάλ''' (''Dual'') - ιδεωδώς, τα λευκά θα έπρεπε να έχουν μόνο μια κίνηση σε κάθε κρίσιμο σημείο της λύσης ενός προβλήματος. Αν τα λευκά έχουν εναλλακτικές δυνατότητες συνέχειας σε κινήσεις εκτός της πρώτης, αυτό ονομάζεται ''ντουάλ''. Το ντουάλ δεν είναι τόσο σοβαρό ελάττωμα όπως η ''τρύπα'', και στις μη κύριες βαριάντες θα μπορούσε να επιτρέπεται (αν και διαφέρουν οι απόψεις στο σημείο αυτό). Κάποια προβλήματα παρουσιάζουν ως πλεονέκτημα την ''αποφυγή των ντουάλ'' (''dual avoidance'') : από δύο φαινομενικά ισοδύναμες κινήσεις των λευκών, μόνο η μία είναι αποτελεσματική.
*'''Παράπλευρο παιγνίδι''' (''By-play'') - είναι οι βαριάντες που δεν σχετίζονται άμεσα με το ''θέμα'' του προβλήματος. Οι άλλες λέγονται θεματικές βαριάντες.
771

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης