Metro-Goldwyn-Mayer: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ Ρομπότ: Προσθήκη: sl:Metro-Goldwyn-Mayer
μ Ρομπότ: Προσθήκη: id:Metro-Goldwyn-Mayer
Γραμμή 28: Γραμμή 28:
[[he:מטרו גולדווין מאייר]]
[[he:מטרו גולדווין מאייר]]
[[hu:Metro-Goldwyn-Mayer]]
[[hu:Metro-Goldwyn-Mayer]]
[[id:Metro-Goldwyn-Mayer]]
[[it:Metro-Goldwyn-Mayer]]
[[it:Metro-Goldwyn-Mayer]]
[[ja:メトロ・ゴールドウィン・メイヤー]]
[[ja:メトロ・ゴールドウィン・メイヤー]]

Έκδοση από την 20:59, 19 Ιανουαρίου 2009

Αρχείο:Mgmlogo.jpg
Το λογότυπο της MGM με τον Λίο το λιοντάρι
που χρησημοποιείται από το 1924.

Η Metro-Goldwyn-Mayer (Μέτρο Γκόλντγουιν Μάυερ ή MGM) είναι μια εταιρεία θεάματος ασχολούμενη κυρίως με την παραγωγή και διανομή κινηματογραφικών ταινιών και τηλεοπτικών σειρών. Στις 8 Απριλίου 2005 αγοράστηκε από την Sony και την Comcast (εταιρεία παροχής τηλεφωνικών υπηρεσιών στις Η.Π.Α.) για 4,8 δισεκατομμύρια δολλάρια. Η MGM, πλέον παράγει ταινίες και τηλεοπτικές σειρές υπό την επωνυμία και της Sony ωστόσο τον Μάρτιο του 2006 ανακοίνωσε πως θα συνεχίσει να διανέμει και καθαρά δικές της ταινίες, μόνο κάτω από το όνομα της MGM.

Ιδρύθηκε στις 24 Απριλίου 1924 από την σγχώνευση των Metro Pictures Corporation, Goldwyn Pictures Corporation, και Louis B. Mayer Pictures.

Από το τέλος της περιόδου του βωβού κινηματογράφου μέχρι τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο η Metro-Goldwyn-Mayer ήταν μακράν το κυριότερο στούντιο του Χόλιγουντ, με τον μεγαλύτερο τζίρο από κάθε άλλο στούντιο: Στο ζενίθ της, η εταιρεία διένειμε μια ταινία κάθε εβδομάδα και δεκάδες ταινίες μικρού μήκους. Κατα την περίοδο της αναδιαμόρφωσης του Αμερικάνικου κινηματογράφου την δεκαετία του '50 (οπού η MGM έχασε του κινηματογράφους της και οι ανεξάρτητες εταιρείες άρχισαν να εμφανίζονται), η MGM έχασε την δύναμη της.

Σύνδεσμοι