Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εθνόσημο της Τόνγκα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το εθνόσημο των Τόνγκα

Το εθνόσημο της Τόνγκα (ko e Sila ο Tonga) σχεδιάστηκε το 1875 με τη δημιουργία του Συντάγματος. Τα τρία σπαθιά συμβολίζουν τις τρεις βασιλικές δυναστείες ή οίκους της Τόνγκα, τους Τούι Τόνγκα (Tu'i Tonga), Τούι Χα'ατακαλάουα (Tu'i Ha'atakalaua) και τη σημερινή δυναστεία, Τούι Κανοκουπόλου (Tu'i Kanokupolu).

Τελικά, οι Τόνγκα ενώθηκαν υπό το σκήπτρο ενός Βασιλιά, του Γεώργιου Τούπου Α΄, ο οποίος και δημιούργησε το εθνόσημο. Το περιστέρι με το κλαδί ελιάς συμβολίζει την ευχή να υπάρχει ειρήνη από τον Θεό για πάντα (το περιστέρι με το κλαδί ελιάς είναι σύμβολο που προέρχεται από τη Βίβλο, την ιστορία του Νώε). Τα τρία αστέρια αντιπροσωπεύουν τα τρία κύρια νησιωτικά συμπλέγματα των Τόνγκα, δηλαδή το Τονγκατάπου, το Βαβάου και το Χααπάι. Η κρατούσα εξουσία του μονάρχη συμβολίζεται με το στέμμα και το κείμενο στην περγαμηνή γράφει Ko e Otua mo Tonga ko hoku Tofia στη γλώσσα της Τόνγκα: Ο Θεός και η Τόνγκα είναι η κληρονομιά μου.

Το βασιλικό εθνόσημο της Τόνγκα.

Δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι θυρεοί. Άλλοι έχουν μαύρα σπαθιά και άλλοι λευκά. Επίσης, μερικοί χρησιμοποιούν την παλιά γραφή στο κείμενο της περγαμηνής, ενώ διαφέρουν και στο περίγραμμα του θυρεού (σε άλλα εθνόσημα έχει άκρες).

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]