Εθνόσημο των Ολλανδικών Αντιλλών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το εθνόσημο των Ολλανδικών Αντιλλών.
Το εθνόσημο των Ολλανδικών Αντιλλών.

Το εθνόσημο των Ολλανδικών Αντιλλών αποτελούνταν από έναν θυρεό, ένα στέμμα και το ρητό. Ο θυρεός έδειχνε πέντε μπλε αστέρια σε χρυσό φόντο, μέσα σε κόκκινο περίγραμμα.


Τα πέντε αστέρια συμβόλιζαν τα ισάριθμα νησιά που απαρτίζουν το νησιωτικό σύμπλεγμα των Ολλανδικών Αντιλλών και επίσης παρουσιάζονται στη σημαία των Ολλανδικών Αντιλλών.


Το στέμμα πάνω από το θυρεό ήταν αυτό του Βασιλείου των Κάτω Χωρών. Κάτω από το θυρεό υπήρχε μια κορδέλα που φέρει το ρητό: Libertate Unanimus (" Ενωμένοι για την Ελευθερία").

Το σημερινό εθνόσημο καθιερώθηκε στις 1 Ιανουαρίου 1986, την ημέρα που η Αρούμπα αποσπάστηκε από τις Ολλανδικές Αντίλλες και απέκτησε καθεστώς αυτονομίας εντός του Βασιλείου των Κάτω Χωρών.


Το προηγούμενο εθνόσημο
Το προηγούμενο εθνόσημο

Η προηγούμενη έκδοση του εθνοσήμου είχε καθιερωθεί στις 23 Οκτωβρίου του 1964. Αυτό το εθνόσημο είχε 6 αστέρια: ξανά ένα για κάθε νησί, μεταξύ των οποίων και ένα για την Αρούμπα.

Οι Ολλανδικές Αντίλλες διαλύθηκαν στις 10 Οκτωβρίου 2010.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Coat of arms of Netherlands Antilles της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).