Αποστασία: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
μ
καμία σύνοψη επεξεργασίας
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
 
Η '''αποστασία''' (προερχόμενη από τις λέξεις ''από'' και ''στάσις'', δηλαδή κατα λέξη, απομάκρυνση) είναι όρος που περιγράφει την αποκήρυξη εκ μέρους ενός ατόμου της [[Θρησκεία|θρησκείας]] του, ειδικά όταν θεωρείται ότι υποκινείται από ποταπά κίνητρα. Από τεχνικής άποψης, κατά τη χρήση του όρου στην [[Κοινωνιολογία]] χωρίς την υποτιμητική απόχρωση του όρου, ο όρος αναφέρεται στην αποκήρυξη ''και'' την άσκηση κριτικής ή εναντίωσης προς την θρησκεία στην οποία ανήκε προηγουμένως το άτομο. Το άτομο που διαπράττει την αποστασία ονομάζεται '''αποστάτης''', εκείνος ο οποίος '''αποστατεί'''. Στην παλιότερη [[Δυτικός κόσμος|Δυτική]] φιλολογία, ο όρος αναφερόταν τυπικά στους [[Βάφτισμα|βαφτισμένους]] [[Χριστιανισμός|Χριστιανούς]] οι οποίοι εγκατέλειψαν την πίστη τους. Οι όροι αποστάτες και αποστασία δεν αποτελούν συνήθως αυτοπροσδιορισμό: ελάχιστα πρώην μέλη κάποιας θρησκείας αποκαλούν τους εαυτούς τους αποστάτες και γενικά θεωρούν τους όρους αυτούς υποτιμητικούς. Κάποιοι λόγοι που οδηγούν κάποιον στην αποκήρυξη της θρησκείας του είναι η απώλεια της [[Πίστη|πίστης]] του, η υποτιθέμενη αποτυχία της θρησκευτικής [[Κατήχηση|κατήχησης]] και/ή η [[πλύση εγκεφάλου]].
__TOC__
 
Πολλά θρησκευτικά κινήματα θεωρούν την αποστασία ως [[φαυλότητα]] ([[αμαρτία]]), ως διαφθορά της αρετής της αγνής [[Πίστη|πίστης]] με την έννοια ότι όταν απωλεσθεί η πίστη το επακόλουθο είναι η αποστασία. Εντούτοις, τα περισσότερα άτομα που [[Θρησκευτική μεταστροφή|μεταστρέφονται]] σε μια νέα θρησκεία μπορεί επίσης να θεωρηθούν αποστάτες από την άποψη της προηγούμενης πίστης τους.
 
<span lang="grc" class="polytonic">«Mή τις ὑμᾶς ἐξαπατήσῃ κατὰ μηδένα τρόπον· ὅτι ἐὰν μὴ ἔλθῃ ἡ ἀποστασία πρῶτον καὶ ἀποκαλυφθῇ ὁ ἄνθρωπος τῆς ἁμαρτίας, ὁ υἱὸς τῆς ἀπωλείας».</span> ([[s:Προς Θεσσαλονικείς Β'#2|2 Θεσσαλονικείς 2:3]])
 
<!--
 
Members of the [[Church of Jesus Christ of Latter-Day Saints]] (Mormons) believe that this foretold apostasy, "The Great Apostasy," began with the death of the early apostles and continued into the early nineteenth century.
 
* [[C. N. Annadurai]] {{fact}}
* [[M. K. Karunanidhi]] {{fact}}
-->
 
==Βλέπε επίσης==
* [[Θρησκευτική μεταστροφή]]
31.559

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης