Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Υδρόλυση»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
263 bytes προστέθηκαν ,  πριν από 13 έτη
μ
+σημ., κατ.
μ (+σημ., κατ.)
Στη [[Βιολογία]] και ειδικότερα στη [[Βιοχημεία]] υδρόλυση παρατηρείται κυρίως κατά τη [[πέψη]] όπου μια ένωση διασπάται στα συστατικά της μέρη. Για παράδειγμα με την υδρόλυση: οι [[πρωτεΐνες]] διασπώνται σε αμινοξέα, τα [[διπεπτίδια]] σε δύο [[αμινοξέα]], τα [[λιποειδή]] σε [[λιπαρά οξέα]] και [[γλυκερόλη]], οι [[πολυσακχαρίτες]] [[γλυκογόνο]], [[άμυλο]] καθώς και η [[μαλτόζη]] σε [[γλυκόζη]] και σε απλά σάκχαρα, κ.λπ.
 
Οι βιοχημικές υδρολυτικές αντιδράσεις συνήθως είναι αντιστρεπτές*(¹) και ενεργοποιούνται κατά τη πέψη συνήθως από [[ένζυμα]] που εκκρίνονται στη [[στοματική κοιλότητα]], τον [[στόμαχος|στόμαχο]], το [[έντερο]], το [[πάγκρεας]] και το [[ήπαρ]]. Τέτοια ένζυμα είναι οι λεγόμενες [[λιπάσες]], οι [[αμυλάσες]], οι [[πρωτεϊνάσες]], που υδρολύουν τα λίπη, τους [[υδατάνθρακες]] και τις [[πρωτεΐνες]] αντίστοιχα. Συνεπώς η υδρόλυση θεωρείται από τις σημαντικότερες και συχνότερες βιο-χημικές αντιδράσεις στο φαινόμενο της [[ζωή]]ς του έμβιου κόσμου.
 
== Χημεία ==
Σε συνάρτηση των παραπάνω δύο περιπτώσεων προϊόντων διακρίνονται δύο τύποι υδρόλυσης: ''υδρόλυση δια μεταφοράς πρωτονίου'' και ''υδρόλυση δι΄ αλληλεπίδρασης οξυγόνου''.
 
*<u>Υδρόλυση δια μεταφοράς πρωτονίου</u>: Πρόκειται για ταχύτατη αντίδραση που συμβαίνει σε υδατικά διαλύματα[[διάλυμαδιαλύματα]] όπου και διακρίνεται επιμέρους σε "''πλήρη''" σε ισχυρά οξέα και βάσεις και σε "''μερική''" σε ασθενή τοιαύτα, προσδίδοντας στο διάλυμα όξινο ή βασικό χαρακτήρα με ανάλογο σχηματισμό ιόντων υδροξωνίου (H<sub>3</sub>O<sup>+</sup>) ή υδροξυλίου (OH<sup>-</sup>). Για παράδειγμα το [[υδροξείδιο του νατρίου]] (NaOH), που αποτελεί ισχυρή βάση υδρολύεται πλήρως σύμφωνα με την αντίδραση: '''Na<sup>+</sup> + HO<sup>-</sup> + H-OH &rarr; Na<sup>+</sup> + HO-H + OH<sup>-</sup>'''
 
== Σημειώσεις ==
*(¹) Η αντίστροφη αντίδραση ονομάζεται επίσης ''ουδετεροποίηση'', ή εστεροποίηση ή ''πολυμερισμός''.
 
 
[[Κατηγορία:Χημεία]]
[[Κατηγορία:Βιοχημεία]]
[[Κατηγορία:Χημικές αντιδράσεις]]
 
[[ar:حلمهة]]
41.167

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης