Εθνόσημο της Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Τουρκμενίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Εθνόσημο της ΣΣΔ Τουρκμενίας
Αναλυτικά
ΔικαιούχοςΣοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Τουρκμενίας
Υιοθετήθηκε2 Μαρτίου 1937
ΚορυφήΚόκκινο αστέρι
ΥποστηρίγματαΒαμβάκι, σιτάρι και σταφύλια
Ρητό"Әxли юртлариң пролетарлары, бирлешиң!"
(Τουρκμενικά)
"Пролетарии всех стран, соединяйтесь!"
(Ρώσικα)
"Προλετάριοι όλων των χωρών, ενωθείτε!"
Παλαιότερες εκδοχές
Έμβλημα της ΣΣΔ Τουρκμενίας
(1926-1937)

Το εθνόσημο της Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Τουρκμενίας υιοθετήθηκε στις 2 Μαρτίου του 1937 από τη κυβέρνηση της ΣΣΔ Τουρκμενίας. Το εθνόσημο αυτό είναι βασισμένο στο εθνόσημο της Σοβιετικής Ένωσης και δείχνει σύμβολα γεωργίας και βαριάς βιομηχανίας και ένα σύμβολο των Τουρκομάνων, το Τουρκμενικό χαλί. Ο ήλιος αντιπροσωπεύει το μέλλον του Τουρκμενιστάν, ενώ το κόκκινο αστέρι και το σφυροδρέπανο αντιπροσωπεύουν τη νίκη του Κουμμουνισμού και τη παγκόσμια σοσιαλιστική κοινότητα των κρατών. Το πανό φέρει το ρητό της Σοβιετικής ΈνωσηςΠρολετάριοι όλων των χωρών, ενωθείτε!») και στα Τουρκμενικά και στα Ρώσικα.

Μια νεότερη εκδοχή του εθνόσημου έχει το ακρώνυμο TSSR στα Κυριλλικά μεταξύ του κόκκινου αστεριού και του σφυροδρέπανου.[1] Το εθνόσημο άλλαξε το 1992 στο σημερινό εθνόσημο του Τουρκμενιστάν. Ωστόσο, μοιράζεται κάποια στοιχεία με αυτό της Σοβιετικής Ένωσης.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Compare, e.g., Herzog H.-U., Wolf F. Flaggen und Wappen. Leipzig: VEB Bibliographisches Institut, 1967 — S. 93 and Атлас СССР. М.: ГУГК при СМ СССР, 1988 — ненумерованные страницы после стр. 16