Ελίφ Σαφάκ: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ Ρομπότ: Προσθήκη: sl:Elif Shafak
Heima (συζήτηση | συνεισφορές)
Γραμμή 39: Γραμμή 39:
*Απόκρυφο, εκδόσεις Εξάντας (2006)
*Απόκρυφο, εκδόσεις Εξάντας (2006)
*Μπονμπόν Παλάς, εκδόσεις Εξάντας (2007)
*Μπονμπόν Παλάς, εκδόσεις Εξάντας (2007)
*Οι Καθρέφτες της Πόλης, εκδόσεις Λιβανης Α.Α. (2007)
*Οι Καθρέφτες της Πόλης,εκδόσεις Νέα Σύνορα Α. Α. Λιβάνη (2007)
*Το Μπάσταρδο της Κωνσταντινούπολης, εκδόσεις Νέα Σύνορα Α. Α. Λιβάνη (2007)


==Παραπομπές==
==Παραπομπές==

Έκδοση από την 13:00, 3 Αυγούστου 2008

Η Ελίφ Σαφάκ (Elif Şafak ή Elif Shafak), (Στρασβούργο, Γαλλία, 1971) είναι συγγραφέας Τουρκικής καταγωγής. Έχει δημοσιεύσει μυθιστορήματα γραμμένα στα Αγγλικά, στα Τούρκικα και τα Γαλλικά.

Βιογραφία

Γεννημένη στη Γαλλία, η Σαφάκ παρέμεινε με τη μητέρα της όταν χώρισαν οι γονείς της. Πέρασε την εφηβεία της στη Μαδρίτη και το Αμμάν της Ιορδανίας, προτού επιστρέψει στην Τουρκία. Αποφοίτησε από το τμήμα Διεθνών Σχέσεων του Μεσανατολικού Τεχνικού Πανεπιστημίου στην Άγκυρα.

Η Σαφάκ ξεκίνησε στη λογοτεχνία με την ιστορία της, Kem Gözlere Anadolu, που δημοσιεύτηκε το 1994. Το πρώτο της μυθιστόρημα, Pinhan (O Σούφι), κέρδισε το "βραβείο Μεβλάνα" το 1998, το οποίο απονέμεται στο καλύτερο έργο μυστικιστικής λογοτεχνίας στην Τουρκία. Το βιβλίο της Şehrin Aynaları (Καθρέφτες της Πόλης) της απέφερε το "Βραβείο της Ένωσης Τούρκων Συγγραφέων". Η Σαφάκ κέρδισε όλα τα διακεκριμένα λογοτεχνικά βραβεία στην Τουρκία πριν από την ηλικία των 30.

Η Σαφάκ έχει γράψει δύο μυθιστορήματα στα Αγγλικά. Εξαιτίας αναφορών στην Αρμενική Γενοκτονία στο δεύτερο από αυτά, Ο Μπάσταρδος της Κωνσταντινούπολης (The Bastard of Istanbul) (στα Τούρκικα ο τίτλος ήταν "Ο Πατέρας και Ο Μπάσταρδος"), η Σαφάκ κατηγορήθηκε στην Τουρκία για "προσβολή της Τουρκικότητας" σύμφωνα με το Άρθρο 301 του Τουρκικού Ποινικού Κώδικα. Η υπόθεση απορρίφθηκε τον Ιούνιο του 2006. Εντούτοις, οι εισαγγελείς ξανάνοιξαν την υπόθεση τον Ιούλιο του 2006.[1] Στις 21 Σεπτεμβρίου 2006, και η καινούρια αυτή υπόθεση έκλεισε λόγω έλλειψης στοιχείων.

Η Σαφάκ συνέγραψε επίσης τον πρόλογο της λογοτεχνικής ανθολογίας Ιστορίες από το Εκπατρισμένο Χαρέμι: Ξένες Γυναίκες στην Σύγχρονη Τουρκία, που αφορά μεταξύ άλλων στα γυναικεία δικαιώματα και την εθνική ταυτότητα.

Σήμερα η Ελίφ Σαφάκ ζεί το μισό χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες και γράφει επίσης για εφημερίδες και περιοδικά στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Το 2005 παντρεύτηκε τον Τούρκο δημοσιογράφο Εγιούπ Τζαν κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού προώθησης βιβλίου τσο Βερολίνο. Στις 15 Σεπτεμβρίου 2006 γεννήθηκε η κόρη τους, Σεχραζάντ Ζελντά.

Βιβλιογραφία

Τουρκικά
English
German


Κυκλοφορίες στα ελληνικά

  • Απόκρυφο, εκδόσεις Εξάντας (2006)
  • Μπονμπόν Παλάς, εκδόσεις Εξάντας (2007)
  • Οι Καθρέφτες της Πόλης,εκδόσεις Νέα Σύνορα Α. Α. Λιβάνη (2007)
  • Το Μπάσταρδο της Κωνσταντινούπολης, εκδόσεις Νέα Σύνορα Α. Α. Λιβάνη (2007)

Παραπομπές

Εξωτερικοί σύνδεσμοι