Ιωάννα Μποφόρ (κόμισσα του Γουέστμορλαντ): Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Dada (συζήτηση | συνεισφορές)
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 23: Γραμμή 23:


[[Κατηγορία:Οίκος των Πλανταγενετών]]
[[Κατηγορία:Οίκος των Πλανταγενετών]]

[[Κατηγορία:Γεννήσεις το 1379]]
[[Κατηγορία:Θάνατοι το 1440]]





Έκδοση από την 10:22, 19 Ιουνίου 2008

Λεπτομέρεια απο τον τάφο της Ιωάννας Μποφώρ και της μητέρας της

Η Ιωάννα Μποφώρ (1379 - 1440) ήταν κόμισσα του Ουέστμορλαντ, τέταρτο παιδί του δούκα Ιωάννη της Γάνδης και μόνη θυγατέρα από τον τρίτο του γάμο με την υπουργό του Κατερίνα Σουίνφορντ. Το 1391, σε ηλικία 12 ετών, παντρεύτηκε τον Ροβέρτο Φέρρες 3ο βαρόνο του Φέρρες αποκτώντας δύο θυγατέρες, πριν το θάνατο του (1395). Μαζί με τους τρεις μεγαλύτερους αδελφούς της κηρύχθηκαν νόμιμα παιδιά του πατέρα της δύο φορές από τον ξάδελφο τους βασιλιά Ριχάρδο Β' (1390), και τον πατέρα τους (1397). Αργότερα, τα αδέλφια αν και νόμιμα αποκλείστηκαν από τη διαδοχή στο θρόνο από τον ετεροθαλή αδελφό τους βασιλιά Εδουάρδο Δ'. Αμέσως μετά την ανακήρυξη της νομιμότητας, η ενήλικη πλέον Ιωάννα παντρεύτηκε τον ξάδελφο της Ραλφ του Νεβίλλ (3 Φεβρουαρίου 1397) 1ο κόμη του Ουέστμορλαντ, ήδη μια φορά χήρος. Όταν πέθανε ο Ραλφ του Νεβίλλ (1425) τα εδάφη και οι τίτλοι του πέρασαν στο μεγαλύτερο γιο του, από τον πρώτο του γάμο, αλλά πολλοί τίτλοι, όπως και η κομητεία του Ουέστμορλαντ, πέρασαν στη χήρα του, Ιωάννα Μποφώρ. Η φιλόδοξη Ιωάννα απαιτούσε περισσότερους τίτλους για την ίδια και τα παιδιά της, γεγονός που έφερε μακρόχρονη διαμάχη ανάμεσα στους δύο κλάδους της οικογένειας. Η Ιωάννα όμως είχε ισχυρές συνδέσεις με τη βασιλική οικογένεια αφού ήταν απ' ευθείας εγγονή του βασιλιά της Αγγλίας Εδουάρδου Γ'. Έτσι όταν πέθανε τα παιδιά της ήταν σε θέση να κληρονομήσουν άνετα τα εδάφη και τους τίτλους της.

Μετά το θάνατό της τάφηκε, μαζί με τη μητέρα της, στον Καθεδρικό ναό του Λίνκολν, ο οποίος καταστράφηκε το 1644 κατά τη διάρκεια του Αγγλικού εμφυλίου πολέμου. Ήταν γιαγιά του βασιλιά της Αγγλίας Εδουάρδου Δ', και του Ριχάρδου Γ'.

Κληρονόμοι

Με τον σύζυγο της Ραλφ Νεβίλλ απέκτησε 14 παιδιά μεταξύ των οποίων οι εξής:

  • Κατερίνα Νεβίλλ (πέθανε 1469) που παντρεύτηκε σε τρίτο της γάμο με τον Ιωάννη Μπομόντ και σε τέταρτο τον Ιωάννη Γούντβιλλ
  • Ελεονώρα Νεβίλλ (πέθανε 1472) παντρεύτηκε σε δεύτερο γάμο τον Ερρίκο Περσύ, 2ο κόμη του Νόρθουμπερλαντ.
  • Ριχάρδος Νεβίλλ (1400 - 1460) 5ος κόμης του Σαλίνσμουρι.
  • Ροβέρτος Νεβίλλ (πέθανε 1457) επίσκοπος του Ντουρχάμ.
  • Γουλιέλμος Νεβίλλ, 1ος κόμης του Κέντ (πέθανε το 1463)
  • Εδουάρδος Νεβίλλ (πέθανε 1476) 3ος βαρόνος του Μπεργκαβεννύ
  • Άννα Νεβίλλ (1411 - 1480) παντρεύτηκε τον Χάμφρει Στάφφορντ, 1ο δούκα του Μπάκιγχαμ.
  • Σεσίλλυ Νεβίλλ (1415 - 1495) παντρεύτηκε τον Ριχάρδο, 3ο δούκα της Υόρκης και ήταν η μητέρα των βασιλέων της Αγγλίας Εδουάρδου Δ' και Ριχάρδου Γ'.
  • Γεώργιος Νεβίλλ (πέθανε 1469)
  • Ιωάννα Νεβίλλ, μοναχή.