Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Κυρηναϊκοί φιλόσοφοι»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
μ
καμία σύνοψη επεξεργασίας
μ
μ
Οι '''Κυρηναϊκοί φιλόσοφοι''' ήταν [[Ελλάδα|Ελληνική]] φιλοσοφική σχολή, που ιδρύθηκε τον 5ο αιώνα π.Χ. από τον [[Αρίστιππος ο Κυρηναίος|Αρίστιππο τον Κυρηναίο]]. Μέλη της ήταν ο [[Θεόδωρος ο άθεος]], ο [[Αννίκερις ο Κυρηναίος]], η [[Αρήτη (φιλόσοφος)|Αρήτη]], ο [[Ηγησίας ο Πεισιθάνατος]] και ο [[Ευήμερος]].
 
Οι Κυρηναϊκοί θεωρούσαν σαν υπέρτατο αγαθό τις ηδονές των αισθήσεων και έβαζαν το ατομικό συμφέρον πάνω από το κοινωνικό,<ref>Αθήνα 1963, Εκδόσεις Κ.Αναγνωστίδη, Πλήρες Μικρό Φιλοσοφικό Λεξικό, Μ. Ροζενταλ - Π. Γιουντιν, Κυρηναϊκοί</ref>, σταδιακά όμως άρχισαν ο ένας μετά τον άλλο να εγκαταλείπουν πλεονπλέον τον ηδονισμό, τον τροποποιούσαν ή τον θεωρούσαν αδύνατο. Ο Ηγησίας μάλιστα έφτασε σε μια απαισιόδοξη βιοθεωρία.
 
Η διάρκεια της σχολής δεν προχωρά πέρα από τους αλεξανδρινούς χρόνους, καθώς στο εξής κέρδιζε έδαφος η [[Επίκουρος|Επικούρεια]] φιλοσοφία, η οποία τοποθετούσε πάνω σε άλλες βάσεις την ηδονή και την ανθρώπινη ευτυχία.<ref>Αθήνα, 1982, Εκδόσεις Φελέκη, Φιλοσοφικό Λεξικό, Σ. Γκίκα, Κυρηναϊκοί</ref>.
 
==Παραπομπές==
31.559

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης