Θερμοπληξία: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Tony K (συζήτηση | συνεισφορές)
Νέα σελίδα: Η '''θερμοπληξία''' είναι η κλινική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από επιμένουσα υπερθερμία, με σ...
 
Tony K (συζήτηση | συνεισφορές)
Γραμμή 2: Γραμμή 2:


==Περιγραφή==
==Περιγραφή==
Είναι βαριά κλινική κατάσταση που εμφανίζεται συνήθως κατά [[Επιδημία|επιδημικό]] τρόπο, σε περιόδους κάυσωνα και προσβάλλει συνήθως ηλικιωμένα και εξασθενημένα άτομα. Προκαλείται όταν οι [[Ομοιόσταση|ομοιοστατικοί]] μηχανισμοί του οργανισμού αδυνατούν να αποτρέψουν εκσεσημασμένες αυξήσεις της κεντρικής [[θερμοκρασίας σώματος]].
Είναι βαριά κλινική κατάσταση που εμφανίζεται συνήθως κατά [[Επιδημία|επιδημικό]] τρόπο, σε περιόδους κάυσωνα και προσβάλλει συνήθως ηλικιωμένα και εξασθενημένα άτομα. Προκαλείται όταν οι [[Ομοιόσταση|ομοιοστατικοί]] μηχανισμοί του οργανισμού αδυνατούν να αποτρέψουν εκσεσημασμένες αυξήσεις της κεντρικής [[Θερμοκρασία σώματος|θερμοκρασίας σώματος]].


==Συμπτώματα==
==Συμπτώματα==

Έκδοση από την 10:58, 20 Μαΐου 2008

Η θερμοπληξία είναι η κλινική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από επιμένουσα υπερθερμία, με σταθερή αύξηση της θερμοκρασίας σώματος πάνω από 41 βαθμούς Celsius (Κελσίου) oC.

Περιγραφή

Είναι βαριά κλινική κατάσταση που εμφανίζεται συνήθως κατά επιδημικό τρόπο, σε περιόδους κάυσωνα και προσβάλλει συνήθως ηλικιωμένα και εξασθενημένα άτομα. Προκαλείται όταν οι ομοιοστατικοί μηχανισμοί του οργανισμού αδυνατούν να αποτρέψουν εκσεσημασμένες αυξήσεις της κεντρικής θερμοκρασίας σώματος.

Συμπτώματα

Επιπλοκές

Η θερμοπληξία είναι βαριά και επείγουσα κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε σοκ. Η άμεση θερμική βλάβη του μυοκαρδίου συνεπάγεται ελαττωμένη καρδιακή παροχή και αρρυθμίες, ενώ συνήθεις είναι οι εκδηλώσεις από τον εγκέφαλο. Πόνοι στους μυς, αγγειακά επεισόδια και φλεγμονώδεις εξεργασίες συνοδεύουν τις κλινικές εκδηλώσεις.

Πρώτες βοήθειες

Η αντιμετώπιση της θερμοπληξίας απαιτεί γρήγορο δρόσισμα του σώματος για να χαμηλώσει η επικίνδυνα υψηλή θερμοκρασία του. Ο πάσχων πρέπει να μεταφερθεί σε δροσερό μέρος και να του ριχθεί άφθονο νερό ή να δροσιστεί με ένα πανί βουτηγμένο σε κρύο νερό. Η θερμοκρασία του πρέπει να μετράται ανά 10 λεπτά και να μην επιτρεπεί η άνοδός της άνω των 42oC.

Βιβλιογραφία

  • Μουντοκαλάκη Θ., "Διαφορική διάγνωση", επιστημονικές εκδόσεις Παρισιάνου Α.Ε., τρίτη έκδοση, Αθήνα 2002.
  • "Πρώτες Βοήθειες: Οδηγίες και τεχνικές που σώζουν ζωές", Δημοτικό δίκτυο υγείας ΟΤΑ, Αθήνα 2006.

Πρότυπο:Αποποίηση ιατρικά