Νέα κωμωδία: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ To "Νέα Κωμωδία" μετακινήθηκε στο "Νέα κωμωδία": να παραμείνουν σύνδεσμοι και για τα δυο
μ +βλέπε επίσης
Γραμμή 5: Γραμμή 5:
Η Νέα κωμωδία παραστάθηκε με μεγάλη επιτυχία κατά τη διάρκεια των [[Ελληνιστικά χρόνια|ελληνιστικών χρόνων]] και επηρέασε αργότερα τη ρωμαϊκή δραματογραφία.
Η Νέα κωμωδία παραστάθηκε με μεγάλη επιτυχία κατά τη διάρκεια των [[Ελληνιστικά χρόνια|ελληνιστικών χρόνων]] και επηρέασε αργότερα τη ρωμαϊκή δραματογραφία.


==Βλ. επίσης==
*[[Αρχαία ελληνική κωμωδία]]
** [[Αρχαία κωμωδία]]
**[[Μέση κωμωδία]]
**Νέα κωμωδία
*[[Ελληνική κωμωδία]]


==Πηγές==
==Πηγές==

Έκδοση από την 13:55, 20 Δεκεμβρίου 2008

Η Νέα Κωμωδία πήρε το όνομά της σε αντιδιαστολή με την αρχαία κωμωδία του Αριστοφάνη. Επρόκειτο για κωμικό δραματικό είδος που τοποθετείται χρονικά λίγο μετά την άνθηση του κλασσικού αρχαίου αττικού δράματος. Ο γνωστότερος εκπρόσωπος της, ο Μένανδρος, έζησε και έγραψε στην Αθήνα μεταξύ 342-292 π.Χ.

Η Νέα Κωμωδία είναι μια κωμική και ρομαντική ηθογραφία, χωρίς πολιτικές αιχμές, που διατηρεί την αθυροστομία χωρίς όμως σατιρικά στοιχεία. Περιγράφει κωμικές καταστάσεις και χαρακτηρίζεται από την εξεζητημένη πλοκή της (οικογενειακά ζητήματα, χαμένα παιδιά, γάμους μετ'εμποδίων κ.τ.λ.) Σε αυτήν αναδεικνύονται οι ηθοποιοί, οι οποίοι αντικαθιστούν πλήρως τα χορικά και καταλήγουν να χαίρουν μεγαλύτερου θαυμασμού από τους δραματουργούς.

Η Νέα κωμωδία παραστάθηκε με μεγάλη επιτυχία κατά τη διάρκεια των ελληνιστικών χρόνων και επηρέασε αργότερα τη ρωμαϊκή δραματογραφία.

Βλ. επίσης

Πηγές

  • Χάρτνολ, Φύλλις, Ιστορία του θεάτρου, Εκδόσεις υποδομή, 1980