Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
μ κατ
Γραμμή 37: Γραμμή 37:
|publisher=NavSource}}
|publisher=NavSource}}


[[Κατηγορία:Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ]]
[[Κατηγορία:Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ|*]]
[[Κατηγορία:Πολεμικό ναυτικό|ΗΠΑ]]


[[ar:بحرية الولايات المتحدة]]
[[ar:بحرية الولايات المتحدة]]

Έκδοση από την 09:09, 17 Δεκεμβρίου 2008

Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ
United States Navy
Αρχηγός Ναυτικών Επιχειρήσεων Ναύαρχος Gary Roughead
Έτος Ίδρυσης 1775

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ (US Navy ή USN) είναι ο κλάδος των ενόπλων δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών που είναι υπεύθυνες για τη διεξαγωγή ναυτικών επιχειρήσεων και είναι μια από τις επτά ένστολες υπηρεσίες. Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ έχει σήμερα περίπου 333.127 προσωπικό σε ενεργό υπηρεσία και 124.000 στην εφεδρεία. Διατηρεί 282 πλοία στην ενεργό υπηρεσία και περισσότερα από 3.700 αεροσκάφη.[1]

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ κατάγεται από το Ηπειρωτικό Ναυτικό, το οποίο συγκροτήθηκε κατά τη διάρκεια της Αμερικανική Επανάστασης και διαλύθηκε λίγο αργότερα. Το σύνταγμα των ΗΠΑ παρείχε την νομική βάση για μία πλωτή στρατιωτική δύναμη δίνοντας στο Κογκρέσο την εξουσία "για την παροχή και διατήρηση ενός ναυτικού".[2]. Παρενοχλήσεις κατά της αμερικανικής ναυτιλίας από Βερβέρους κουρσάρους ώθησαν το Κογκρέσο να χρησιμοποιήσει αυτή την εξουσία [3] με την υιοθέτηση της Ναυτικής Πράξης του 1794 που διέτασσε την κατασκευή και την επάνδρωση έξι φρεγατών Το Ναυτικό των ΗΠΑ τέθηκε σε διεθνή προβολή στον 20ο αιώνα, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Ήταν ένα μέρος της σύγκρουσης από την έναρξη της αμερικανικής στρατιωτικής εμπλοκής-η επίθεση κατά του Περλ Χάρμπορ- μέχρι την επίσημη παράδοση της Ιαπωνίας στο κατάστρωμα του USS Missouri. Στον μετέπειτα Ψυχρό Πόλεμο, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ εξελίχθηκε σε μια πυρηνική αποτρεπτική ισχύ και δύναμη απάντησης σε κρίσεις, ενώ προετοιμαζόταν για ένα πιθανό παγκόσμιο πόλεμο με τη Σοβιετική Ένωση.

Το αεροπλανοφόρο Σαρατόγκα [USS Saratoga (CV-60)]

Το 21ο αιώνα το Ναυτικό των ΗΠΑ διατηρεί μεγάλη παρουσία στον κόσμο, αναπτυγμένο σε περιοχές όπως η Ανατολική Ασία, η Μεσόγειος και η Μέση Ανατολή. Είναι ναυτικό "γαλάζιων νερών" με την ικανότητα να ασκεί δύναμη σε παράκτιες περιοχές του κόσμου, να εμπλέκεται σε προωθημένες περιοχές κατά τη διάρκεια της ειρήνης, και να αποκρίνεται γρήγορα σε περιφερειακές κρίσεις, γεγονός που το καθιστά ενεργό μέσο της αμερικανικής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής. Το Ναυτικό των ΗΠΑ είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο με χωρητικότητα μεγαλύτερη από εκείνη των επόμενων 17 μεγαλύτερων σε συνδυασμό, [4] και έχει προϋπολογισμό 127,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το οικονομικό έτος 2007. [5] Το Ναυτικό των ΗΠΑ διαθέτει επίσης το μεγαλύτερο στον κόσμο αριθμό αεροπλανοφόρων, με 11 εν λειτουργία και 2 υπό κατασκευή.

Το Ναυτικό των ΗΠΑ υπάγεται διοικητικά στο Υπουργείο του Ναυτικού, το οποίο διευθύνεται από τον πολίτη Υπουργό Ναυτικού. Το Υπουργείο του Ναυτικού είναι, το ίδιο, υπαγόμενο στο Υπουργείο Άμυνας, του οποίου επικεφαλής είναι ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας. Ο υψηλότερος Ναυτικός αξιωματικός είναι ο Αρχηγός Ναυτικών Επιχειρήσεων.

Παραπομπές

  1. Status of the Navy. U.S. Navy Official Website. Accessed July 25, 2008.
  2. "Constitution of the United States". The National Archives Experience. Accessed July 25, 2006.
  3. Palmer, Michael A. "The Navy: The Continental Period, 1775-1890". Department of the Navy — Naval Historical Center Official Website. Accessed April 8, 2006.
  4. Work, Robert O. "Winning the Race:A Naval Fleet Platform Architecture for Enduring Maritime Supremacy". Center for Strategic and Budgetary Assessments Online. Accessed April 8, 2006.
  5. Briefing. United States Navy Office of Financial Operations. Accessed April 06, 2007.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι