Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Θέμα (σκάκι)»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
442 bytes αφαιρέθηκαν ,  πριν από 15 έτη
μ
σύνδεσμος
(αρχή)
 
μ (σύνδεσμος)
*'''[[Κυριαρχία (σκάκι)|Κυριαρχία]]''' (''Domination'') - στις [[Σπουδή (σκάκι)|σπουδές]], μια κατάσταση όπου ένα κομμάτι έχει σχετικά μεγάλη ελευθερία κινήσεων αλλά είναι καταδικασμένο να χαθεί. Τον όρο εισήγαγε ο συνθέτης [[Ανρί Ρινκ]] (Henri Rinck). Το θέμα μελέτησε διεξοδικά ο [[Γκένρικ Κασπαριάν]] (Genrikh M. Kasparyan).
*'''[[Λάσνι (σκάκι)|Λάσνι]]''' (''Lacny'') - ένα θέμα στο οποίο οι άμυνες a, b και c αντιμετωπίζονται με τα ματ A, B και C αντίστοιχα σε μια ''φάση παιγνιδιού'' και με τα ματ B, C και A αντίστοιχα σε άλλη φάση παιγνιδιού.
*'''[[Μαντράζι (σκάκι)|Μαντράζι]]''' (''Madrasi'') - παραλύσεις κομματιών.
*'''[[Μαξιμούμερ (σκάκι)|Μαξιμούμερ]]''' (''Maximummer'') - τα μαύρα κάνουν την μακρύτερη κίνηση.
*'''Μαξιμούμερ''' (''Maximummer'') - ένα πρόβλημα στο οποίο τα μαύρα υποχρεωτικά κάνουν την γεωμετρικά μεγαλύτερη κίνηση που μπορούν, όπως μετριέται από κέντρο τετραγώνου αναχώρησης σε κέντρο τετραγώνου άφιξης. Αν υπάρχουν δύο ή περισσότερες μέγιστες κινήσεις, τα μαύρα μπορούν να επιλέξουν ποια θα παίξουν. Αυτός ο τύπος προβλήματος συχνά είναι ''αντίστροφο'' πρόβλημα.
*Ματ μορφή
*'''Ιδεώδες ματ''' (''Ideal mate'') - ένα ''καθαρό ματ'' στο οποίο όλοι οι πεσσοί και των δυό χρωμάτων συμμετέχουν για να επιτευχθεί.
*'''Ταξίδι μετ’ επιστροφής''' (''Round trip'') - ένα κομμάτι φεύγει από ένα τετράγωνο και αργότερα στην λύση επιστρέφει σ’ αυτό με πολυγωνική πορεία (π.χ. ένας πύργος ακολουθεί την πορεία ε3-η3-η5-ε5-ε3). Ειδικές περιπτώσεις είναι το ''Τρίγωνο του βασιλιά'' και το ''Τρίγωνο της βασίλισσας''. Συγκρίνετε αυτό με την ''Επιστροφή'', όπου η διαδρομή γίνεται σε μια γραμμή.
*'''Τετράγωνο Διαφυγής''' (''Flight square'') - το τετράγωνο στο οποίο μπορεί να μετακινηθεί νόμιμα ο μαύρος βασιλιάς (αυτό που δεν απειλείται από λευκό πεσσό και δεν περιέχει μαύρο πεσσό). Αν τα μαύρα μετακινήσουν ένα κομμάτι σε ένα τετράγωνο διαφυγής, περιορίζοντας την κινητικότητα του μαύρου βασιλιά, αυτό λέγεται ''Αυτομπλοκάρισμα'' (''self-block''). Αν τα μαύρα απομακρύνουν ένα κομμάτι για να δημιουργήσουν ένα τετράγωνο διαφυγής, αυτό είναι ''εκκένωση τετραγώνου''.
 
 
==Αναφορές==
771

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης