Πράσινη Θύελλα: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 17: Γραμμή 17:
==Διάλυση==
==Διάλυση==


Το φθινόπωρο του 1940, οι παίκτες της Πράσινης Θύελλας πήραν την απόφαση να ενταχθούν όλοι μαζί στον Πανιώνιο, από τον οποίο προέρχονταν οι περισσότεροι. Άλλωστε οι προερχόμενοι από τον [[ΠΑΟ]] θεωρούνταν "εξωμότες" και με απόφαση του Απ. Νικολαΐδη είχαν διαγραφεί από τα μητρώα του συλλόγου! Επιπλέον, ορισμένοι ήταν ήδη αθλητές του Πανιωνίου, στο στίβο ή στο μπάσκετ. Έτσι δημιουργήθηκε πάλι η ποδοσφαιρική ομάδα του Πανιωνίου, ο οποίος εν τω μεταξύ είχε εγκατασταθεί στο γήπεδο της [[Νέα Σμύρνη|Νέας Σμύρνης]].<br />
Το φθινόπωρο του 1940, οι παίκτες της Πράσινης Θύελλας πήραν την απόφαση να ενταχθούν όλοι μαζί στον Πανιώνιο, από τον οποίο προέρχονταν οι περισσότεροι. Άλλωστε οι προερχόμενοι από τον [[ΠΑΟ]] θεωρούνταν "εξωμότες" και με απόφαση του Απ. Νικολαΐδη είχαν διαγραφεί από τα μητρώα του συλλόγου! Επιπλέον, ορισμένοι ήταν ήδη αθλητές του Πανιωνίου, στο [[στίβος|στίβο]] ή στο [[μπάσκετ]]. Έτσι δημιουργήθηκε πάλι η ποδοσφαιρική ομάδα του Πανιωνίου, ο οποίος εν τω μεταξύ είχε εγκατασταθεί στο γήπεδο της [[Νέα Σμύρνη|Νέας Σμύρνης]].<br />


Η συνέπεια της ομαδικής αυτής μετακίνησης ήταν να μισοδιαλυθεί η Πράσινη Θύελλα, η οποία λόγω και της κατοχής που ακολούθησε δεν κατάφερε να δημιουργηθεί ξανά.
Η συνέπεια της ομαδικής αυτής μετακίνησης ήταν να μισοδιαλυθεί η Πράσινη Θύελλα, η οποία λόγω και της κατοχής που ακολούθησε δεν κατάφερε να δημιουργηθεί ξανά.


==Πηγές==
==Πηγές==

Έκδοση από την 06:53, 25 Φεβρουαρίου 2009

Η Πράσινη Θύελλα ήταν ποδοσφαιρικό σωματείο της Αθήνας στα χρόνια του μεσοπολέμου.

Ίδρυση

Η Πράσινη Θύελλα δημιουργήθηκε το 1929 από ποδοσφαιρόφιλους της περιοχής Αγίου Παντελεήμονα Ιλισσού, με βασικό πυρήνα ποδοσφαιριστές που έφυγαν από τον Παναθηναϊκό. Για αυτό είχε χρώματα το πράσινο και το λευκό. Οι φανέλλες της είχαν οριζόντιες λευκές και πράσινες ρίγες. Την αποκαλούσαν και "Πράσινη Θύελλα Κουκακίου", μιας και η περιοχή είναι κοντά στη συνοικία "Κουκάκι".

Ιδρυτής της ήταν ο μεγαλοπαράγοντας του τριφυλλιού Σταμάτης Μερκούρης, ο οποίος αποχώρησε από τον ΠΑΟ έπειτα από διαφωνία με τον άλλο ηγετικό παράγοντα Αποστόλο Νικολαΐδη. Ο Σταμάτης Μερκούρης προσέλκυσε πολλούς παίκτες τάζοντάς τους διορισμό στο Δήμο Αθηναίων, στον οποίο από το 1929 ως το 1934 Δήμαρχος ήταν ο πατέρας του Σπυρίδων Μερκούρης.

Η Πράσινη Θύελλα χρησιμοποιούσε ως έδρα το γήπεδο της Λεύκας, στην περιοχή Αγ. Παντελεήμονα Ιλισσού, το οποίο σήμερα δεν υπάρχει. Υπάρχει όμως το τοπωνύμιο "Πλατεία Λεύκας".

Δράση

Από το 1930 στο δυναμικό της Πράσινης Θύελλας άρχισαν να εντάσσονται ποδοσφαιριστές του Πανιωνίου, ο οποίος ακόμα δεν είχε γήπεδο και δεν μπορούσε να συγκροτήσει αξιόμαχη ομάδα. Η ποδοσφαιρική ομάδα του Πανιωνίου παρέπαιε στη Β΄ κατηγορία της Ε.Π.Σ. Αθηνών και τελικά γύρω στα 1932 διαλύθηκε.

Η Πράσινη Θύελλα ήταν αξιόμαχο συγκρότημα και συμμετείχε στο πρωτάθλημα της Ε.Π.Σ. Αθηνών ως την περίοδο 1939-40. Σε φωτογραφία του 1939 εικονίζονται οι ποδοσφαιριστές: Βαζαίος, Μπουμπής, Λέκκας, Χριστάκης, Σκιαδάς, Ζαρκάδης, Βενετσάνος, Κωτσόβολος, Ηλιάδης, Χαροκόπος και Στάικος.

Διάλυση

Το φθινόπωρο του 1940, οι παίκτες της Πράσινης Θύελλας πήραν την απόφαση να ενταχθούν όλοι μαζί στον Πανιώνιο, από τον οποίο προέρχονταν οι περισσότεροι. Άλλωστε οι προερχόμενοι από τον ΠΑΟ θεωρούνταν "εξωμότες" και με απόφαση του Απ. Νικολαΐδη είχαν διαγραφεί από τα μητρώα του συλλόγου! Επιπλέον, ορισμένοι ήταν ήδη αθλητές του Πανιωνίου, στο στίβο ή στο μπάσκετ. Έτσι δημιουργήθηκε πάλι η ποδοσφαιρική ομάδα του Πανιωνίου, ο οποίος εν τω μεταξύ είχε εγκατασταθεί στο γήπεδο της Νέας Σμύρνης.

Η συνέπεια της ομαδικής αυτής μετακίνησης ήταν να μισοδιαλυθεί η Πράσινη Θύελλα, η οποία λόγω και της κατοχής που ακολούθησε δεν κατάφερε να δημιουργηθεί ξανά.

Πηγές

  • Π. Λινάρδου, "Η Σμύρνη του Πανιωνίου".
  • Μ. Μαρινάκου, "Κόντεψα να πεθάνω για το τριφύλλι", εφ. SportDay, φ. 854 (5-1-2008), σελ. 16-17.