Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Πεάντα της Μερκίας»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
μ
επιμέλεια
μ (επιμέλεια)
Ο '''Πεάντα της Μερκίας''' ήταν βασιλιάς της Μερκίας ([[655]] - [[656]]), γιός και διάδοχος του βασιλιά της Μερκίας, [[Πέντα της Μερκίας|Πέντα]].
'''Πεάντα της Μερκίας''' (πέθανε το [[656]]) βασιλιάς της Μερκίας ([[655]] - [[656]]) γιός και διάδοχος του βασιλιά της Μερκίας [[Πέντα της Μερκίας|Πέντα]] τον είχε ορίσει ο πατέρας του συμβασιλέα απο το [[653]]. Περιγράφεται απο τον Μπέντε σάν λαμπρός νέος εξαιρετικού χαρακτήρα. Ήθελε να παντρευτεί την Αλχφλάιντ κόρη του βασιλιά της Νορθουμπρίας Όσουι αδελφού του βασιλιά [[Άγιος Όσβαλντ|Όσβαλντ]] αλλά ο πατέρας της ζήτησε απαραίτητη προυπόθεση για να γίνει αυτό να βαπτιστεί χριστιανός κάτι που έκανε τον Πεάντα να συμφωνήσει. Ενθουσιάστηκε ακούγοντας το χριστιανικό κήρυγμα για την ουράνια βασιλεία και την αιώνια σωτηρία της ψυχής χρίστηκε χριστιανός απο τον γιό του βασιλιά Όσουι Αιφρίντ που ήταν συγγενής του αφού είχε παντρευτεί την αδελφή του Κινεχέργκα. Βαπτίστηκαν αυτός όλοι οι ευγενείς και η συνοδεία του απο τον επίσκοπο Φινάν προσέλαβε 4 ιερείς προκειμένου να προσυλητήσουν τον λαό της Μερκίας στον χριστιανισμό
όλη η αριστοκρατία αποκήρυξε την ειδωλολατρία δέχτηκαν να βαπτιστούν χριστιανοί.
Στις [[15 Νοεμβρίου]]/[[655]] ο [[Οσουί της Νορθουμβρίας|Οσουί]] νίκησε και σκότωσε στην '''μάχη του Βινβάεντ''' τον πατέρα του Πέντα επιτρέποντας στον Πεάντα να γίνει βασιλιάς στην νότια Μερκία, εκείνη την εποχή η Μερκία ήταν διαιρεμένη στα δύο απο τον ποταμό Τρέντ με την βόρεια να αποτελείται απο 7000 οικογένειες ενώ η νότια απο 5.000. Αμέσως άρχισε την κατασκευή μεγάλου μοναστηριού αφιερωμένο στον άγιο Πέτρο, βαθιά θρησκευόμενος προσπάθησε με όλα τα μέσα να καθιερώσει τον χριστιανισμό σε όλους τους κατοίκους της Μερκίας.
Πέθανε πρόωρα την άνοιξη του επόμενου χρόνου κατα τον Μπέντε δηλητηριάστηκε απο την σύζυγο του.
 
'''ΠεάνταΟ της Μερκίας''' (πέθανε το [[656]]) βασιλιάς της Μερκίας ([[655]] - [[656]]) γιός και διάδοχοςπατέρας του βασιλιά της Μερκίας [[Πέντα της Μερκίας|Πέντα]] τον είχε ορίσει ο πατέρας του συμβασιλέα αποαπό το [[653]]. Περιγράφεται αποαπό τον Μπέντε σάνως λαμπρός νέος εξαιρετικού χαρακτήρα. Ήθελε να παντρευτεί την Αλχφλάιντ, κόρη του βασιλιά της Νορθουμπρίας, Όσουι, αδελφού του βασιλιά [[Άγιος Όσβαλντ|Όσβαλντ]], αλλά ο πατέρας της ζήτησε ως απαραίτητη προυπόθεσηπροϋπόθεση για να γίνει αυτό να βαπτιστεί χριστιανός, κάτι που έκανε τον Πεάντα να συμφωνήσει. Ενθουσιάστηκε ακούγοντας το χριστιανικό κήρυγμα για την ουράνια βασιλεία και την αιώνια σωτηρία της ψυχής και χρίστηκε χριστιανός αποαπό τον γιό του βασιλιά Όσουι, Αιφρίντ, που ήταν συγγενής του, αφού είχε παντρευτεί την αδελφή του Κινεχέργκα. Βαπτίστηκαν, αυτός, όλοι οι ευγενείς και η συνοδεία του αποαπό τον επίσκοπο Φινάν. προσέλαβεΠροσέλαβε 4 ιερείς, προκειμένου να προσυλητήσουνπροσηλυτίσουν τοντο λαό της Μερκίας στον χριστιανισμό. Ολόκληρη η αριστοκρατία αποκήρυξε την ειδωλολατρία δέχτηκαν να βαπτιστούν χριστιανοί.
 
Στις [[15 Νοεμβρίου]]/ του [[655]], ο [[Οσουί της Νορθουμβρίας|Οσουί]] νίκησε και σκότωσε στηνστη '''μάχη του Βινβάεντ''' τον πατέρα του, Πέντα, επιτρέποντας στον Πεάντα να γίνει βασιλιάς στηνστη νότια Μερκία,. εκείνηΕκείνη την εποχή η Μερκία ήταν διαιρεμένη στα δύο αποαπό τον ποταμό ΤρέντΤρεντ, με τηντη βόρεια να αποτελείται αποαπό 70007.000 οικογένειες, ενώ η νότια αποαπό 5.000. Αμέσως άρχισε την κατασκευή μεγάλου μοναστηριού αφιερωμένο στον άγιο Πέτρο, βαθιά θρησκευόμενος προσπάθησε με όλα τα μέσα να καθιερώσει τον χριστιανισμό σε όλους τους κατοίκους της Μερκίας.
 
Πέθανε πρόωρα την άνοιξη του επόμενου χρόνου κατα([[656]]). Κατά τον Μπέντε δηλητηριάστηκε αποαπό την σύζυγοσύζυγό του.
 
 
{{Μετάφραση EN|Peada of Mercia}}
 
[[Κατηγορία:Βασιλείς της Μερκίας]]
 
 
[[en:Peada of Mercia]]
47.743

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης