Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Συμβολισμός»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
 
Τα έργα του [[Έντγκαρ Άλαν Πόε]] θεωρούνται μία από τις σημαντικότερες επιρροές της συμβολικής τέχνης.
 
==Το κίνημα του συμβολισμού==
===Μανιφέστο===
[[Image:Mort du fossoyeur.jpg|left|thumb|180px|''The death of the gravedigger'', Carlos Schwabe.]]
Οι συμβολιστές πίστευαν πως σκοπός της τέχνης είναι να συλλάβει και να εκφράσει περισσότερο απόλυτες αλήθειες, τις οποίες μπορεί να προσεγγίσει με έμμεσους τρόπους. Για αυτό το λόγο, έγραφαν με μεταφορικό τρόπο και χρησιμοποιώντας εικόνες και αντικείμενα με συμβολική έννοια. Έντονο ήταν και το [[Μεταφυσική|μεταφυσικό]] ή [[Μυστικισμός|μυστικιστικό]] στοιχείο. Ο θάνατος, [[Μυθολογία|μυθολογικά]] αλλά και δραματικά στοιχεία ήταν έντονα στη θεματολογία των συμβολιστών.
 
Σημαντική συνεισφορά στον ιδεολογικό καθορισμό του κινήματος του συμβολισμού είχε ο ποιητής [[Πωλ Βερλαίν]]. Το μανιφέστο του συμβολισμού εκδόθηκε το [[1886]] από τον ελληνικής καταγωγής ποιητή [[Ζαν Μορεάς]]. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο συμβολισμός ήταν εχθρικός απέναντι στις σαφείς διακυρήξεις, τις ρητορείες και τον ψεύτικο συναισθηματισμό, ενώ στόχος του ήταν ''"να ντύσει το ιδεατό σε μια αντιληπτή μορφή"'', μέσω των συμβόλων. Για τους συμβολιστές, καθημερινά θέματα ή φυσικά τοπία αντιμετωπίζονται ως επιφανειακές αναπαραστάσεις αρχέγονων και βαθύτερων ιδανικών.
 
Μπορούμε να πούμε πως οι φιλοσοφικές ιδέες του [[Άρθουρ Σοπενάουερ|Σοπενάουερ]] περιέχουν κοινές ανησυχίες με το κίνημα του συμβολισμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι και οι δύο πλευρές πίστευαν στο ρόλο της τέχνης ως ένα καταφύγιο απέναντι στην σκληρότητα του κόσμου. Με βάση αυτή την επιθυμία ήταν που οι συμβολιστές δανείστηκαν και θέματα του μυστικισμού.
 
===Συμβολισμός στις εικαστικές τέχνες===
Ο συμβολισμός στις εικαστικές τέχνες δεν χαρακτηρίζεται απαραίτητα από ένα ομοιογενές ύφος ή συγκεκριμένες τεχνικές. Υπήρξαν αρκετές ομάδες συμβολιστικών ζωγράφων και εικαστικών καλλιτεχνών, συχνά ετερόκλητων, μεταξύ των οποίων ο [[Γκουστάβ Μορώ]], και ο [[Έντβαρτ Μουνκ]]. Ο συμβολισμός στη ζωγραφική είχε μεγαλύτερη απήχηση και εξάπλωση σε άλλες χώρες της [[Ευρώπη|Ευρώπης]] σε αντίθεση με το συμβολισμό στην ποίηση. Έτσι, έχουμε δείγματα συμβολισμού από [[Ρωσία|Ρώσους]] καλλιτέχνες, καθώς επίσης και από μορφές της [[Αμερική|αμερικανικής]] τέχνης, όπως τον Elihu Vedder. Στη γλυπτική, πολλές φορές ο [[Ογκύστ Ροντέν|Ροντέν]] θεωρείται συμβολιστικός.
 
===Συμβολισμός στη μουσική===
Ο συμβολισμός είχε κάποια επιρροή στη μουσική επίσης. Πολλοί συμβολιστικοί συγγραφείς και κριτικοί ήταν ενθουσιώδεις για τη μουσική του [[Ρίχαρντ Βάγκνερ]]. Η αισθητική του Συμβολισμού θεωρείται πως άσκησε βαθιά επίδραση στα έργα του [[Κλωντ Ντεμπυσύ]]. Ένα από τα γνωστότερα έργα του (''Prelude a l'apres-midi d'un faune'') είναι εμπνευσμένο από το ομώνυμο ποίημα του Μαλλαρμέ (''L'apres-midi d'un faune''). Ακόμα ένας συνθέτης, ο Arnold Schoenberg, δανείστηκε στοιχεία από συμβολικά ποιήματα του [[Αλμπέρ Ζιρώ]].
 
==Επίδραση του συμβολισμού==
Ανώνυμος χρήστης

Μενού πλοήγησης