Ευπυρίδες: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Επιτύμβια στήλη
Γραμμή 2: Γραμμή 2:
Οι '''Ευπυρίδες''' ήταν αρχαίος [[αττικός δήμος]] που ανήκε στη [[Λεοντίδα φυλή]]. Μαζί με τους δήμους Κρωπιδών και Πηλήκων αποτελούσε «τρικωμία», όπως αναφέρει ο [[Στέφανος Βυζάντιος]].
Οι '''Ευπυρίδες''' ήταν αρχαίος [[αττικός δήμος]] που ανήκε στη [[Λεοντίδα φυλή]]. Μαζί με τους δήμους Κρωπιδών και Πηλήκων αποτελούσε «τρικωμία», όπως αναφέρει ο [[Στέφανος Βυζάντιος]].


Η ονομασία του δήμου φαίνεται ότι οφείλεται σε κάποια εργασία των δημοτών του, η οποία χρησιμοποιούσε τη φωτιά (πυρ), ίσως π.χ. υπήρχαν εκεί πολλά σιδηρουργεία. Η ακριβής τοποθεσία του δήμου δεν έχει προσδιορισθεί. Υπάρχει η γνώμη ότι βρισκόταν στην περιοχή μεταξύ [[Άνω Λιόσια|Άνω Λιοσίων]] και [[Αχαρνές|Αχαρνών]], από το γεγονός ότι στον λοφίσκο όπου βρίσκεται το εκκλησάκι των Αγίων Σαράντα ανακαλύφθηκε επιτύμβια στήλη με την επιγραφή ''«Ζωσίμη Ευνίκου εξ Ευπυριδών Εισιγένου Φλυέως γυνή»''. Μια άλλη άποψη τον τοποθετεί στην [[Καλογρέζα]], προς την πλευρά του [[Δήμος Ψυχικού|Ψυχικού]].
Η ονομασία του δήμου φαίνεται ότι οφείλεται σε κάποια εργασία των δημοτών του, η οποία χρησιμοποιούσε τη φωτιά (πυρ), ίσως π.χ. υπήρχαν εκεί πολλά σιδηρουργεία. Η ακριβής τοποθεσία του δήμου δεν έχει προσδιορισθεί. Υπάρχει η γνώμη ότι βρισκόταν στην περιοχή μεταξύ [[Άνω Λιόσια|Άνω Λιοσίων]] και [[Αχαρνές|Αχαρνών]], από το γεγονός ότι στον λοφίσκο όπου βρίσκεται το εκκλησάκι των Αγίων Σαράντα ανακαλύφθηκε [[επιτύμβια στήλη]] με την επιγραφή ''«Ζωσίμη Ευνίκου εξ Ευπυριδών Εισιγένου Φλυέως γυνή»''. Μια άλλη άποψη τον τοποθετεί στην [[Καλογρέζα]], προς την πλευρά του [[Δήμος Ψυχικού|Ψυχικού]].





Έκδοση από την 12:27, 12 Απριλίου 2009

Οι Ευπυρίδες ήταν αρχαίος αττικός δήμος που ανήκε στη Λεοντίδα φυλή. Μαζί με τους δήμους Κρωπιδών και Πηλήκων αποτελούσε «τρικωμία», όπως αναφέρει ο Στέφανος Βυζάντιος.

Η ονομασία του δήμου φαίνεται ότι οφείλεται σε κάποια εργασία των δημοτών του, η οποία χρησιμοποιούσε τη φωτιά (πυρ), ίσως π.χ. υπήρχαν εκεί πολλά σιδηρουργεία. Η ακριβής τοποθεσία του δήμου δεν έχει προσδιορισθεί. Υπάρχει η γνώμη ότι βρισκόταν στην περιοχή μεταξύ Άνω Λιοσίων και Αχαρνών, από το γεγονός ότι στον λοφίσκο όπου βρίσκεται το εκκλησάκι των Αγίων Σαράντα ανακαλύφθηκε επιτύμβια στήλη με την επιγραφή «Ζωσίμη Ευνίκου εξ Ευπυριδών Εισιγένου Φλυέως γυνή». Μια άλλη άποψη τον τοποθετεί στην Καλογρέζα, προς την πλευρά του Ψυχικού.