Δάρδανος (πόλη): Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Interwikis
μ Ρομπότ: Προσθήκη: ru:Дардания
Γραμμή 19: Γραμμή 19:
[[Κατηγορία:Ιστορική γεωγραφία]]
[[Κατηγορία:Ιστορική γεωγραφία]]


[[br:Dardania (Anatolia)]]
[[bg:Дардания]]
[[bg:Дардания]]
[[br:Dardania (Anatolia)]]
[[de:Dardanos (Stadt)]]
[[de:Dardanos (Stadt)]]
[[en:Dardania (Anatolia)]]
[[en:Dardania (Anatolia)]]
Γραμμή 28: Γραμμή 28:
[[hu:Dardania]]
[[hu:Dardania]]
[[pt:Dardânia]]
[[pt:Dardânia]]
[[ru:Дардания]]
[[sh:Dardanija (Anadolija)]]
[[sh:Dardanija (Anadolija)]]
[[sv:Dardanos (stad)]]
[[sv:Dardanos (stad)]]

Έκδοση από την 21:22, 4 Μαρτίου 2009

Η Δάρδανος ή και Δάρδανον ήταν αρχαία ελληνική πόλη της δυτικής μικρασιατικής ακτής στον Ελλήσποντο παρά το ακρωτήριο Δαρδανίδα και μεταξύ των πόλεων της αρχαίας Αβύδου από την οποία και απείχε 2,5 περίπου ώρες (70 στάδια) και Ιλίου. Πλησίον της πόλης αυτής έρρεε ο ποταμός Ροδίος όπως μνημονεύει ο Όμηρος.

Κατά την παράδοση κτίσθηκε από τον μυθικό ήρωα Δάρδανο. Στην πραγματικότητα πρόκειται για αποικία των Αιολέων στην αρχαία Μυσία ή Τρωάδα όπου και η Τροία.
Κατά την Ιωνική επανάσταση και μετά την άλωση των Σάρδεων (498 π.Χ.) την κατέλαβε στη συνέχεια και κατέκαψε ο Πέρσης Δαυρίσης.
Κατά τον Πελοποννησιακό πόλεμο πλησίον της Δαρδάνου οι Αθηναίοι νίκησαν σε ναυμαχία τους Λακεδαιμονίους¹. Κατά τους χρόνους των Επιγόνων η Δάρδανος είχε καταστεί τόσο άσημη που οι Βασιλείς εκείνοι άλλοτε μετοίκιζαν τους κατοίκους στην Άβυδο και άλλοτε τους επανέφερναν σ΄ αυτήν.
Μετά την ήττα που υπέστει ο Αντίοχος Γ' ο Μέγας, στη Μαγνησία από τους Ρωμαίους, τόσο η Δάρδανος όσο και το Ίλιον κηρύχθηκαν απ΄ αυτούς πόλεις αυτοδιοίκητες (ως ανεξάρτητες) από σεβασμό στην ιστορία των αρχαίων παραδόσεών τους.,br> Σ΄ αυτή την πόλη κατά το 85 π.Χ. ο Ρωμαίος στρατηγός Σύλλας και ο Μιθριδάτης Στ' ο Ευπάτωρ, σύναψαν ειρήνη με την οποία και έληξε ο Πρώτος Μιθριδατικός πόλεμος.
Τέλος από την αρχαία αυτή πόλη δόθηκε το όνομα Δαρδανέλια τόσο για τον πορθμό του Ελλησπόντου όσο και για την μικρή πόλη που δημιουργήθηκε στη περιοχή και που σήμερα ονομάζεται Τσανάκκαλε.

  • Σήμερα η θέση της αρχαίας αυτή πόλης προσδιορίζεται 8 χλμ. ΝΔ. του Τσανάκκαλε.

Αρχαία νομίσματα

Από την αρχαία Δάρδανο έχουν βρεθεί και σωθεί πολλά αρχαία νομίσματα σχεδόν από την εποχή της κτίσης της. Έτσι τα αρχαιότερα ανευρεθέντα νομίσματά της ανάγονται στον 7ο αιώνα π.Χ. που είναι κατασκευασμένα από μιλήσιο ήλεκτρο και σύμφωνα με τον φωκαϊκό μετρικό - σταθμητικό κανόνα, που φέρνουν από την μία όψη παράσταση με δύο πετεινούς (αλέκτορες), μαχόμενους και από την άλλη τετράγωνο έγκοιλο. Χωρίς ιδιαίτερες διαφορές είναι και εκείνα των επόμενων αιώνων του 6ου και 5ου που αντί τους δύο πετεινούς φέρουν ένα, με ανθέμιο υπεράνω αυτού και στην άλλη όψη το τετράγωνο έγκοιλο διαιρεμένο σε 4 μέρη. Τα του 5ου αιώνα φέρουν ενίοτε την επιγραφή ΔΑΡ. Τα του 4ου αιώνα είναι χάλκινα και φέρουν στη μία όψη ιππέα σε ανορθωμένο ίππο και στην άλλη ένα πετεινό με την επιγραφή ΔΑΡΔΑΝ. Στη περίοδο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας τα νομίσματα της Δαρδάνου φέρουν την επιγραφή ΔΑΡΔΑΝΙΟΝ και απεικονίζουν άλλοτε τον Γανυμήδη αρπαζόμενος από αετόν (Δία) και άλλοτε τον Αινεία φέροντα τον Αγχίση και άγοντα τον Ασκάνιο, ενίοτε με την επιγραφή ΡΟΔΙΟC.

Σημειώσεις