Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Χωρίον των Ποιμένων»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
μ
καμία σύνοψη επεξεργασίας
μ (Ρομπότ: Προσθήκη: nl:Bayt Sahur)
μ
ΤοποθεσίαΤο ''Χωρίον των Ποιμένων'' είναι μία τοποθεσία - οικισμός ανατολικά της [[Βηθλεέμ]] της Ιουδαίας καθώς και της γύρω πεδινής έκτασης, γνωστός ως Beit Sahur αν και σήμερα έχει σχεδόν ενωθεί με τη πόλη, παρότι αποτελεί ξεχωριστό δήμο. Κατοικείται αποκλειστικά από Άραβες χριστιανούς και μουσουλμάνους.
'''Χωρίον των Ποιμένων'''
 
Τοποθεσία - οικισμός ανατολικά της [[Βηθλεέμ]] της Ιουδαίας καθώς και της γύρω πεδινής έκτασης, γνωστός ως Beit Sahur αν και σήμερα έχει σχεδόν ενωθεί με τη πόλη, παρότι αποτελεί ξεχωριστό δήμο. Κατοικείται αποκλειστικά από Άραβες χριστιανούς και μουσουλμάνους.
 
Η τοποθεσία αυτή είναι συνδεδεμένη τόσο με την [[Παλαιά Διαθήκη]], με αναφορά στη Ναομί, την πιστή και αφοσιωμένη Μωαβίτισσα νύφη της Ρουθ, που μάζευε τα στάχυα που έμεναν πίσω από τους θεριστές στους αγρούς του Βοόζ, προγόνου του Δαυίδ, όσο και στη [[Καινή Διαθήκη]] με αναφορά στους ποιμένες που ξαγρυπνούσαν φυλάγοντας τα ποίμνιά τους στους ίδιους αυτούς αγρούς, όταν Άγγελος τους ανήγγειλε τη Γέννηση του Θεανθρώπου. Από τους απλοϊκούς αυτούς ποιμένες πήρε το όνομα το μικρό αυτό χωριό, ο αγρός καθώς και η εκκλησία που κτίσθηκε αργότερα προς τιμή τους (Ερ-Ρααουάτ).
*Μνεία του προσκυνήματος αυτού των Ποιμένων συνεχίζεται να γίνεται και σε μεταγενέστερα οδοιπορικά όπου αναφέρεται ότι ο ναός που είχε κτισθεί ήταν πλέον ερείπια και μόνο η υπόγεια εκκλησία ήταν σε χρήση από τους χριστιανούς του χωριού.
 
Έτσι στα τέλη του μόλις περασμένου αιώνα το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων έκτισε Εκκλησίαεκκλησία μέσα στο χωριό για την εξυπηρέτηση των αναγκών της ορθόδοξης κοινότητας. Στα αρχαία δε τυπικά της Εκκλησίας των Ιεροσολύμων διασώθηκαν και περιγραφές των εορταστικών τελετών των Χριστουγέννων που άρχιζαν την παραμονή της εορτής στο Ναό των Ποιμένων και ολοκληρώνονταν στη Βηθλεέμ στο Ναό της Γεννήσεως: "''Από της έκτης πρωινής εξέρχονται εις το Ποίμνιον, απαγγέλουσιν εκτενή και λέγουσιν την υπακοήν ήχος η' "Εν Υψίστοις δόξα ..." Μετά ταύτα απέρχονται εις Βηθλεέμ, εισέρχονται εις το σπήλαιον και τελούσι τον εσπερινόν...''"
 
Το [[1970]] το [[Πατριαρχείο Ιεροσολύμων]], στην ιδιοκτησία του οποίου βρίσκεται ο χώρος πρωτοστατούντος του πνευματικού της Μονής του Αγίου Σάββα απεφάσισε να κτίσει νέο Ναό ακριβώς πάνω στα ερείπια του αρχαίου προσκυνήματος. Έτσι μετά τις προηγηθείσες αρχαιολογικές ανασκαφές από το τμήμα Αρχαιοτήτων και Μουσείων του Ισραήλ, τις αναστηλωτικές εργασίες του μνημείου ανέλαβε, τότε εξ ολοκλήρου το Υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδος.<br>

Μενού πλοήγησης