Πύρρος της Ηπείρου: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Archelaos (συζήτηση | συνεισφορές)
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
μ Το αρχείο Pyrrhus.jpg αφαιρέθηκε αφού διαγράφηκε στα Commons από τον Rama με αιτία: Copyright violation
Γραμμή 6: Γραμμή 6:
|Τόπος γέννησης= [[Ήπειρος]]
|Τόπος γέννησης= [[Ήπειρος]]
|Τόπος θανάτου= [[Άργος]],
|Τόπος θανάτου= [[Άργος]],
|Εικόνα= [[Εικόνα:Pyrrhus.jpg|thumb|200px]]
|Εικόνα=
|Λεζάντα= Ο Πύρρος της Ηπείρου ήταν ένας απο τους σπουδαιότερους στρατιωτικούς ηγέτες της Ελληνιστικής Περιόδου.
|Λεζάντα= Ο Πύρρος της Ηπείρου ήταν ένας απο τους σπουδαιότερους στρατιωτικούς ηγέτες της Ελληνιστικής Περιόδου.
|Ψευδώνυμο=
|Ψευδώνυμο=

Έκδοση από την 20:12, 12 Φεβρουαρίου 2009

Πρότυπο:Πολιτικός-Στρατιωτικός

Ο Πύρρος της Ηπείρου, (318 - 272 π.Χ.) ήταν βασιλιάς των Μολοσσών, ελληνικού φύλου που κατοικούσε στο βασίλειο της Ηπείρου, καθώς κι ένας από τους σπουδαιότερους ηγεμόνες της πρώιμης Ελληνιστικής περιόδου. Θεωρείται κορυφαίος στρατηγικός νους, ένας από τους λαμπρότερους της παγκόσμιας στρατιωτικής ιστορίας. Φιλόδοξος στο έπακρο, δεν δίσταζε να θυσιάζει τα προνόμια και τις προσωπικές ανέσεις που τού διασφάλιζε η ιδιότητά του στο βωμό των μεγαλειωδών οραματισμών και επιδιώξεών του. Αξίζει να σημειωθεί ότι πέτυχε να στεφθεί και βασιλιάς της Μακεδονίας δύο φορές, για σύντομο χρονικό διάστημα.

Γέννηση και παιδικά χρόνια

Ο Πύρρος γεννήθηκε το 318 π.Χ. στην Ήπειρο. Πατέρας του ήταν ο Αιακίδης, βασιλιάς των Μολοσσών της Ηπείρου και μητέρα του η Φθία, θυγατέρα του Μένωνος από την Θεσσαλία. Ο Βασιλικός οίκος των Μολοσσών, της οποίας μέλος ήταν ο Πύρρος ιστορούσε την καταγωγή της απο τον Νεοπτόλεμο, υιό του ήρωα Αχιλλέα. Ο Νεοπτόλεμος ίδρυσε τον βασιλικό οίκο, μέλος του οποίου ήταν και η Ολυμπιάδα, μητέρα του Μέγα Αλέξανδρου. Περίπου το 316 π.Χ. οι Μολοσσοί επαναστάτησαν εναντίον του Αιακίδη και μπροστά στον κίνδυνο να χάσει την ζωή του, δύο υπηρέτες φυγάδευσαν τον Πύρρο στην αυλή του Βασιλιά των Ταυλάντιων, Γλαυκία. Η γυναίκα του Γλαυκία, Βέροια άνηκε στον Βασιλικό οίκο των Μολοσσών και δέχτηκε να αναθρέψει τον μικρό Πύρρο μαζί με τα δικά της παιδιά. Ο Κάσσανδρος της Μακεδονίας, εχθρός του Αιακίδη, προσπάθησε να επέμβει και πρόσφερε 200 τάλαντα στον Γλαυκία ώστε να του δώσει τον Πύρρο. Ο Γλαυκίας όμως, κυρίως λόγω της γυναίκας του, αρνήθηκε. Το 307 π.Χ. βοήθησε τον Πύρρο να ξαναπάρει πίσω τον Θρόνο του πατέρα του στην Ήπειρο. Όχι για πολύ όμως γιατί 5 χρόνια αργότερα, οι Μολοσσοί επαναστάτησαν και ο Πύρρος κατέφυγε εξόριστος στον Δημήτριο τον Πολιορκητή.

Η Ηπειρος στην Αρχαιοτητα.

Τα πρώτα χρόνια της δράσης του

Μαζί με τον Δημήτριο πήρε μέρος στην μάχη της Ιψού. Στην συνέχεια, το 298 π.Χ. βρέθηκε στην Αίγυπτο, στην αυλή του Πτολεμαίου Α'. Ο Πτολεμαίος εκτίμησε τα προσόντα του νεαρού Πύρρου και τον πάντρεψε με την Αντιγόνη. Μερικά χρόνια αργότερα, ο Πύρρος έχοντας στρατιωτική και οικονομική βοήθεια απο τον πεθερό του Πτολεμαίο, επέστρεψε στην Ήπειρο και ξαναπήρε τον Θρόνο της Ηπείρου, κυβερνώντας μαζί με τον Νεοπτόλεμο Β'. Σύντομα όμως δολοφόνησε τον Νεοπτόλεμο και έμεινε μόνος του βασιλιάς. Το 295 π.Χ. μετάφερε την πρωτεύουσα του Βασιλείου του στην Αμβρακία(σημερινή Άρτα). Η δύναμη του συνεχώς μεγάλωνε και λίγα χρόνια αργότερα προέλασε εναντίον της Μακεδονίας. Οι Μακεδόνες τότε τον ανακήρυξαν βασιλιά τους. Το 284 π.Χ.ο Λυσίμαχος εισέβαλε στην Μακεδονία και ο Πύρρος αναγκάστηκε να αποτραβηχτεί πίσω στην Ήπειρο.

Ο Πυρρος εισβαλει στην Ιταλια

Οι εκστρατείες του στην Ιταλία και ο Θάνατος του

Ανάμεσα στα πολλά πολεμικά του εγχειρήματα, εξέχουσα θέση κατέχουν οι εκστρατείες του στην Ιταλική χερσόνησο εναντίον του ανερχόμενου εκείνη την εποχή ρωμαϊκού κράτους. Το όνομά του έχει μείνει στην ιστορία κυρίως χάρη σε εκείνες τις επιχειρήσεις. Ο Πύρρος και ο μεγάλος Καρχηδόνιος στρατηλάτης Αννίβας συγκαταλέγονται στους σημαντικότερους εχθρούς που κλήθηκε ποτέ να αντιμετωπίσει η Ρωμαϊκή Δημοκρατία. Ο Ηπειρώτης βασιλιάς απείλησε τις ρωμαϊκές βλέψεις για επέκταση και κυριαρχία στο χώρο της νότιας Ιταλίας και της Σικελίας μέσα από μία σειρά νικηφόρων αλλά αιματηρών συγκρούσεων. Οι πολύνεκρες μάχες της Ηράκλειας, του Άσκλου και του Βενεβέντου κατάφεραν ένα τρομακτικό πλήγμα στο έμψυχο δυναμικό του λαού του, στερώντας έτσι από τον αγέρωχο ηγεμόνα τις δυνατότητες για πραγμάτωση των μεγαλεπήβολων σχεδίων του. Άλλωστε, ο περίφημος όρος "πύρρειος νίκη" επικράτησε λεξιλογικά να σημαίνει την εκπλήρωση ενός στόχου με βαρύ τίμημα. Ο Πύρρος έπεσε μαχόμενος στους δρόμους του Άργους το 272 π.Χ., στη διάρκεια μίας σύρραξης που όπως πάντα ο ίδιος είχε προξενήσει.

Αρχείο:Πύρρος-νόμισμα.jpg
Αναπαράσταση του βασιλιά Πύρρου σε νόμισμα

Εξωτερικοί σύνδεσμοι