Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Γκελζενκίρχεν»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
μ
(→‎Ιστορία: συνέχεια μτφ)
Η τοποθεσία της στην [[κοιλάδα του Ρουρ]] καθέστησε την πόλη κατά την εποχή της [[εθνικοσοσιαλισμός|εθνικοσοσιαλιστικής]] δικτατορίας σημαντικό κέντρο της πολεμικής βιομηχανίας. Η παραγωγή της βιομηχανίας του Γκελζενκίρχεν αυτό το διάστημα ήταν τόσο μεγάλη όσο ποτέ πριν και μέχρι σήμερα. Μετά από τα μεγάλα ποσοστά ανεργίας της δεκαετίας του 1920, αυτό είχε ως συνέπεια να αυξηθούν στα ορυχεία και στη βαριά βιομηχανία για λίγα χρόνια οι θέσεις εργασίας. Για τους ίδιους όμως λόγους η πόλη έγινε στόχος πολλών βομβαρδιστικών επιθέσεων κατά τον [[Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος|Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου]], οποίες κατέστρεψαν τα 3/4 της πόλης. Πολλά καταφύγια υπάρχουν μέχρι σήμερα και χαρακτηρίζουν την εικόνα της. Στα υπόγεια του ''Hans-Sachs-Haus'' και του δημαρχείου του Μπούερ σώζονται καταφύγια στην αυθεντική τους κατάσταση.
 
Όπως σε πολλές πόλεις της Γερμανίας κατά τη [[Kristallnacht|νύχτα των κρυστάλλων]] τον Νοέμβριο του [[1938]], έτσι κι εδώ κάηκαν οι [[συναγωγή|συναγωγές]]. Καταστράφηκαν η συναγωγή της περιοχής Μπούερ και η συναγωγή του κέντρου της πόλης. Η ανοικοδόμηση της τελευταίας ξεκίνησε ακριβώς 66 χρόνια αργότερα και στις [[1 Φεβρουαρίου]] [[2007]] εγκαινιάστηκε. Το Ινστιτούτο Αστικής Ιστορίας (''Institut für Stadtgeschichte'') διατηρεί το κέντρο τεκμηρίωσης «Γκελζενκίρχεν στον εθνικοσοσιαλισμό» (''Gelsenkirchen im Nationalsozialismus'').
 
Στην περιοχή Γκελζενκίρχεν-Χορστ υπήρξε το [[1944]] το Γκέλζενμπεργκ (''Gelsenberg-Lager''), ένα εξωτερικό στρατόπεδο του [[στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπούχενβαλντ|στρατοπέδου συγκέντρωσης Μπούχενβαλντ]]. Βρισκόταν στον χώρο της εταιρείας ''Gelsenberg Benzin AG'' και κρατούνταν εκεί περίπου 2000 Ούγγρες εβραίες καταναγκαστικές εργάτριες. 150 κρατούμενες έχασαν τη ζωή τους στις βομβιστικές επιθέσεις των [[Συμμαχικές δυνάμεις κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο|συμμαχικών δυνάμεων]] στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις τον Σεπτέμβριο του [[1944]]. Δεν τους είχε επιτραπεί να μπουν στα καταφύγια.
3.528

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης