Εθνικό ινστιτούτο πυρηνικής φυσικής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Το Εθνικό Ινστιτούτο Πυρηνικής Φυσικής, (INFN), είναι το ιταλικό ινστιτούτο που προωθεί, συντονίζει και υλοποιεί  επιστημονική έρευνα στον τομέα της πυρηνικής φυσικής, υποατομικής και αστροσωματιδιακής φυσικής, και ανάπτυσει τη τεχνολογία που είναι αναγκαία για τις δραστηριότητες σε αυτούς τους τομείς. 

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το INFN ιδρύθηκε στις 8 αυγούστου 1951 από τις ομάδες των Πανεπιστημίων της Ρώμης, την Πάντοβα, του Τορίνο και του Μιλάνο, προκειμένου να συνεχίσουν και να αναπτύξουν την ιταλική επιστημονική παράδοση που ξεκίνησε την δεκαετία του 1930 ο Enrico Fermi και το σχολείο του με τις θεωρητικές και πειραματικές μελέτες στη  πυρηνική φυσική.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δραστηριότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι δραστηριότητες του INFN διαχωρίζονται σε δύο κλάδους για την στήριξη της έρευνας: τα τμήματα και τα εθνικά εργαστήρια, και ένα εθνικό Κέντρο για υπολογιστικές εργασίες (CNAF στην Μπολόνια). Υπάρχουν 20 Τμήματα, και 9 ομάδες που βασίζονται σε πανεπιστημιακά τμήματα, και να πραγματοποιούν την άμεση σύνδεση μεταξύ των δραστηριοτήτων του ινστιτούτου και των πανεπιστημίων. Τα τέσσερα εργαστήρια, έχουν έδρες στην Κατάνια (εθνικά Εργαστήρια του Νότου, LNS), στο Frascati (εθνικά Εργαστήρια του Frascati, LNF), στη Λ'Ακουιλα (εθνικά Εργαστήρια του Gran Sasso, LNGS) και στο Legnaro (Legnaro εθνικά Εργαστήρια, το nl),

Οργάνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το εθνικό Ινστιτούτο πυρηνικής φυσικής, έχει το κεντρικό του γραφείο στη Ρώμη, στο Palazzo Lante στην piazza dei Caprettari 70, Ενώ το προσωπικό του INFN, αποτελείτε από 1812 εργαζομένους, και μια σειρά από περίπου 4000 υπαλλήλους των πανεπιστημίων, που συμμετέχουν στις δραστηριότητες του Ινστιτούτου.

Εθνικά εργαστήρια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τμήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προκαθήμενοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]