Αλχεθίρας: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
μ
καμία σύνοψη επεξεργασίας
μ (Αφαιρ. ορφάνιας)
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Το έμβλημα της Αλγεθίρας
</div>]]
Η '''Αλγεθίρας''' ή '''Αλγκεθίρας''' είναι νότια [[Ισπανία|ισπανική]] παράλια πόλη - λιμένας στην επαρχία [[ΚάντιζΚάντιθ (νομός)|Κάντιθ]], στην [[Ανδαλουσία]], στη δυτική πλευρά του κόλπου του [[Γιβραλτάρ]], της αρχαίας ελληνικής Κάλπης.
 
Η Αλγεθίρας είναι κυρίως εμπορική πόλη με καλή εμπορική κίνηση παρότι επισκιάσθηκε από το [[Γιβραλτάρ]], με το οποίο και επικοινωνεί αρκετές φορές την ημέρα ατμοπλοϊκά και ιδίως τις ώρες ανταπόκρισης των τραίνων [[Μαδρίτη|Μαδρίτης]] - [[Σεβίλη|Σεβίλης]] - [[Κάντιθ]] και των ατμοπλοϊκών γραμμών [[Θέουτα|Θέουτας]] και [[Ταγγέρη|Ταγγέρης]] [[Μαρόκο|Μαρόκου]]. Την πόλη διασχίζει ο ποταμός Ρίο ντελ Μιέλ ο οποίος και την χωρίζει στην παλιά πόλη (Βίγια Βιέχα) και στη νέα πόλη (Βίγια Νουέβα) που συνδέονται με γέφυρες. Η έκτασή της φθάνει τα 85 τ.χλμ. Είναι πλούσια σε επαύλεις κτισμένη με εξωευρωπαϊκό μαυριτανικό ρυθμό με πλούσιους κήπους και πάρκα όπου κυριαρχούν οι ροδιές. Στο λιμάνι της υφίστανται ψυγεία - παγοποιεία και βιομηχανικές μονάδες κονσερβοποιίας. Κύρια ασχολία των κατοίκων είναι η αλιεία, η πάστωση αλιευμάτων, η κτηνοτροφία και η γεωργία.
 
Οι κάτοικοι της Αλγεθίρας το 1950 ήταν 20.000. Το 1970 ανήλθαν στις 81.000 και το 1981 έφθασαν τις 86.000. Σήμερα αριθμεί τις 115.000.
 
===Ιστορία===
Η Αλγεθίρας είναι η αρχαία ελληνική πόλη '''Καρτηία''' όπως περιγράφει ο [[Στράβων]] (115, 44 Διδότου). Η πόλη κατά τη ρωμαϊκή περίοδο οναμαζόταν "Πόρτους Άλμπους". Αργότερα κατελήφθη από τους Μαυριτανούς (ή Βερβέρους) [[Άραβες]] (το [[711]]) και αποτέλεσε το ορμητήριό τους για τη ταχεία κατάληψη όλης της Ισπανίας, τότε και ονομάσθηκε Αλ Τζαζίρα αλ Χαντρά, προς διάκριση της Αλ Τζαζίρα ([[Αλγέρι]]), εξ ου και η σημερινή παραφραστική ονομασία της πόλης. Υπό την κυριαρχία των Αράβων παρέμεινε μέχρι το [[1344]], οπότε την ανακατέλαβε ο Βασιλεύς [[Αλφόνσος ΙΑ΄]]ΙΑ' της Kαστίλλης]] μετά από μικρή πολιορκία χρησιμοποιώντας πυροβόλα. Ο Αλφόνσος μετά την κατάληψη κατέστρεψε την παλαιά αραβική πόλη. Στη συνέχεια ανακαταλήφθηκε από τους Μαυριτανούς όπου και καταστράφηκε ολοσχερώς.<br>
 
Η πόλη επανιδρύθηκε από Ισπανούς πρόσφυγες στο [[Γιβραλτάρ]] το [[1704]] και ανοικοδομήθηκε το [[1760]] επί Βασιλέως [[Κάρολος Γ΄|Καρόλου Γ΄]], στο σημερινό υφιστάμενο πολεοδομικό σχέδιο.
 
*Στις [[6 Ιουλίου]] του [[1801]] στη θαλάσσια περιοχή της πόλης αυτής έγινε η γνωστή [[Ναυμαχία της Αλγεθίρας]] μεταξύ του Αγγλικού και Ισπανικού στόλου.

Μενού πλοήγησης