Λουδοβίκος Ερρίκος Α΄ του Κοντέ: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ Ρομπότ: Τροποποίηση: nl:Lodewijk IV van Bourbon-Condé
μ Ρομπότ: Τροποποίηση: en:Louis Henri, Duke of Bourbon
Γραμμή 72: Γραμμή 72:


[[de:Louis IV. Henri de Bourbon, prince de Condé]]
[[de:Louis IV. Henri de Bourbon, prince de Condé]]
[[en:Louis Henri, Duc de Bourbon]]
[[en:Louis Henri, Duke of Bourbon]]
[[fr:Louis IV Henri de Bourbon-Condé]]
[[fr:Louis IV Henri de Bourbon-Condé]]
[[it:Luigi-Enrico di Borbone-Condé]]
[[it:Luigi-Enrico di Borbone-Condé]]

Έκδοση από την 23:18, 25 Μαΐου 2008

Λουδοβίκος Ερρίκος Ιωσήφ των Βουρβώνων Κοντέ (1692 - 1740), αρχηγός του κλάδου των Βουρβώνων Κοντέ. Μεγαλύτερος γιός του Λουδοβίκου Γ' των Βουρβώνων του Κοντέ και της Λουίζης Φραγκίσκης των Βουρβώνων (1673 - 1743) νόθης κόρης του Λουδοβίκου ΙΔ'. Μετά τον θάνατο πολλών μελών της βασιλικής οικογένειας άρχισε να ισχυροποιείται η θέση του. Ήταν πρωθυπουργός (1723 - 1726) επι Λουδοβίκου ΙΕ' και αποκαλείτο Κύριος ο δούκας. Σύμφωνα με καταγραφές ήταν πολύ ψηλός, αδύνατος και είχε γίνει έντονο αντικείμενο σατυρισμού απο τα χιουμοριστικά έντυπα της εποχής του που πάντοτε είχαν και υπερβολές. Είχε επίσης χάσει και το ένα του μάτι σε κυνηγητικό ατύχημα πρίν γίνει 25 ετών. Έμενε στην γνωστή πολυτελή κατοικία του Σαντιλί.

Αντιβασιλιάς και πρωθυπουργός της Γαλλίας

Αρχείο:Le-duc-de-bourbon.gif
Λουδοβίκος Ερρίκος Α' των Βουρβώνων Κοντέ

Το 1715 σε ηλικία 23 ετών κλήθηκε να γίνει στο συμβούλιο της αντιβασιλείας απο τον δούκα της Ορλεάνης που είχε γίνει σύμβουλος του 5χρονου βασιλιά. Αναφέρεται οτι είχε περιορισμένο μυαλό, με δόση ηλιθιότητας ώστε η μόρφωση του να είναι αδύνατη, ενώ μοναδική ασχολία του ήταν το κυνήγι. Παράλληλα είχε γίνει υπερβολικά πλούσιος. Κατα την διάρκεια της αντιβασιλείας τα έσοδα απο την φορολόγηση των επαρχιών του επέφεραν σύνταξη 1,8 εκατομμυρίων λιβρών. Είναι δύσκολο κατα δήλωση του ιστορικού Μπερνιέ (1984) να κάνουμε υπολογισμούς για την αξία των χρημάτων την εποχή πρό της βιομηχανικής επανάστασης. Η καλύτερη αποτίμηση είναι οτι μιά λίβρα κοστίζει 4,5 δολλάρια. Οι τεράστιες απώλειες της τράπεζας εκείνο τον καιρό δημιούργησαν υποψίες κατάχρησης του αλλά δέν βρέθηκαν υποψίες εναντίον του. Η περίοδος της αντιβασιλείας τελείωσε όταν έφθασε ο Λουδοβίκος σε ηλικία ενηλικίωσης (Φεβρ. 1723) και την πρωθυπουργία ανέλαβε αρχικά ο Ντιμπουά, και στην συνέχεια ο δούκας της Ορλεάνης που πέθανε (Δεκ. 1723) απο κτύπημα. Ο βασιλιάς είχε ανάγκη απο έναν πρωθυπουργό, κατα μιά ιστορία ο Λουδοβίκος Κοντέ επιλέγη με υπόδειξη του επισκόπου του Φρέζους παιδαγωγού του βασιλιά που τον εμπιστευόταν τυφλά, κάτι που ο ίδιος ο βασιλιάς σιωπηλά συμφώνησε. Κατα άλλες πληροφορίες τον προτίμησε ανάμεσα στους υπόλοιπους συγγενείς του για την συγκεκριμένη θέση. Ο συγγραφέας του Άνγκερβιλ λέει (1781) οτι τον επέλεξε λόγω της εμπειρίας του γιατί ήταν ο μόνος που είχε φτάσει τα 30, του πλούτου και της επιρροής του. Πίστευε οτι το οικονομικό του πνεύμα θα βοηθούσε το κράτος να φτάσει σε ψηλό επίπεδο συναλλαγών με τις υπόλοιπες χώρες.

Προσπάθειες για τον γάμο του βασιλιά

Η καταδίωξη των Ουγενότων συχνό φαινόμενο την εποχή του Λουδοβίκου ΙΔ' σταμάτησε τότε, αλλά πήρε μέτρα κατά των Προτεσταντών. Ο βασιλιάς είχε αρραβωνιαστεί την Μαριάννα (1721) ινφάντα της Ισπανίας κόρη του Ισπανού βασιλιά Φίλιππου Ε' όταν αυτή ήταν 3 ετών και ο Λουδοβίκος 11. Σε 3 χρόνια ο βασιλιάς έφτασε στην κατάλληλη ηλικία τεκνοποίησης αλλά η ινφάντα ήθελε περίπου μιά δεκαετία ακόμα. Αυτό δημιούργησε τεράστιες ανησυχίες στην οικογένεια γιατί με τον υποθετικό θάνατο του βασιλιά το Γαλλικό στέμμα θα περνούσε στον βασιλιά της Ισπανίας, ή στους αντίπαλους οίκους της Ορλεάνης και του Κοντέ. Το καλοκαίρι του 1724 με την μεσολάβηση της κυρίας του Πριέ ο Λουδοβίκος χώρισε την νεαρή ινφάντα και επικαλέστηκε την δικιολογία οτι ήταν κακοφτιαγμένη, και δέν μπορούσε να τεκνοποιήσει. Οι λόγοι βασικά ήταν οτι η κυρία Πριέ δέν ήθελε νύφη για τον βασιλιά απο την οικογένεια των Βουρβώνων, αφού αργότερα διέλυσε και δεύτερο αρραβώνα του βασιλιά με μιά απο τις αδελφές του Λουδοβίκου του Κοντέ γιατί φοβόταν την άνοδο της θέσης της μητέρας της. Τελικά μετά απο πολλές διαπραγματεύσεις αποφασίστηκε σάν νύφη στον νεαρό βασιλιά η Μαρία Λετσίνσκα κόρη του έκπτωτου βασιλιά της Πολωνίας Στανίσλαου (1704 - 1709). Ο γάμος έγινε με κάθε μεγαλοπρέπεια στον ναό του Φωταινεμπλώ.

Κληρονόμοι

  • Με τον πρώτο του γάμο (1713) με την Μαρία Άννα των Βουρβώνων - Κοντί (1689 - 1720) δέν έκανε παιδιά
  • Με την δεύτερη σύζυγο του Καρολίνα είχε έναν γιό τον Λουδοβίκο Ιωσήφ που ηγήθηκε τον Οίκο των Κοντέ κατα την διάρκεια της Γαλλικής επανάστασης

Πηγές

Το άρθρο βασίστηκε στο αντίστοιχο της Αγγλικής Wikipedia.

  • Olivier Bernier, Louis the Beloved, The Life of Louis XV. 1984, Garden City, New York; Doubleday & Co.
  • Mouffle d'Angerville, The Private Life of Louis XV. "Annotated and amplified by quotations from original and unpublished documents by Albert Mirac." Translated from the French by H.S. Mingard. 1924, New York; Boni and Liveright. D'Angerville's original title: Vie privee de Louis XV, ou principaux evenements, particularites et anecdotes de son regne. 4 vols. crown 8vo., published in London in 1781. Meyrac says he "extracted these piquant pages" from the original.
  • G.P. Gooch, C.H., D.Litt., F.B.A., Louis XV: The Monarchy in Decline. 1956, London; Longmans.
  • Guizot, History of France. Transl. from the French by Robert Black. No date, but a publisher's note is dated 1876; New York; Klemscott Society. vol. 6, p. 110ff.
  • Colin Jones, The Great Nation: France from Louis XV to Napoleon. 2002, New York; Columbia University Press.
  • G.W. Kitchin, D.D., F.S.A., dean of Durham, History of France vol. III. 1903, Oxford, at the Clarendon Press.
  • Ernest Lavisse, Histoire de France, reprinted from the editions of 1900–1911, Paris. 1969, New York; AMS Press, Inc. Vol. VIII, part 2.
  • James Breck Perkins, France Under Louis XV, vol. i. 1897, Boston; Houghton Mifflin Co.
  • J.H. Shennan, Philippe, Duke of Orleans. 1979, London; Thames and Hudson.